sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Teboilin kulmilla

 
Päiväkävelyllä kaupungin keskustassa...Ristirannankadulla pysähdyn kuvaamaan. Kulmatontilla nököttää paljon keskusteluja osakseen saanut  kulahtaneen toipilaan  oloinen  rakennus.
 
 
 
Ristirannankadun ja Pitkänsillankadun kulmauksessa sijaitsi aikoinaan Teboilin huoltoasema. Rakennus on  arkkitehti Kalle Karnelan suunnittelema. Piirrokset hyväksyttiin jo pian Toisen maailmansodan jälkeen, mutta itse Teboil- huoltamo valmistui ja avattiin vasta 1952.
 
Tiilirakenteinen ja pintarapattu Teboil noudattelee funktionalismin muotokieltä. Alkuperäisen suunnitelman mukaan Karnela suunnitteli rakennuksen toistamaan kulmatontin muotoa. Rakennuksen pohjoisseinä onkin puolikaaren muotoinen.
 
Rakennuksen  ulkoasu on lähes alkuperäinen. Jossain vaiheessa yksiruutuisia alaikkunoita on hieman suurennettu. Myös mittarikentän katos on paikalta purettu.
 
 


Huonokuntoinen funkkisrakennus on loistanut tyhjyyttään jo reippaat kymmenen vuotta Viimeksi siinä myytiin polttonesteitä kylmäasemana. Mutta sekin loppui, koska putkistoista vuoti maaperään polttoainetta...

Tontin omistaa Teboil-yhtymä, mutta sillä ei liene käyttösuunnitelmia pienelle tontille, jossa ei enää voi harjoittaa huoltamotoimintaa. Öljy-yhtiö ei kuitenkaan voi purkaa rakennusta, jota Kokkolan kaupungin kaava suojelee.Huoltamo tyhjeni toiminnasta 1990-luvun puolivälissä. 2001 asemalle murtauduttiin. Rakennuksen sisällä oli poltettu papereita, ja alueella  oli vakava räjähdysvaara. Sammuttajien tullessa paikalle liekit puskivat jo ulos yläkerran ikkunoista...
 
Jokin aika sitten rakennuksen kyljestä purettiin huoltohalli, joka ei ollut suojeltava kohde. Funkkisrakennuksen  sisältä on purettu väliseiniä sekä likaista betonilattiaa.


 
Parisen vuotta sitten havaittiin, että bensiinivuoto maaperässä  pilasi viereisen kerrostalon käyttöveden. Huoltamorakennuksen viereinen risteysalue suljettiin pariinkin kertaan, kun maata jouduttiin vaihtamaan laajasti rakennuksen ympäriltä Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen ohjeiden mukaisesti. Kun maaperää puhdistettiin, poistettiin samalla kaikki jakeluaseman säilöt ja jakelulaitteistot.
 
Kadulla ollut monttu ulottui noin neljän  metrin syvyyteen, mittarikentän kohdalla jopa viiteen metriin. Maata kaivettiin niin syvälle, että puhdas maa tuli vastaan.  Lasku nousi useisiin satoihin tuhansiin euroihin...

 

 
 


 Ongelmia jatkosuunnittelulle tuottaa   tontin pieni koko. Omistajan intressinä lienee  tontin myynti hyvään hintaan, kun taas  esimerkiksi tuottavampaa korkeaa rakennusta paikalle ei pysty rakentamaan...Mikään kaunistus rakennus ei nykyisellään ole.
 


Tontin nykyinen kaava on periaatteessa hyvä ja sen keskeinen sijainti kaupungin ydinkeskustassa   mahdollistaisi sekä liiketoimintaa että lisärakentamista.

Rakennukselle on esitetty ja toivottu monenlaista uusiokäyttöä. Jossain vaiheessa rakennukseen  ehdotettiin hampurilaisravintolaa. Myös kahvilaa tai ravintolaa mahdollisine lisärakennuksineen on visioitu. Taidekäytöstäkin on unelmoitu. Nähtäväksi jää, löytyykö raharikasta visionääriä ja toteuttajaa vai säilyykö rakennus nähtävyytenä  rähjäisyytensä vuoksi...
 

 
LÄHTEET:
KP2.fi. Maa Teboilin huoltohallien alta puhdistettu. [http://www.kp24.fi/uutiset/345108/Maa-Teboilin-huoltohallien-alta-puhdistettu] Luettu 5.4.2014.
 
KP24.fi. Suojelurakennukseen ei kajota - Teboilin mittarit tuskin palaavat. [http://www.kp24.fi/uutiset/321487/Suojelurakennukseen-ei-kajota-Teboilin-mittarit-tuskin-palaavat9 Luettu 5.4.2014.
 
Yle uutiset. Suojelutalon surullinen elinkaari huoltamosta hökötykseksi. [http://yle.fi/uutiset/suojelutalon_surullinen_elinkaari_huoltamosta_hokotykseksi/6966839] Luettu 5.4.2014.
 
Ympäristöluvan rauettaminen / Oy Teboil Ab, polttonesteen jakeluasema(Pitkänsillankatu 29) / Rakennus- ja ympäristölautakunta
(1102/60/380/2008). Rakennus- ja ympäristölautakunta
§ 403 19.12.2012 [http://kokwww.kokkola.fi/kokkola/DynJulk/kokous/20123841-17.PDF] Luettu 6.4.2014.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti