Kaarlelan Kotiseutumuseon vieressä on 1730-luvulta peräisin oleva Suomen vanhin säilynyt, edelleen käytössä oleva pappila. Ja mikä mielenkiintoisinta, niin tätä taloa on aikoinaan asuttanut itse Anders Chydenius!
Anders Chydenius ei ollut alunperin kotoisin Kokkolasta, vaan hän syntyi 1729 Sotkamossa. Chydeniuksen tie kulki Kuusamon, Oulun, Tornion, Turun ja Uppsalan kautta Alaveteliin kappalaiseksi. Kokkolaan Chydenius päätyi vuonna 1770, kun hänet nimitettiin Kokkolan kirkkoherraksi. Täällä hän myös asui kuolemaansa saakka eli vuoteen 1803.
Talo rakennetttiin aikoinaan kirkkoherra K.G. Weranderin aloitteesta ja se toimi monen kokkolalaisen porvaristalon mallina. Kauniin paanukattonsa rakennus sai kuitenkin vasta Chydeniuksen aikana.
Chydeniusta voi kutsua erittäin monipuoliseksi ja taidokkaaksi henkilöksi. Kirkkoherran työn lisäksi Chydenius tunnettiin taitavana poliitikkona. Demokratia, tasa-arvo ja ihmisoikeuksien kunnioitus olivat Chydeniuksen mukaan ainoa tie menestykseen ja onneen.
Alavetelissä asuessaan Chydenius puuhasteli monenlaisissa käytännön töissä raivaten soita, kokeili uusia kasvilajeja ja eläinrotuja, otti käyttöön uudenlaisia viljelytapoja. Monipuolisuuteen voidaan lukea myös lääkäritoimen harjoittaminen ja esimerkiksi kaihileikkausten tekeminen.
Anders Chydenius oli myös taidokas kirjoittaja. Ensimmäiset kirjoitukset käsittelivät käytännänläheisiä maatalousaiheita, myöhemmin hän otti kantaa kirjoittamalla myös yhteiskunnallisista asioista. Chydeniuksen taidot huomattiin ja niinpä hänet lähetettiin Tukholmaan valtiopäiville. Tunnetuin Chydeniuksen kirjoituksista on "Kansallinen voitto."
Matka kirkkoon ei Chydeniuksella ollut pitkän pitkä. Kaarlelan kirkko näkyy tiensuoran toisessa päässä vaaleana läikkänä!
Nykyisin elossa olevat Chydeniukset ovat Anders Chydeniuksen nuorimman, eli Jakob-veljen jälkeläisiä... Antti chydenius on esimerkiksi säveltäjä Kaj Chydeniuksen esisetä viidennessä polvessa...
Pappilaa vastapäätä oleva valkoiseksi rapattu kivirakennus on kirkkoherra Anders Chydeniuksen 1770-luvulla rakennuttama. Siihen kuului mm. leivintupa.
Alapuolella oleva kuva on otettu kotiseutumuseossa Chydeniuksen muistohuoneessa. Pöydällä on esillä Chydeniukselle kuuluneet raamattu, sormus ja nuuskarasia.
Vaikka Chydenius nuuskaa käyttikin, niin juopotteluun hänellä oli hyvin kielteinen kanta. Alavetelissä vuonna 1781 eräässä kirkkoneuvoston kokouksessa syytettin lukkaria "juopottelun syntiin " lankeamisesta ja Chydenius antoi hänelle vakavan varoituksen "luopua niin turmiollisesta paheesta ja pyrkiä raittiiseen vaellukseen niin hyvin toimessaan kuin sen ulkopuolella."
Chydenius perusti kaupunkiimme myös lukuseuran vuonna 1800. Sieltä sai lainata kirjoja ja lukea paikallista sanomalehteä. Näitä yli 800 kirjaa, jotka Chydenius oli osittain perinyt, säilytetään nykyään Kokkolan kaupunginkirjastossa erillisessä huoneessa.
Alla olevassa kuvassa on Anders Chydeniuksen sinetissä on nähtävillä risti, ankkuri sekä kirja. Ne kuvaavat uskoa, toivoa ja viisautta. Sinetistä löytyy myös Chydeniuksen tunnuslause "Auxilio Jesu Christi", "Jeesuksen Kristuksen avulla".
Alla kuva aurinkokellosta, joka on rakennettu jäljittelemään aulkuperäistä aurinkokelloa, jonka Chydenius rakensi. Aurinkokello löytyy nurmialueelta kirkon ja pappilan välistä. Chydeniuksen aikakaudella aurinkokellot olivat aika tyypillisiä kirkkojen lähellä.
Chydeniuksen omasta mielestä hänen tärkein saavutuksensa oli painovapauden laajentaminen. Koska Chydenius kuitenkin oli oman aikakautensa radikaaleja, suljettiin hänet lopulta pois valtiopäiviltä oman puolueensa eli myssyjen toimesta.
Chydenius tunnettin myös musiikkiharrastuksesta ja niinpä hänellä oli oma orkesteri, jota hän harjoitutti. Orkesteri antoi pappilan salissa myös konsertteja. Arvellaan, että Chydenius olisi itse soittanut huilua tai klaveria. Chydeniuksen viimeisimpiä kehityskohteita olivat palvelusväen ihmisoikeuksien puolustus ja vapaiden työmarkkinoiden luominen.
Chydeniuksen patsas löytyy Chydeniuksen puistosta keskeltä kaupunkia. Paljon muitakin Chydeniuksen nimeen liitettyjä kohteita löytyy Kokkolasta nykyään...
Lähteet:
Anders Chydenius säätiö. Tutustu Chydeniuksen elämään. [http://www.chydenius.net/historia/lyhyesti_vuodet/lyhyesti.asp] Luettu 18.9.2011.
Anders Chydenius - vapauden puolustaja.[http://www3.kokkola.fi/historia/meresta_noussut_kaupunki/andchyd.htm]. Luettu 18.9.2011.
Kaarlelan pitäjän historia I. 1969.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti