torstai 28. kesäkuuta 2012

Minimanin liikenneympyrä Kokkolassa

Tänään on aika tutustua kolmanteen liikenneympyrään. Töihin ajellessa olen huruutellut aika monena aamuna tämän Kokkolan uusimman liikenneympyrän kautta. Sen rakentaminen aloitettiin joskus kevättalvella. Liikenneympyrää kutsutaan kansankielellä Minimanin liikenneympyräksi.


Kesäkuussa 2012 kyseinen liikenneympyrä sai uuden lookin. Kauniina kesäisenä päivänä pomppasin pois autosta ja lähdin jalkaisin kiertämään liikenneympyrää ympäröiviä pyöräteitä.


Tämän tilataideteoksen isänä on sama suunnitteluinsinööri kuin asuntomessualueenkin liikenneympyrässä eli Tero Luokkala.


Tehtaankadun, Laajalahdentien ja Torikadun yhdistävä kiertoliittymä sijaitsee lähellä entisiä tervamakasiineja. Ja onhan Kokkola sentään vanha tervakaupunki... Siitä lähti idea vireille!


Toteutuksessa oli apuna Kokkolan museotoimen asiantuntijat ja vanhat paikalliset tervamestarit.


Kahdeksan tilattua tervatynnyriä aseteltiin tervahaudan ympärille. Jokainen tervatynnyri on uniikki ja omansa näköinen. Tynnyreissä käytettiin valmistajana samaa pihtiputaalaista Pohjolan  Teknokivi Oy-yritystä, joka valoi kivianeksesta ja hartsista samanlaista massaa kuin asuntomessualueenkin ympyrässä.


Puiden ja tynnyreiden lisäksi teoksessa on punertavan kellertävää kasvillisuutta.


Liikenneympyrän tervahaudalta puuttuvat vielä seinustaa valaisevat lamput. Oleteettavasti nekin ilmaantuvat paikoilleen sýksyyn mennessä.


Ja arvatkaapas, mikä tässä liikenneympyrässä on parasta!


Ainakin omasta mielestäni se on taivaallisen ihana tervan tuoksu. Harmillista, että se jää kokematta ympyrää ajavilta autoilijoilta!


LÄHTEET: Tervamakasiinista virisi idea liittymän teokseen. Keskipohjanmaa-lehti. Luettu 20.06.2012.

2 kommenttia:

 1. Hei,

  hienoja kuvia niin tästä kuin asuntomessualuuenkin ympyrästä. Tynnyrit valmistaneen yrityksen nimi on väärin, kyseessä on Pohjolan Teknokivi Oy. Voin varmaan laittaa yrityksemme (www.kiviteos.fi) blogista linkin näihin ympyröitä koskeviin kirjoituksiisi. Kirjoittelen juuri kyseisestä materiaalista ja sen käytöstä. :)

  Terv. Enni Lahtinen

  VastaaPoista
 2. Hei, joulunalusaika on ollut niin kiireinen, että ennätän vasta nyt vastaamaan. Kiitos nimenkorjauksesta muutin oikean nimen sivulle! Omasta puolestani saa linkittää:)
  -Kiviminna.-

  VastaaPoista