maanantai 12. syyskuuta 2011

Paskalaakalla tanssahdellen tai muuten vaan

Loppukesän lämpöisenä ja tyynenä päivänä lähdimme käymään Ruotsalon vesialueilla sijaitsevalla Paskalaaka- nimisellä saarella.

Saari on yksi viiden saaren muodostamasta saarijonosta Ruotsalonniemen ja Pirskerin lähettyvillä. Nämä muut saaret ovat Maalaaka, Somerolaaka, Tupalaaka ja Kraaseli.

Alla oleva kuva on otettu Helluskarin rannasta, Paskalaaka näkyy saarena keskellä kuvaa.

Alueen saaret ovat nousseet merestä 1500-1600-lukujen tienoilla luotoina ja karikkoina. Me nousimme Pirskerin puoleiselta rannalta maihin. Maasto on tällä puolella kallioista ja melko jyrkkääkin. Vastarannalla olisi ilmeisesti parempi rantautumispaikka...


Mistä sitten noin ruma nimi näinkin kauniille saarelle? Nimi on annettu  Lohtajan ja Himangan kirkkoväen toimesta, kun he aikoinaan purjehtivat vesiteitse kirkkoon, ensin aina Pedersöreen asti ja myöhemmin  Kaarlelan kirkkoon. Paskalaaka oli lokkien pesimäpaikka ja tästä vähemmän mairitteleva nimi, kun kalliot olivat lintujen sotkemia...

Vuonna 1939 Ruotsalon kalastajainseura rakennutti saaren eteläpäähän kuusikulmaisen tanssilavan. Sota-aikaan ei juurikaan tanssilupia myönnetty, joten vasta jatkosodan päätyttyä vietettiin ensimmäiset juhannusjuhlat Paskalaakalla.

Myöhempinä vuosina tanssilavaa käytettiin melko ahkerasti. Siellä vietettiin toisinaan myös kihlajaisia ja hääjuhliakin.

Oma anoppini muistelee vieläkin kesää hamaassa nuoruudessaan (lienee tapahtunut 1950-luvulla...), kun hän pääsi tansseihin Paskalaakalle. Reissu oli kiva, vaan kalliot perin liukkaita. Niinpä anoppi oli kaatunut ja lyönyt päänsä rantakallioihin. Ilmeisen kova tärsky, kun sen vieläkin muistaa:/


Vuosien saatossa toiminta saarella kuitenkin tyrehtyi. Vasta vuonna 2008 Ruotsalon kyläyhdistys ja Kälviän jakokunta päättivät kunnostaa tanssilavan. Talkooväki paiskikin useamman päivän töitä. Tästä lähtien talkootöitä on paiskittu joka kesä.


Talkoiden yhteydessä kattorakenteet uusittiin ja katteeksi tuli huopakate. Seuraavana kesänä lattian tukirakenteita uusittiin ja lopulta tanssikatos  vuorattiin ja maalatttiin ulkopuolelta. Viimeisenä silauksena naputeltiin penkit lavan seinustoille.

Nykyään Paskalaakalla tavataan pitää tanssit sään salliessa kesäisin. Menneenä kesänä oli tanssit 18.6. "Meren hurjat" - orkesterin säestyksellä...Näkyypä silti katossa olevan tilaa linnunpesällekin:)

Lavan ulkopuolella on tukkipenkkejä...
Pihapiirissä  on myös perinteinen ulkohyyskä...

 Saarella on muutamia vanhoja rakennuksia, jotka ovat osittain jo melko ränsistyneen oloisia.
Saaren pohjoispäästä löytyy tosin yksi lähes uusikin mökki...Rantakalliot ovat kauniin sileitä...

Keskempänä saarta on lähes metsikköä.Tämä oli kiva tutustumiskohde. Oman veneen omistavalle oikein kiva retkipaikka kesäaikaan tai miksei talvellakin esimerkiksi hiihtämällä...Ei kommentteja:

Lähetä kommentti