torstai 21. heinäkuuta 2011

Juorupeilejä Vanhassa kaupungissa


Tänään palaan pieneksi toviksi jälleen Kokkolan  Vanhaan kaupunkiin, Neristaniin. Pienenä tarkennuksena kerrottakoon, mitä tuo Neristan oikein tarkoittaa. Nimittäin varsinkin suomenkielisten kaupunkilaisten keskuudessa kuulee usein jupinoita, että miksi opastekyltin tekstissä lukee vain "Neristan", eikä mitään muuta. Totta, nimi ei paljon kerro. Lisäksi muualta tulleet lausuvat sanan väärin...  Rehellisyyden nimissä minunkin mielestäni  kyltissä voisi lukea myös selvennyksenä jotain Vanhasta kaupungista.

Neristan on siis paikallista vanhaa ruotsin murretta. Se muodostuu sanoista "när i stan", mutta paikallisessa kielessä ä on taipunut e:ksi. Sana lausutaan ruotsalaisittain siis tyyliin "neeristaan". Vanhoina aikoina kaupungissa oli myös "Oppistan" (lausutaan "upppistaan"), yläkaupunki, jossa asuivat varakkaimmat kaupunkilaiset, kuten  kauppiaat ja laivanvarustajat.

Tänään kurkistamme muutamaan Neristanin ikkunaan... Voi olla, että satunnaiselta ohikulkijalta jää pala historiaa huomaamatta, ellei ole tietoinen asiasta. Vanhassa kaupungissa on nimittäin useiden vanhojen talojen ikkunaruutujen väliin kiinnitetty pieniä peltilevyn näköisiä hökötyksiä. Tarkempi tutkiskelu osoittaa nuo usein kaksiosaiset häkkyrät peileiksi. Katupeili, tai kansan suussa vain juorupeili on niiden ihka oikea nimi!Juorupeilit ovat rantautuneet aikoinaan ilmeisestikin Ruotsista päin. Peilit olivat käteviä, sillä niiden kautta saattoi seurata kadun ohi kulkevaa väkeä molempiin suuntiin. Idea on oikeastaan sama, kuin nykypäivän valvontakameroissa. Saattoihan esimerkiksi suutari tms. työntekijä nähdä, keitä oli liikkeeseen ovella tulossa. ja ikkunan takaa oli varmaan kiinnostavaa tiirailla kadun elämää.Viime vuosina monet vanhan kaupungin asukkaat ovat hankkineet uusvanhoja juorupeilejä asuntojaan komistamaan. Mielestäni tosi hyvä juttu! Vanhan kaupungin kierroksella niitä löytyi yllättävän paljon, kaikki vähän omansa näköisiä, mutta idea joka tapauksessa sama.


Alla olevat kursivoidut tekstit ovat Annikki Wiirilinnan vuoden 1973 lehtiartikkelista Keskipohjanmaa-lehdessä otsikolla  "Katupeili kertoo vanhasta pikkukaupungista." Lehtiartikkeli löytyy kokonaisuudessaan täältä!

 " Mutta epäilemättä kurkisteltiin toisiaan joskus myös juorupeilistä, uutinten raosta. Siihen aikaan naiset hyvin paljon istuivat kotona koruommel kädessään - miksipä ei tuo istuinpaikka saattanut olla joskus niinkin että siitä mukavasti saattoi kurkistaa juorupeiliin. Sen välityksellä saattoivat kaikki nuo Donnerien, Roosien, Rahmien, Hongellien ja Kyntzellien rouvat ja neidit tarkkailla katunäkymää: katsoa, miten turnyyri istui naapurin rouvan päällä vai istuiko ollenkaan, arvostella kenties hatun sopivaisuutta - ja mikä tietysti kaikkein jännittävintä: katsella kuinka se odotettu kavaljeeri lähestyi taloa, suunnasta tai toisesta. Ehti kenties kohentaa hieman asuakin, sipaista tukkaa ja oikaista esiliinaa, vilkaista peiliin ennenkuin hän ehti ovelle. Ja entäpä kun vieraat ajoneuvot lähestyivät katua pitkin, niistä ehti peilin välityksellä tehdä monta kertaa enemmän huomioita kuin jos ne olisivat vain akkunasta kerran ohi vilahtaneet...""Harvoin siihen tulee enää katsottua, sanoo rouva Dagny Sund, o.s. Hongell. Hänen miehensä, herra Albert Sund suostui sentään tulemaan malliksi katupeili-kuvaan. - Tämä katupeili kuuluu juuri tähän taloon. Kun ostimme talon rouva Alice Björklundilta vuonna 1925, hän lähtiessään otti peilin ja vei mukanaan mutta kun hän kuoli, hänen sisarensa rouva Forsén toi peilin takaisin ja sanoi, että tähän se kuuluu. Talo on toistasataa vuotta vanha luultavasti peili on suunnilleen samanikäinen. - En jouda vielä katupeiliä katselemaan, mutta muistan että mamma sitä taisi joskus silmäillä. Näin kertoo käsinetehtailija, rouva Dagny Sund, jonka puutalossa on korkeat, komeat huoneet, kaakeliuunit on säilytetty kaikissa huoneissa ja kalustus on tyylikkäästi vanhanaikainen..."Jos joskus kuljet Kokkolan vanhassa kaupungissa, muistathan katsastaa ikkunat!  Minä voisin haluta tällaisen itsellenikin vaikka joulupukin paketista:)

2 kommenttia:

  1. Löysin tänne, kun haeskelin googlella kuvia Neristanista piirrosten malliksi. Oli itsekin tarkoitus koota jonkunlaista vinkkilistaa asuntomessukävijöille omaan blogiin, mutta kesä on ollut niin kiireinen, että se jäi tekemättä.

    VastaaPoista
  2. Moi, Laiza!
    Toivottavasti kuvista oli yhtään hyötyä piirrostesi tueksi!
    Mulla on näin kesäisin enemmän aikaa, kun on tää piiitkä kesäloma - täytyy yrittää hyödyntää se jotenkin:) Oikeasti kamalan kivaa tutustua tarkemmin omaan lähiympäristöön...-Minna

    VastaaPoista