sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Kälviällä kauneimmissa joululauluissa 2013

Kolmantena adventtisunnuntaina matkasin Kälviän kirkkoon Kauneimmat joululaulut 2013-tilaisuuteen.'

Lunta sateli vihdoinkin ja se loi hienosti tunnelmaa pimeään iltaan.


Valitsimme paikan kirkon sivuosasta lähes takaa. Joskus on kiva seurailla edessä  ja sivuilla istuvia ihmisiä. Silti näimme hyvin kirkon etuosaankin.

Väkeä kirkko oli lähestulkoon täynnä. Myös lehtereillä istui paljon ihmisiä.

Kirkkojen  tunnelma on aina kiehtonut minua. Muun muassa näissä kirkkojen perinteisissä  valaistuksissa on jotain hyvin kiehtovaa...Kuin joulun tunnelma itsessään.

 
Suurin osa illan lauluista oli hyvin tuttuja joululauluja. Kirkkoherra kertoi kivoja ja mieleenpainuvia yksityiskohtia useiden laulujen säveltäjistä ja sanoittajista. Uskon, että monelle tiedot olivat entuudestaan tuntemattomia.
 
Kirkkoherra mainitsi erityisesti, minkälainen vaikutus perinteisillä kansakoulun opettajilla on vuosien saatossa ollut joululaulujen sanoittajina. Näistä esimerkkinä "Arkihuolesi kaikki heitä"-laulun sanoittaja Alpo Noponen, "On hanget korkeat nietokset"-laulun sanoittaja Vilkku Joukahainen, "Joulupuu on rakennettu" laulun sanoittaja G.O. Schöneman sekä "Heinillä härkien kaukalon"-laulun suomentaja Martti Korpilahti ja "Varpunen jouluaamuna"- laulun säveltäjä Otto Kotilainen.
 
 Seuralaiselleni supatin, että kai tässä täytyy sitten itsekin joulurunoja ryhtyä urakoimaan oikein  tosissaan vaikka myönnettäköön, että jokusia niitä on joskus tullut tehtyäkin ihan lauluiksi asti, tosin lähinnä omaksi viihdykkeeksi...
 
Lauloimme läpi lähes kaikki lauluvihkosen laulut. Tällä kertaa kaikki vihkosen laulut olivat minulle entuudestaan tuttuja. Perinteisistä lauluista hauskin sovitus oli "Joulukirkkoon", missä kanttori intoutui soittamaan erilaisia kelloja...
 
 Myös kirkkokuoro ja Gospelkuoro esittivät joululauluja. Yksinlauluna kuultiin A.-S. Koiviston esittämänä "Tervehtii jo meitä"-joululaulu.

Laululistan vuoden 2013 lauluista  löydät täältä!

Tämän vuoden  tilaisuudessa Suomen Lähetysseura keräsi varoja kolehdilla  kehitysmaiden vammaisten lasten auttamiseksi.  Tässä alla puolestaan on video Hosainan kuurojenkoulun oppilaista Etiopiassa. Heidän suomalainen opettajansa on opettanut viittomat heille tähän maailmankuuluun "Jouluyö, juhlayö"- joululaulun. Nämä viittomat muuten löytyivät tämän vuotisesta lauluvihkosestakin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti