tiistai 2. heinäkuuta 2013

Engelsmannit tulevat...tällä kertaa kirjana

Tällä kertaa esittelen teille Kokkolan historiaan liittyvän sarjakuva-albumin.Se on julkaistu Halkokarin kahakan 150-vuotisjuhlavuonna  2004. Eli mistään uuden uutukaisesta julkaisusta ei ole kysymys. Silti lienee niin, että aika harva tätä albumia on hyppysissään pidellyt -useammankin käsiin sen soisi ennättävän.:) Itse lainasin kirjastosta sekä suomen- että ruotsinkielisen version.

Sarjakuva on Ville Rannan ja Mika Lietzenin aikaansaannos.
Sarjakuvan on kustantanut Don L Inspirations. Ruotsinkielisestä käännöksestä vastaa Carita Mäki-Ullakko. Sarjakuva-albumi  sai aikoinaan  Suomen  Kulttuurirahaston Keski-Pohjanmaa rahaston  tukea 3000 euroa.

Sarjakuvan painosmäärä on ollut 2600 kappaletta. Näistä 800 albumia painettiin ruotsinkielisinä, nimellä  Engelsmännen kommer. Sarjakuvaa on googlauksen perusteella edelleen saatavissa (ei mainos!) ainakin suomenkielisenä.

Sarjakuva on nelivärinen. Siinä on  34 sivua. Juoni kytkeytyy Kokkolan historialliseen tapahtumaan Krimin sodan ajoilta eli Halkokarin kahakkaan. Juonta kuljetetaan eteenpäin pikkupojan avulla, joka seuraa ympäristönsä tapahtumia...

Sarjakuva avaa tapahtumaa kertoen, kuinka kaupunkilaiset nousevat aseisiin Englannin merivoimia vastaan Halkokarin rannalla.. Albumissa tapahtumat etenevät humoristisesti ja lämpimästikin vaikka kyseessä onkin sotatarina. Sivellinkuvituksesta on löydettävissä "tuttuja" , keskeisiä hahmoja...


 Melko erikoista suomalaisella sarjakuvarintamalla lienee, että kyseinen teos on syntynyt kirjan kustantajan aloitteesta. Idean  isä on siis kustantaja Lauri Tuomi-Nikula.Tutkimusmateriaalia ja asijantuntija-apua albumia varten on saatu käyttöön K.H.Renlundin Museosta ja aiheeseen perehtyneeltä  tutkija E. Söderströmiltä.

Sarjakuvaa on kiva lukea. Kuvitus on elävää ja mielenkiintoista. Tuttuja seutuja on havaitavissa, esimerkiksi Raatihuoneen aukio, nykyinen Mannerheimin aukio. Huomaa, että kuvittajat ovat paneutuneet hyvin aiheeseen. Ovat kuulemma vierailleetkin Kokkolassa tutustumassa keskeisiin paikkoihin, ennen kuin piirrostyö käynnistyi...

Tekstiä on vähän, mutta se on kauttaaltaan huumorisävytteistä.
 Niukka teksti herättää ainakin itseni  tulkitsemaan kuvia tarkemmin.
Sarjakuvasta saa huomattavasti enemmän irti, jos tietää sitä lukiessa jo ennakkoon kahakan tapatumista.

Kahakan taustanahan on, että Englanti soti Venäjän tsaaria vastaan. Laivasto oli lähtenyt Pohjanlahdelle aiheuttamaan harmia kaupankäynnille. Aiemmat laivaston hyökkäykset olivat kohdistuneet Raaheen ja Ouluun. Siksi Kokkólassa jo tiedettiin lähetyvästä uhasta. Uhka saatiinkin torjuttua yhden vuorokauden mittaisen taistelun aikana.

Halkokarin kahakassa englantilainen laivasto yritti maihinnousua Kokkolaan. Kokkolalaiset torjuivat hyökkäyksen kuitenkin yhdessä Vaasasta apuun rientäneen venäläisen sotilasosaston kanssa. 

Kahakassa menehtyi useampia englantilaisia. Lisäksi sotilaita vangittiin. Kokkolalaisilla puolestaan oli tuuria, sillä vain kolme miestä haavottui ja yksi hevonen kuoli...Sotasaaliiksi saatiin englantilaisten barkassi, joka on nähtävillä Kokkolassa vielä nykyäänkin Englannin puistossa.

Erikoista verrattuna nykytaisteluihin on mm. se, että kahakan jälkeen vangiksi otetut engelsmannit pääsevät mukaan voitonjuhlaan! Taisteluiden jälkeen oli aika juhlia -yhdessä. Ja juhlat olivatkin kuulemma todella riehakkaat.:)
Sarjakuvan idea on hyvä - harva nykynuori käsittääkseni osaa paikantaa sen kummemmin Krimin sodan tapahtumia Kokkolaan. Kahakan paikallinen ja laajempikin merkitys taitaa olla useammalla kadoksissa. Tämä teos pitäisi ehdottomasti saada ainakin kaikkien Kokkolan koulujen kirjahyllyihin!


Tarinassa esitellään muutamia keskeisiä kahakan henkilöitä siten, että he ovat selvästi tunistettavissa. Tästä esimerkkinä alla olevan kuvan kahakkasankari  Matts Kankkonen.Sarjakuva päättyy siihen, kun Matts Kankkonen käy hautaamassa taistelussa käytetyn aseensa metsään. Kankkosen kahakassa käyttämää asetta ei ole löydetty. On nimittäin kerrottu,  että Kankkonen olisi piilottanut sen Rödsön metsiin. Kahakasta tultuaan hän oli todennut, ettei enää aio aseisiin koskea.
LÄHTEET:

Engelsmannit tulevat. [http://www.villeranta.com/sarjakuvat/kirjat/engelsmannit-tulevat] Luettu 30.6.2013.

Kvaak.fi. Unohtunutta historiaa sarjakuvana. [http://www.kvaak.fi/naytajuttu.php?articleID=418] Luettu 30.6.2013.

Kvaak.fi. Engelsmannit tuevat. [http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=1907.0] Luettu 30.6.2013.

Sarjakuvakeskus. Kahakasta Kokkolassa kehkeytyi sarjakuva-albumi. [http://sarjakuvakeskus.fi/kauppa/verkkokauppa/product/view/4/14] Luettu 1.7.2013.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti