lauantai 28. syyskuuta 2013

Ampumaradalla Kokkolassa

 

Tällä kertaa kurkataan hieman erilaiseen paikkaan...Käymme seuraamassa Kokkolan ampumaradalla Kokkolanseudun riistanhoitoyhdistyksen järjestämää ammuntakoetilaisuutta.

Näitä ammuntakoepäiviä järjestetään alkusyksystä useampia. Metsästäjätutkinnon aikaisemmin suorittaneet metsästäjät käyvät päivittämässä radalla taitojaan, jotta varsinainen jahti  myöhemmin mahdollistuisi ja sujuisi mutkattomasti.

 

 
Ampumakoe on metsästyslain määräämä pakollinen  koe. Sen voi suorittaa minkä tahansa riistanoitoyhdistyksen järjestämässä virallisessa koetilaisuudessa. Kokeen suorittajalla tulee olla voimassa oleva metsästyskortti, aseen hallussapitolupa tai rinnakkaislupa sekä henkilöllisyystodistus. 
Ampumakokeessa voi hankkia luvan erillisesti sekä hirven- karhun- että kauriin metsästykseen kiväärillä. Kaurista tosin voi pyytää myös  haulikolla, jolloin ampumakoe ei ole pakollinen. Karhumerkki on  suoritettavista kokeista vaativin hyväksytyn osuma-alueen pienuuden vuoksi, joten sen suorittamalla saa samalla  luvan myös hirvi- ja kaurisjahtiin.


 
Ampumaradalla on koppi, josta ampuminen suoritetaan kohti taustalla näkyviä, paikoillaan olevia tauluja.

 
Kertamaksu ampumakokeelle  on 20e.  Kokeeseen sisältyy 4 laukausta, joiden kaikkien täytyy osua merkitylle alueelle. Ampuma-asento on vapaa, tukeakin voi ottaa.  Aikaa kokeen suorittamiseen on 90 sekuntia. Aika lasketaan ensimmäisestä laukauksesta. Nykyinen laki edellytää, että ampuma-ase on oma. Ampumakoe on voimassa kolme vuotta. Tosin moni metsästäjä käy harrastusmielessä suorittamassa kokeen useamminkin.

Jos ampumakoe ei mene läpi, kokeen voi halutessaan ampua uudelleenkin vaikka useamman kerran, mutta jokaisesta sarjasta menee sama maksu...

Taulut ovat kiinni "kelkassa, jota voidaan liikuttaa moottorilla. Tarkistaja on ampuma-alueen reunalla olevassa kopissa, jonne hän ajaa taulut ampumisen jälkeen ja tarkistaa taulut turvallisesta paikasta. Tuloksien hyväksymisestä päättää valvoja
 

 

Alla olevassa rakennuksessa seisoo valvoja, jonka tehtävänä on koeammunnassa valvoa ja allekirjoittaa hyväksytyt suoritukset. .

Tästä punaisesta rakennuksesta on matkaa ammuntakohteelle 100 metriä, joten siitä voi harjoitella myös ampumista pidemmältä etäisyydeltä.

 
Ampumapenkka taulujen takana.Hirvenmetsästäjiä on Suomessa noin 100 000. Joissakin seuroissa hirvijahti alkaa  aikaisimmillaan jo tänään 28.9. Aloitusaika on seurojen päätöksen mukainen. Eli joku toinen seura voi aloittaa vasta vaikkapa lokakuun puolella jahdin.


 
 
Onnellisen nuoren ampujan saama lupalappu hirvijahtiin:)
 
 
Kuvataulussa rengas on piirretty rintakehään sekä hirvellä että karhulla. Hyväksytyn ammukseen tuleé osua renkaan sisään. 
 
 
 
 
Alimmassa kuvassa kotikyläni laitamilta eräänä syyskuisena iltana kuvatut hirviemo ja vasat. Suloisia, vaikkakin niin kovin, kovin vaarallisia liikenteessä...
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti