sunnuntai 4. syyskuuta 2011

Keskiaikaisissa turnajaisissa Kirkonmäellä

Tällä kertaa matkaamme Kokkolan Kirkonmäelle aivan Kaarlelan kirkon kupeeseen. Sinne oli lauantaina 3.9. 2011 rakennettu 500-vuotisjuhlallisuuksiin liittyen keskiaikainen turnajaisalue.
Turnajaisnäytöksestä vastasi kemiöläinen Rohan talli, joka on erikoistunut keskiaikaiseen turnajaisperinteeseen ja hevosakrobatiaan.

Alapuolen kuvassa taustalla näkyvä keltainen rakennus on pappila, jossa muun muassa Anders Chydenius aikoinaan asui...


Turnajaisalueella oli monenlaisia yksityiskohtia, kuten pökkelömäisiä ihmishahmoja, joiden läpi ritarit ratsuineen viilettivät...
Tässä ritareiden peitsiä.Peitset ovat yli kolmen metrin mittaisia, kevyestä puusta valmistettuja aseita, joissa on teräksinen kärki. Ideana on, että peitsen tulee murtua iskeytyessään kilpeen tai viholliseen, jottei iskun voima heitä iskijää pois satulasta ja jottei tulisi murtumavammoja. Peitsi on taistelussa kainaloon tuettu. Ei liene aivan helppo saada sitä pysymään oikeassa asennossa ja samalla säilyttää tasapaino...
Kentän laidalla oli pieniä tykkejä, koska esityksessä käytettiin myös ammuksia ja ääniefektejä.
Paikalla oli neljä ritaria ratsuineen. Hevoset oli puettu näyttävästi.

Esityksessä oli hienoja yksityiskohtia, esimerkiksi ritarit sytyttivät nämä soihdut ohitse vauhdilla ratsastaessaan.
Esitys oli varsin hienosti rakennettu; äänentoisto pelasi hyvin ja esitysten taustalla oli upeaa keskiaikaistyylistä musiikkia, jonka esittäjä jäi tosin selvittämättä.

Tässä ritarit ratsastivat hevosillaan tuliesteen lävitse ja tähtäsivät heinäpaaliin aseellaan...Jokaisella ritarilla oli näyttävät asut ja hienot liput mukanaan.  Erotuksena tavalliseen ratsastukseen ohjat pidetään aina yhdessä lädessä. Näin kädet jäävät vapaaksi aseen käsittelyä varten.


Turnajaistaisteluun tarvittiin hyvät suojavarusteet. Tässä asetellaan haarniskaa päähän. Ritarin ylävartaloa suojaava haarniska painaa muuten yli 30 kiloa!
Mukana oli myös hienoja kilpiä. Kilpi oli tärkeä oman vaakunamerkin vuoksi.

Tässä käynnissä kaksitaistelu. Peitset katkeilvat ja koko kenttä oli täynnä puusälettä...

Seuraavaksi oli vuorossa kaksintaistelu ilman hevosia miekkojen kanssa. Miekkaa käytettiin silloin, kun peitsi oli osunut maaliinsa.
Ritareilla oli taistellessa tulet mukana käsissään...
Ohjelmassa oli mukana kolme keskiaikaisesti pukeutunutta avustajatyttöä, joiden tehtävänä oli järjestellä taistelukentää ja avustaa ritareita...Tällä kertaa tanskalainen Ole Bach kukisti suomalaisen Jaakko Nuotion.Yleisö vaikutti olevan tosi kiinnostunut tapahtumasta. Yleisöä molemmissa esityksissa oli runsaasti paikalla.Anu Nuotion ratsukon häntä oli tällätty hianoksi:)
Esitys oli hyvin suunniteltu, näyttävä ja todella mielenkiintoinen puolen tunnin kokonaisuus. Sama esiintyjäjoukko kiertelee erilaisissa tilaisuuksissa, joten kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa, jos on mahdollisuus. Nytkin osa kentällä olevista ihmisistä kertoi olleensa katsomassa päivän molemmat näytökset, koska halusivat nähdä näytöksen uudelleen...

Lähteet:
Aseet ja haarniskat. [http://saariad1389.wordpress.com/1389-2/aseet-ja-haarniskat/] Luettu 4.9.2011.

Hevosta hallitaan painon avulla. Keskipohjanmaa-lehti 3.9.2011.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti