keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Merimieskirkko

Väliin sangen kesäisiä kuvia. Nämä tulevat Kokkolan Ykspihlajan kaupunginosan merimieskirkosta. Sinne pääsy ei ole nykyään enää  aivan yksinkertaista. Merimieskirkko sijaitsee Kokkolan sataman tuntumassa ja alue on ollut muutaman viimeisen vuoden ajan rajattu aitauksella ja portilla. Sisäänpääsy alueelle vaatii kulkuluvan.

Olen käynyt Merimieskirkossa kerran aikaisemin päiväkotiryhmän kanssa tutustumiskäynnillä. Siitä lienee jo reilu viitisentoista vuotta. Tämän kertaisen pääsyn alueelle mahdollisti heinäkuussa ollut Ykspihlajan kulttuuriviikko. Vierailu Merimieskirkossa kuului viikon virallisesti ilmoitettuun ohjelmaan.


Meitä on muutama kymmenpäinen ihmisjoukko lukitun portin takana. Alun hämmennyksen jälkeen  selviää, että meitä onkin menossa ihmisiä kahteen eri tapahtumaan. Toisen  lähes samanaikaisen  tilaisuuden järjestäjistä muutama odottaa portilla omaa porukkaansa ja naurahtaen tämä  osa porukasta toteaa olevansa menossa hieman maallisempaan tilaisuuteen, entiseen Puomi-baariin!:) Hyvä, että selvisi ajoissa. Sisään satama-alueelle pääsemme kuitenkin sulassa sovussa samalla portinaukaisulla. Matkaa portilta kirkolle on useampi sata metriä.

Merimieskirkko on vanhahko, puurakenteinen talo punaisine seinineen. Rakennus on aikoinaan toiminut satamakapteenin talona aivan Satamalaitoksen läheisyydessä, matkustajalaiturin äärellä.

Suomen Merimieskirkolla on toimintaa yhteensä  13 maassa sekä kaikilla merillä. Suomessa kansainvälisiä merimieskirkkoja on kaikkiaan kahdeksalla paikkakunnalla; Helsingin Vuosaaressa, Hamina-Kotkassa, Raumalla, Raahessa, Oulussa sekä Kemi-Torniossa ja tietystikin täällä Kokkolassa. Näiden lisäksi Helsingissä on myös Hernesaaressa palvelupiste risteilyalusten miehistöille.
Kokkolan Merimieskirkko on avoinna maanantaista perjantaihin 18.00-22.00, muulloin ainoastaan tarvittaessa. Ellei kävijöitä jonain iltana ole, työntekijät menevät usein käynneille laivaan.

Kaukaa saapuville merimiehille merimieskirkossa on tarjolla pieni kahvio/myymälä/kanttini, lukusali, puhelinpalvelut, satelliitti -TV sekä opastus- ja kuljetuspalveluita sopimusten mukaan. Myös retkitoimintaa on mahdollista järjestää.

Suomen Merimieskirkon historia ajoittuu vuoteen 1874, jolloin lausuttiin kirkon syntysanat Suomen Lähetysseuran vuosijuhlassa. Merimieskirkon toiminta vakiintui nopeasti nykyisen kaltaiseksi. Merimieslähetyksen työ laajeni 1900-luvun alussa myös kotimaan satamiin.  Meitä kirkkoon tutustujia on kaiken kaikkiaan parisen kymmentä. Oikein kivaa porukkaa...


Alla kuvassa näkyy merimieskirkon logo, joka heillä on myös katolla liehuvassa lipussa.Sisällä on useampi huone. Itse asiassa nimi on hämäävä, ei tämä mikään kirkko oikein ole, sillä tila on ennemminkin oleskelutilan näköinen.


Varsinaisessa olohuoneessa on  vanha valkea kakluuni ja kristallikynttilälamppu. Kirjoitamme vieraskirjaan nimet.Seinillä on tauluja muutaman vuosikymmenen takaa. Hirsiseinät ovat roosat.


Olohuoneeseen mahtuu istumaan useampi ihminen. Huoneen nurkassa pelaajia odottaa jalkapallopeli.Kirjahyllyn päällä on muutama laiva...Tässä luettavaa ajankuluksi.

                         
   
Näyttää sangen vieraskielisiltä teoksilta.Olohuoneen televisio on tällä kertaa kiinni.
Seinällä on pieni, valkea krusifiksi.

                         

En tiedä, kaipaako merimies maissa ollessaan merimaisemaa...Sellaista olisi kuitenkin olohuoneen ikkunasta tarjolla!Viereisen huoneen jakkaroiden ääreen voi kai hetkeksi unohtua musisoimaan ikäväänsä......tai pelata erän biljardia.Löytyypä vielä vanha polkuharmonikin.

                             


Harmonin päällä on koristeena kaksi pientä ikonia.Perimmäisessä huoneessa voisi olla paikka hiljaisuudelle.Valkeassa ovessa on luurin kuva.  


Tässä kurkkaus valkean oven taakse. Nahkatuolilla voi omassa rauhassa soittaa läheisilleen merien taa.


Sisäänkäynnin yhteydessä on pieni kahvipiste ja hyllyllä käyttötuotteita myynnissä. .
  

Myymälässä on esillä vaatteita, ns. second hand-tyylillä. Tuotteet ovat  edullisia.

Kanttiinin kassalla on jotain pientä myynnissä.
Suomen Merimieskirkon toimintakertomuksesta vuodelta 2014 löydän tiedon, että Kokkolan Merimieskirkolla on kohdattu kyseisen vuoden aikana yhteensä 2475 kävijää. 1069 heistä on käynyt itse merimieskirkossa, 1406 henkilöä työntekijät ovat kohdanneet laivoilla ns. laivakuraattorityönä.
Kokkolan satama on Suomen  kolmanneksi suurin yleissatama ja suurin bulkkisatama (= raaka-ainesatama). Vuonna 2014 siellä kävi 582 laivaa.
Kokkolan merimieskirkossa kävi edellisen vuoden aikana ihmisiä kaikkiaan 29 maasta, enemmistönä olivat filippiiniläiset, kiinalaiset ja venäläiset.

Kokkolan merimieskirkon toiminnassa on mukana kymmenkunta vapaaehtoista. Joulun alla merimieskirkot muuten keräävät joululahjoja merimiehille. Viime jouluna jaettiin viiteentoista laivaan joululahjoina käsitehtyjä villasukkia yhteensä 200 kappaletta.Merimieskirkon autoa näkee silloin tällöin kaupungin katukuvassakin.
LÄHTEET:
 Suomen merimieskirkko. [http://www.merimieskirkko.fi/] Luettu 6.10.2015.

Suomen merimieskirkko 2014. Merimieskirkkojen kertomukset. [www.merimieskirkko.fi/.../suomen_merimieskirkko_vuosikertomus_2014]  Luettu 6.10.2015.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti