perjantai 2. elokuuta 2019

Kokkola kukkii

Tänä kesänä olen moneen otteeseen törmännyt kadullakulkijoiden kommenteihin, että onpa nyt  kerrassaan upeat kukkaistutukset Kokkolassa. Pakkohan se oli lähteä niitä kiertelemään ja todistaa  kommentoijien olleen oikeassa. 

Tyylilleen uskollisesti Kokkolassa on vuodesta toiseen viime vuosina olleet samanlaiset istutusastiat. Joka vuosi kukkalajikkeet kuitenkin muuttuvat jonkin verran. 

Tänä kesänä näissä "kukkapyramideissa" on mm.  vahvoja värityksiä punaisten pelargonioien voimin. 


Rautatienkadun ja Isonkadun kulmaus toivottaa kulkijat tervetulleiksi juuri  punaisin värein. Tässä kadunkulmauksessa seisoessani mieleeni pälkähtää, että olisipa hienoa, jos Kokkolan matkailu löytyisi tuosta Rautatieaseman rakennuksesta. Olisi keskeinen, näyttävä paikka lähes valmiilla tilaratkaisulla ja keskellä kaupunkia, helposti löydettävissä ja kiinnekohtana nimenomaan matkailu rautatien sydämessä. Siihen kun vielä pienen kahvilan saisi...En tiedä, miten käytännössä asia  luonnistuisi, kun kiinteistö ei ole kaupungin omistuksessa. mutta visiointi on joka tapauksessa  mukavaa:))) Kesämatkaoppaan voisi vuokrata heti junasta tullessa esittelemään kaupunkia vaikka tunniksi:)




No niin, palataanpa kukkiin.

                                  

Katua ylöspäin kävellessä on Fordellin patsaan luona näitä tervatynnyreihin istutettuja hieman matalampia istutuksia. Näissä näkyy olevan kaikissa ympäri kaupunkia idea, että keskiosassa kasvaa jokin hieman korkeampi kasvi.  Värimaailma on  keveän vaaleanpunaista  ja sinistä. 



En tiedä, mikä on tuo keskiosan viininpunainen, ylväs kukkkanen, näyttävä ja erottautuva kumminkin. 

                                

Kävelykadun aukiolla Kirjaston liepeillä  värimaailma muuttuu astetta pehmeämmäksi, kun punakukkien  kaverina on päävärinä vaalenapunaisia pelargonioita. 

Istutukset ovat hyvinvoivan ja rehevän näköisiä. Niiden salaisuus onkin kestokastelujärjestelmä...

                              

Purjetta kohti kävellessä kukkaloisto näyttää tällaiselta. Sekoitus valkeaa ja oranssia. 

                              

Näitä kävelykadun isoja kukkaistutuksia olen erityisen  monen kuullut ihastelevan. Kuvakulmani on vähän huono, kukat eivät tule esiin parhaimmalla tavalla. Joka tapauksessa istutuksessa on mukana myös ainavihreitä ja havukasveja, jotka tuovat kivaaa elävyyttä useilla vihreiden sävyillä mukaan. 



Purjeen vierestä löytyy useampia pienempiä istutuksia, joissa on mukana ainavihreää Tuijaa keskellä ja reunoilla vaaleanpunaisia ja sinisiä kukkia.



Tässä Rantakadun kulmauksessa olevalla tynnyrillä on  ilahdutettavanaan pääasiassa sinisävyisiä kukkia pikantilla punaisella höystettynä. 



Mannerheiminaukiolla värimaailma muuttuu taas hieman. Nyt kukkasissa on punaisen lisäksi keltaista. Kuljen aukion ohitse useampaan kertaan ja joka kerta jossain penkillä istuu joku uusi ihminen.  Kiva paikka istuskella ja katsella vaikka ohikulkevia. Päätän samassa, että tännehän vosi tulla joku kaunis syyspäivä istuskelemaan oppilaiden kanssa  - aukioon liittyy paljon historiaa, joten olisikin oiva  pistäytymispaikka vaikka Kokkolapäivänä!



En lähde ollenkaan arvailemaan kasvien nimiä, kun kummiskin menisi pieleen. Mikähän on tuo isolehtinen kasvi, tulee mielleyhtymä kodin viherkasveihin, mutta onpa näyttävä näinkin! Ja mansikkaakin bongaan istutuksen reunamilta. 

                                 

On ihastuttavaa että kukat ruukuissa kasvavat sekä ylös, alas, että sivulle. Ja tällainen istutus on kuin aarrearkku, kun sitä tutkiskelee eri puolilta. Niin monta eri kukkaa...




Raatihuoneen seinävierusta on taas kerran upea. Muistan ihailleeni joskus aikaisemmin siellä mm. runkoruusuja. Istutus on toteutettu kivalla salmiakkikuvioinnilla. Niin siisti!

                                 

Ja mikä ihastuttavinta - joukossa on runsaasti persiljaa. Miten kauniin vihreää ja näyttävää - niin ja edullista. Taas kerran mietin, miksi tätä ei löydy omasta kukkapenkistäni...




Mieleeni tulee raaatihuoneen historia - rakennuksen alakerrassa oli aikoinaan kistu, eli vankila. Olisipa niillä vangeilla silloin olleet tällaiset kukkaistutukset ikkunaluukusta katsottavina. 


Sitten Naakkapuistoon. Kuivasta kesästä on nurmikko jonki verran kärsinyt, se on paikoitellen kuivunut. Kukkaistutukset sen sijaan  ovat täälläkin vaikuttavia. 



Ihana bongata tällä kertaa istutuksista raparperi! Onpa todella kaunissyiset lehdet.


Anders Chydeniuksen patsas saa koko kesän kylpeä kukkaloistossa.  Erityisen kiva muoto muuten tällä kukkaryhmällä. 



Länsipuistossa  näkymä on paikoitellen hyvin rehevä. Pidän henkiökojhtaisesti tästä isosta istutuksesta hyvin paljon. Sitä oli vaikea kuvata. Tällä kertaa pääväri on  puhtaan valkoinen, mukana aavistus punaista.  Keskellä näkyy olevan  vihertäviäkin kukkia, en millään saa niiden nimeä nyt mieleeni, vaikka tuttu kasvi onkin. 


Puistonpenkki suorastaan houkuttelee viivähtämään tässä paikassa. 


                                          
                               
Puiston laidalla on iso kukkaistutus, jossa on isohkoja tuijia ja  monenmittaisia kasveja muutenkin.  Reunoilla on kiva kehikko piunaista ja vihreää.



Sitten vielä  Hyljepuistoon...



Hyljepuistossa onkin paljon istutuksia. Siellä kierrellessäni  on muitakin istutusten kuvaajia. Ruukuissa pääpaino nyt sinisellä. 

                                

Reunan iso istutusalue on näyttävä ja erittin hyvin hoidettu. Sitä on vaikea kuvata.



Kivana yksityiskohtana on keltaisia, valtavan isoja yksittäisiä  ruusuja.

                                 

Bongaan ainakin nokkoskukkaa ja sormustinkukkaa.



                                     

Kierros kannatti tehdä. Taas innostun visioimaan, että näillä Kokkolan  kesäisillä kaupungin matkaoppaiden kävelyretkillä voisi yksi teema vaihteeksi olla kukkaistutukset, kun  ihan jokainen ei ole välttis vain historiasta kiinnostunut. . Kierros niiden ympärille - ja puistojen esittelyä-  ja opas, joka osaisi  myös kertoa, mitä kukkia missäkin  purnukassa on! Mitäs ootte mieltä?

2 kommenttia:

  1. Juuri kävin Kokkolan länsipuistoa ihailemassa, ja sitten osuin tänne blogiisi! Kiitos hienosta esittelystä, oli mukavaa lukea niistäkin paikoista johon emme kerinneet Kokkolassa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Tita! Eikö ollutkin kaunista! Ja kiva juttu jos pidit lukemastasi. Uskon, että ensi vuonna, kun on Kokkolan 400-juhlavuosi, on kukkaloisto jotain vieläkin sanonkuvaamattomampaa:)
    -Kiviminna-

    VastaaPoista