Viime viikkoina olen käynyt läheistäni tervehtimässä sairaalassa. Samalla on tullut myös kiinnitettyä huomiota Keski-Pohjanmaan Keskussairaalan, eli Kiurun pihapiirin veistoksiin...
Myönnän, sairaalan julkisivun viereisellä nurmialueella puiden siimeksessä oleva patsas ei ole aikaisemmin edes osunut silmiini. Nyt lähemmin sitä tarkastelemaan!
Jykevän patsaan yläosassa on miehen kasvot. Patsaan jalustaosassa on nimi "Evald Vainio."
Koska en ole alkuperäinen kokkolalainen, nimi ei sanonut minulle ensin mitään. Siispä asiaa selvittämään...
Evald Vainio oli Kokkolan valmisvaatetellisuuden uranuurtaja. Hän toimi johtajana Oy Kokkolan Kappatehtaassa, joka oli Suomen suurimpia valmisvaatetehtaita aikanaan. Sotien jälkeen työntekijöitä tehtaassa oli viitisensataa! Vainio tunnettiin niin kirkollisesta, kulttuurillisesta, kunnallisesta kuin sosiaalisestakin vaikuttamisesta kotiseudullaan.
Ratavartijan poika, Evald Valdemar Vainio oli alkuperäiseltä sukunimeltään Karlsson. Nimi muutettiin vuonna 1904 suomalaisuusaatteen innoittamana. Vainio syntyi Kokkolassa 12.9.1898 ja kuoli Helsingissä 9.6.1965.
Vainion meriittilista näyttää lähes lukemattomalta. Vainio oli muun muassa iso vaikuttaja Kokkolan Työväenopiston perustamiselle. Vainio tuki taloudellisesti asevelikylän rakennushanketta ja lahjoitti vuosittain Kokkolan Kansanavulle keräykseen 100000 markkaa. Vainio kuului myös useisiin johtokuntiin, lautakuntiin, kaupunginvaltuustoon, kaupunginhallitukseen sekä työskenteli mm. Kokkolan keskussairaalan hyväksi. Vainio oli myös Keski-Pohjanmaan keskussairaalan rakennustoimikunnan puheenjohtaja. Siksi siis patsas löytyy sairaalan pihapiiristä!
Evald Vainion veistoksen pystyttämisvuodesta Keski-Pohjanmaan keskussairaalan pihaan on hieman ristiriitaista tietoa tarjolla. Wikipediassa itse veistoksen valmistumisvuodeksi ilmoitetaan 1966. Toisaalta netistä bongasin myös tiedon, että vuosi olisi 1968. Kokkolan kaupungin tiedotuslehdessä (2/2009) veistoksen perässä mainitaan vuosi 1975...Keskussairaalahan lienee kuitenkin rakennettu vuonna 1969. Joka tapauksessa veistos on ollut paikoillaan useampia vuosikymmeniä. Tarkemmin asiasta tietävät valaiskoon lisää!
Veistoksen tekijä on kuvanveistäjä Aimo Tukiainen (1917-1996). Tukiainen on suunnitellut paljon julkisia muistomerkkejä. Tunnetuin niistä lienee marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsas Helsingissä. Kokkolasta löytyvä Viljami Kalliokosken veistos sekä Chydeniuksen koulun kiipeilyveistos Pallopeli ovat myös Tukiaisen käsialaa.
Veistoksen ympäristö on laatoitettu ja siististi hoidettu kukkaistutuksin.
Keski-Pohjanmaan kirjapaino on kustantanut Anneli Meriläisen kirjoittaman Vainion elämänkerran "Vaistolla ja sydämellä Evald Vainio 1898-1965." Kirjan takakanteen on liitetty Vainion elämänasennetta hyvin kuvaava siteeraus:"Hyvää naapuria on tuettava ja kannustettava. Pahoilla aivoituksilla varustettuja on yritettävä ymmärtää. Me olemme vain ihmisiä ihmisten joukossa."
LÄHTEET:
Aimo Tukiainen. Wikipedia. [http://fi.wikipedia.org/wiki/Aimo_Tukiainen] Luettu 14.7.2013.
Evald Vainion elämä kirjaksi. KP24.fi. [http://www.kp24.fi/uutiset/32365/kello3.swf] Luettu 14.7.2013.
Kauppaneuvos Evald Vainio. Biografiakeskus. [http://www.kansallisbiografia.fi/talousvaikuttajat/?iid=566] Luettu 14.7.2013.
Vanha sairaalarakennus muuntui nykyaikaiseksi. Yle uutiset. [http://yle.fi/uutiset/vanha_sairaalarakennus_muuntui_nykyaikaiseksi/6271696] Luettu 14.7.2013.
E. Vainion patsas pystytettiin aluksi Länsipuiston pohjoiseen nurkkaan. Puisto oli siltä osin ehkä hieman hoitamattoman oloinen.J oka tapauksessa syrjässä kaikilta puiston kävelyreiteiltä . Näiden syiden johdosta patsas pystytettiin nykyiselle paikalle.
VastaaPoistaKiitokset tästä täydennyksestä - oli minulle ainakin ihan uutta tietoa!
VastaaPoista