sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

Hirsipuunpelto Ruotsalossa

Tällä kertaa on tarjolla tarina, jota lupailin jollekulle jo viime talvena! Matkaan  hyttystakkiin sonnustautuneena Kälviän Ruotsaloon. Sieltä on vielä löydettävissä vanha mestaus- ja kurinpitopaikka, Hirsipuupelto. Kohde sijaitsee 8-tieltä Ruotsaloon päin kuljettaessa Ruotsalontien oikealla puolella, Harjuntanhuan tienhaaran  jälkeen. Itse asiassa tälle paikalle johdattaa myös ns. Paavon polku läheltä Rytikarin risteystä. 

Matkaan kohteelle vanhaa heinittynyttä kärrytietä pitkin noin 200 metriä. Lähistöllä sijaitsee myös toinen kohde, josta on tulossa blogipäivitys piakkoin... Lopun matkaa kävelen.
Saavun isolle voimalinjalle, josta lähden kulkemaan linjan suuntaisesti polun oikealle puolelle. 200-300  metrin mittaista matkaa viitoittaa maalatut reittimerkit polun varrella.


Mäen päälle saavuttua reitti kääntyy pian oikealle metsään. Sieltä löytyykin Hirspuupelto. Paikka sijaitsee Rimmen kantatilan maalla, mikä on mielenkiintoista, sillä puolisoni äidin puoleinen suku on sieltä kotoisin...Suvussa ei ole säilynyt tietoa asiasta sen kummemmin, miksi paikka on mestauspaikaksi pyhitetty.Perimätiedon mukaan pyöveli olisi  tämän pellon aikoinaan raivannut. Ympäristössä on havaittavissa jonkinlaisia kivimuureja -en tiedä, onko niissä ollut rakennelmia, vai onko kivisestä maaperästä vain koottu kiviä kasoihin...
Kerrotaan, että viimeinen paikalla mestattu oli 1700-luvun alkupuolella ullavalainen Kaisa Norppa. Mestaus tapahtui 1731.  Kaisa mestattiin miehensä taposta tuomittuna.

Paikalla on aikaisemmin ollut siis pelto, joka vielä joten kuten näkyy, kun tietää tarkastella. Alue on kuitenkin metsittynyt ja pitkän heinän seasta puskee sinnikkäästi esiin jokusia kuusen taimia. Alueelta voi tarkkasilmäinen bongata myös geokätkön...
Itse paikan historiasta alueelta löytyy puinen infotaulu.
Rikos pysyi salassa pitkän aikaa. Pahaksi onneksi lipsautti mukana tapossa ollut renki kerran vahingossa " Nyt on ihan samanlainen ilima, ku silloin kun met tapoimma Norpan Aapan!" Suusta lipsahtanut tunnustus ei tietenkään jäänyt huomioitta...
Tieto levisi ja Kaisalle langetettiin tuomio.Tuomio luettiin Kaisalle lähellä sijainneessa Nissilän kievarissa.

Nissilän kestikievari toimi aikoinaan Vähäjärven lähellä Porkonjärventien varrella. Paikka toimi myös postitalona sekä vankien kuljetuspaikkana.Tilan mailta löytyi myös käräjätupana toiminut pieni tupa, jossa Kaisakin lienee kohdannut tuomionsa. Nykyään Nissilä toimii maatilana ja sen nykyinen päärakennus on rakennettu vuonna 1887.


Kerrotaan Kaisan syöneen Nissilän kievarissa tuomion täytäntöönpanoa odottaessaan leipää, ja kun häntä tultiin hakemaan, hän oli jättänyt leipäpalasen käsistään sanoen "Paampa tuon tuohon, palaamakseni."
 Pyöveli, joka oli kotoisin Uusikaarlepyystä, pani tuomion täytäntöön. Käytännössä se tapahtui iskemällä kaula poikki mestauspiilulla.

Joissakin lähteissä mainitaan myös, että mestattu nainen olisi  tuomittu lapsensa murhasta. Tämä  lienee ilmeisesti aivan toinen tarina, sillä oletettavastikin mestauspaikkaa on käytetty useamman kerran...

Tässä toisessa muisteluksessa kerrotaan pyövelin saapuneen valtion kärryillä ja olleen virkamiehen näköinen. Jutussa mainitaan, että  kun pyöveli olisi nähnyt mestattavan ensimäistä kertaa, hän olisi kiinnittänyt huomionsa naisen  pitkään, seljälle asti ulottuvaan tukkaan. Pyöveli olisi komentanut, että tukka täytyy leikata pois, ettei se häiritsisi kaulan katkaisemista..

Menneisiin aikoihin kätkeytyy paljon asioita, jotka lähinnä kummastuttavat, jopa hämmentävät nykyajan ihmisiä. Historiasta enemmän  kiinnostuneille ehdotankin lukuelämykseksi Teemu Keskisarjan   "Kyynelten kallio",  jossa kerrotaan menneiden vuosisatojen rangaistuskäytänöistä. Mahtuupa kirjaan  mukaan muuan kokkolalainen Anderskin...:)
 
LÄHTEET: Hirsipuupelto [http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?wp=GC3ZVRC] Luettu 16.6.2013.

Nissilän ja Peitson kestikievarit. [http://ww.kalvia.fi/kultt/Ruot/nissila.htm] Luettu 2.7.2012.

Paikkakertomuksia Keski-Pohjanmaalta. [https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/72442/pohjanlahdenrantatiehanke_keskipohjanmaa_2011.pdf?sequence=1] Luettu 16.6.2013.

Vanha rantatie [http://ww.kalvia.fi/kultt/Ruot/vanhar.htm] Luettu 16.6.2013.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti