torstai 27. kesäkuuta 2013

Ruotsalon Kasakkajärvi

Monella paikalla, kylällä, järvellä jne. on nimi, joka herättää ihmetystä. Yksi sellainen on Ruotsalon kylätien varrella oleva Kasakkajärvi. Äkkipäätä nimeä ei edes kummastele. Mutta jos taustoja alkaa selvittää, saattaa nimellä olla takanaan paljonkin historiaa.
Kasakkajärvi tunnetaan myös nimellä Pikku Hangasjärvi. Tarkempi osoite lienee Ruotsalontie 750. Järvi on noin 50-100 metrin päässä Ruotsalontiestä, sen länsipuolella. Hieman isompi, pelkkä Hangasjärvi-niminen järvi löytyy myös aivan läheisyydestä, Ruotsalontien itäpuolelta.

Isovihan aika oli yleensäkin Pohjanmaalla pelottavaa aikaa. Esimerkiksi omassa Etelä-Pohjalaisessa suvussani eräs esiäiti, Sofia Viisala. os.  Isopellinen, kuoli Kortesjärvellä vuonna 1715. Kirkonkirjoista löytyy karu maininta "vihollinen poltti." Toinen sattuma samalla paikkakunnalla tapahtui niin ikään esi-isilleni ns. pakosaunalla, eli paikassa, jossa oltiin ryssiä piilossa. Täällä kuoli taistelun jälkeen  Lill-Pellisen veljekset Antti ja Juho. Kirkonkirjasta löytyy vain maininta "Dödad aff ryssarna..."Eli ryssät tappoivat...Ruotsalon kyläkirjassa kerrotaan tarkemmin  Ruotsalon alueen tapahtumista. Kasakat saapuivat Kälviän seudulle Isovihan aikana, ilmeisesti syyskuussa 1714. Tällöin suuri osa Suomea oli Venäjän miehittämä. Ylipäällikkö Armfelt oli jo alkuvuodesta ollut  Kokkolassa kokoamassa armeijan rippeitä hävittyjen aikaisempien taisteluiden vuoksi. Väenotossa Pohjanmaan rykmentin rulliin kirjatttiin myös kälviäläisiä. Syyskuun alussa 1714 Armfelt armeijoineen oli jo jättänyt Pohjanmaan ja vetäytynyt joukoineen pohjoisemmaksi.Kasakoiden saapuessa seudulle talonpojat eivät jääneet toimettomina odottamaan kohtaloaan ja kotiensa tuhoutumista. Aluksi yritettiin tehdä vastarintaa vihollispartioille ja näissä kahakossa kälviäläiset onnistuivatkin surmaaaan viisi kasakkaa. Arkistoituihin tietoihin ei ole tästä kahakasta jäänyt tämän kummempaa merkintää. Onneksi perimätieto sentään valaisee asiaa laajemmin!


On kerrottu niin sanotusta Hangasjärven ylläköstä. Ruotsalon ja Järvikylän  talonpojat ottivat kiinni kolme kasakkaa. Nämä he tappoivat  painamalla heidät riukuseipäillä Pikkuhangasjärven pohjamutiin. Tästä syystä järvi tunnetaan vieläkin nimellä Kasakkajärvi. Kaksi muuta kasakkaa kohtasivat määränpäänsä toisaalla Ruotsalossa.Kun kerroin appivanhemmilleni käyneeni kyseisessä paikassa, tokaisi yli 80-vuotias appiukkoni hetimmiten "Kokeilitko yhtään seipäällä, tuntuiko siellä kasakoita..." Meitä vanhemmat sukupolvet vielä tuntevat esivanhempiensa kertomat tapahtumat menneiden sukupolvien ajoilta...

 

Kasakkajärven maasto on soista. Yksinäinen tavi lenteli järven yläpuolella. Oli aivan hiljaista. Käveleskelin  rannan soisen maaston tuntumassa. Väistämättä mieleen hiipi ajatus, painettiinko joku kasakoista riukuseipäällä juuri alleni. Ei tee mieli jäädä seisoskelemaan paikalle yhtään pidemmäksi aikaa...Järveltä pois kävellessä taitan menneiden  muistoksi punaisena hehkuvan lakan kartin...
LÄHTEET: Paikkakertomuksia Keski-Pohjanmaalta. [https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/72442/pohjanlahdenrantatiehanke_keskipohjanmaa_2011.pdf?sequence=1] Luettu 16.6.2013.

Ruotsalo - kylä meren rannalla.Ruotsalon kyläyhdistys ry. 2011.

 

4 kommenttia:

 1. Mahtavaa että jaksat paneutua Kokkolan seudun mielenkiintoisiin paikkoihin! Kiitos! Olen viisastunut paljon lukiessani postauksiasi. Nykyisenä Kokkolalaisena kotiympäristö kiinnostaa paljon. Käyn aina lukemassa uusimmat postauksesi, harvoin vain tulee kommentoitua. Vinkkinä, että blogissani on arvonta käynnissä, käyhän osallistumassa jos haluat :)

  VastaaPoista
 2. Moi, Ruska!
  Kiva, että jaksat lueskella tekstejäni:) Tähän kotiseutubongaukseen tuntuu jäävän vähitellen koukkuun...
  Useampia historiapainotteisia juttuja on tällä hetkellä mulla jo työn alla. Kattellaan, milloin saan niitä vähäsen valmiimpaan muotoon naputeltua! Tulen piipahtamaan sivullasi ja osallistun kyllä mielenkiintoiseen arvontaan:))

  -Kiviminna-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kävit osallistumassa! Toivotan arpa-onnea ;)

   Minä olen kotoisin Kälviältä, joten kaikki Kälviää jollakin tavalla koskevat jutut ovat myös tietysti erittäin mielenkiintoisia. Niinkuin nyt tämä Ruotsaloa koskeva postaus. Mutta erittäin kiva kyllä lukea kaikkia tätä seutua ylipäätään koskevia juttujasi! :)

   Poista
 3. No sitten nappaa,
  tulossa nimittäin useampi juttu Kälviän historiasta:)
  -Kiviminna-

  VastaaPoista