lauantai 21. tammikuuta 2017

Aitat kuvinaNyt kesää henkivien kuvien kanssa aittakierrokselle Kokkolaan! Olen kuvannut parina kesänä aittoja aina kun on sopivasti matkan varrelle sattunut.

Aitta on rakennus, jollaisia entisaikaan oli jokaisen maatalon pihapiirissä. Aitoissa säilytettiin monenmoista tavaraa, osa aitoista oli vilja-aittoja, osa ruoka-aittoja ja osa vaateaittoja, joissa myös kesäisin yövyttiin.


Aitta edustaa hirsirakennuksen perusmuotoa. Perusaitta on neliön muotoinen. Nurkissa on ns. nurkkasalvokset. Ikkunoita aitoissa ei ole tai jos on, niin hyvin pieni, usein pelkkä aukko. Aittojen lattiat on tehty puusta, ihan varhaisimpina aikoina halkaistuista pölkyistä, myöhemmin lankuista. Katto oli perinteisesti pärekatto.


Nostalginen aitta tien varressa kotikylässäni Korpilahdessa.  Kuvien oton jälkeentämä aitta on kunnostettu päältä päin. Siinä on nykyään peltikatto ja maalipintakin on uusi. Lisäksi aittaa nostettiin  maasta hieman korkeammalle. Olen iloinen, että kuvissani aitalla on vielä tuo pärekatto.


Ihana kissanmentävä kolo aitan ovessa - varokaa vaan, hiirulaiset!


Nämä alla kuvassa olevat  aitat kuuluvat Kaarlelan pappilan pihapiiriin. Ovat hieman poikkeavan näköisiä aitoiksi, koska niissä on lautavuoraus.
Harmaa aitta alla on Kälviän Herrosessa. Se on saanut ylleen uudistetun katon.
Punainen aitta  löytyy tien vierustasta  Hassisessa.
Alla kuvassa aitta Rödsössä  Möllerin tien varressa.

Ja tässä alla aitat Rödsön Silakassa.

  
Aitta alla olevassa kuvassa on  8-tien varressa Vitsarissa. Näköjään moni aitta on saanut fiksatun mudon pihapiirissä.                                           Saman pihapiirin toinen  aitta alla olevassa kuvassa Vitsarissa.


                                            Tämä aidyllinen aitta on  8-tien varrella Korpilahdessa Finnilänmäessä.
Aitta Kokkolan Hakalahdessa lähellä Hakalax-taloa.Aita Kälviän keskustan tuntumassa.  Suloinen!

  
Aitat Kokkolan Friisin tilalla. Aittoihin on liittynyt aikanaan paljon maalaisromantiikkaakin. Talon työväkeä kun kesäisisin nukkui usein aitoissa, on se ollut  omaa ajankuvaansa.

Joskus nuorena, kun lauloin kansanmusiikkiyhtyeessä, laulettiin:
"...Reekelilukkojen takana sen maata pittää, jonka naittajaasia ei tuu ikkään..." Että semmoisia ihmiskohtaloita...

Alla aitta Kokkolan Neristanissa Hongellin talon pihapiirissä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti