maanantai 11. heinäkuuta 2011

Tervetuloa Kokkolaan!

Täällä se lopultakin on - oma blogini, joka käsittelee mennen tullen ja palatessa, ristiin, rastiin sekä ympäri ja ämpäri Kokkolaan liittyviä asioita.

En suinkaan ole alkuperäinen kokkolalainen. Olen lähtöisin maalta, Etelä-Pohjanmaan Järviseudulta ja taatusti lopun elämäni raahaan isoa palasta eteläpohjalaisuutta mukanani. Ei siitä mihinkään pääse. Mutta kuitenkin tunnen jo olevani kokkolalainen. Olenhan asunut täällä  yli puolet elämästäni. Rantauduin tänne 1990-luvun alussa mieheni jäljissä. Koti, perhe,talo, työ ja ystävät pitävät minut visusti täällä. Tuskin enää muualla osaisin asuakaan.

Koska olen historiafriikki, tulen taatusti käsittelemään asioita menneiden aikojen Kokkolasta. Täällä on paljon mielenkiintoista historiaa tarjolla. Pikantin lisänsä tuo tietysti rannikkokaupunkimme kaksikielisyys. Kaksi poikaamme ja mieheni hallitsevat molemmat kielet ja minä koitan selvityä sinnikkäästi pohjammaanmurteellani:) Oma kieli on niin iso osa identiteettiä että sitä en suostu vaihtamaan... Vuosien myötä olen kuitenkin oppinut jopa ymmärtämään mahdottomalta ja aluksi täysin käsittämättömältä vaikuttanutta Kokkolan murretta. ""Karlebysprååtsi" tai "gambelsprååtsi", kuten Kokkolan ruotsinkieliset vanhaa murrettaan sanovat.

Tulen myös kirjoittamaan Kokkolassa olevista asioista, ilmiöistä ja tapahtumista. Koska en ole paljasjalkainen kokkolalainen, on varmaan paljon asioita, jota en kaupungistamme tiedä. Mutta ainahan sitä voi oppia itsekin uutta! Kokkolassa on tarjolla  muun muassa mielenkiintoisia museoita ja nähtävyyksiä  sekä myös musiikillinen anti on monipuolista ja korkeatasoista. Otan mielelläni vastaan juttuvinkkejä, joten rohkeasti toivomaan bloggauksien aiheita!

Kokkolan kesä on nyt parhaimmillaan. Lähitulevaisuudessa täällä alkaa asuntomessut, joihin odotellaan paljon kävijöitä. Kaikenlaisia muitakin tapahtumia riittää pitkälle syksyyn saakka, tai itse asiassa niitä taitaa olla täällä ihan ympäri vuotta. Toivon, että ajan mittaan blogini löytäisi jokusen innokkaan lukijan ja kommentoijan.  Lupaan tarjota blogini välityksellä  pilkahduksia tavallisen ihmisen tavallisesta elämästä kivassa kaupungissa. Toivottavasti moni  löytää tiensä Kokkolaan! Hyvää kesää - tai kuten poikani huutelee viereisestä huoneesta sillä vanhalla murteella "Bra somare!"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti