lauantai 8. elokuuta 2015

Hakalax pubin raunioilla...viimeinen muisto

Syön erittäin harvoin grilliruokaa. Myöhään perjantai-iltana minulle iskee jostain  kumman syystä palava halu siihen. Pakko saada grilliruokaa! Iltakymmeneltä saan puhuttua siippani lopulta ympäri, ja lähdemme Kokkolan keskustaan.

Kurvaamme Autogrillin luukulle. Joudumme odottelemaan annoksiamme  jonkin aikaa. Automme nokka on kohti Pitkänsillankatua. Kadun toisella puolella näkyy kortteli, jossa on useampia ajan kaatamia rakennuksia. Vanha huoltoasema kipuilee yhä joten kuten pystyssä, Atomon kortteli, hmm.... Taaimmaisena  näkyy Hakalax Pub.

Siinä odotellessamme seurailemme pubin elämää. Kesän lämpöisimpänä iltana terassi pullistelee väkeä. Siippa koittaa bongailla, näkyykö tuopin äärellä tuttuja. Minä katselen, kuinka valkoinen taksi pysähtyy terassin eteen. Asiakas nousee kyytiin ja hurauttaa ehkä jonnekin jatkoille. -Niin sitä vaan taksilla ajellaan, muistan tokaisseeni. Siippa äityy muisteleman juttuja, joita on vuosien varrella pubista kuullut. Aika monella paljasjalkaisella kokkolalaisella taitaa noita muistoja olla, vaikkei vakiasiakaskuntaan olisikaan kuulunut...Siippa muistaa nuorena miehen käyneensä ruokailemassa pubissa työnsä lomassa. Olikohan silloin nimellä Pub Merikokko... -Se oli kuule niin hyvää ruokaa, ettet usko. Minä en osaa asiaa kommentoida, muistelen käyneeni  pubin ovensuussa kerran elämäni aikana...
Toteamme, että pubin terassi näyttää olevan aina täynnä, vaikkei ilta-aurinko luo sinne  yhtä ainukaista valonsädettä. Mietin, että pitäisi ottaa tuosta  korttelista kuva nykyisessä asussaan. Ehkä kymmenen vuoden päästä alue näyttää aivan toisenlaiselta. Hypistelen kädessäni oleva kameraa (joka on aina mukana), mutta lasken sen pois käsistäni, kun grilliannokseni on sopivasti valmis.

Aamulla aukaisen netin. Tapaan herättyäni lukea useamman kanavan uutisia. Sivusilmällä huomaan uutisen "Hakalax-pubin rakennus tuhoutui täysin rajussa tulipalossa Kokkolassa - asukkaat pelastautuivat." Ei voi olla totta! Palo on alkanut keskiyöllä ennen aamukolmea pubin ollessa jo kiinni.
Lauantaiaamuna, kun on asiaa kaupungille, en malta olla käymättä palon jälkiä katsastamassa. Torikatu on suljettu, sillä palokunta on paikalla edelleen raivaamassa.  Palaneen haju tulvii joka puolelta.  Ihmisiä seuraa tapahtumia paikalla. Monet ohiajavat  tuijottavat näkemäänsä sen näköisinä, että eivät uskoisi tapahtunutta... Luojan kiitos ei kukaan jäänyt lieskoihin!


Youtubesta löytyy tietysti jo muutama palonaikainen video. Tässä Keskipohjanmaa-lehden video palopaikalta...Hurjaa!

Tässä alla  kuvasatoa lauantaiaamulta.


Palomiehet ovat täydessä työn touhussa. Ei ihan kevyeltä työ näytä!


Kärvähtäneet PUB-kyltit tönköttävät paikoillaan aavemaisen näköisinä.


SE terassi...Minnehän vakiasiakkaat tänään suuntaavat istuntonsa?

Mustista markiiseista ei ole kuin raamit jäljellä...Nostalginen kyltti on vielä urhoollisesti muistuttamassa pubin elämästä ja karaokesta...


Vaikka rakennus tuhoutuikin täysin, täytyy ihailla palomiesten työtä - viereinen puurakennus säilyi!


Talo oli osittain puurakenteinen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti