perjantai 5. tammikuuta 2018

Ois jospa ihmisellä ois joulu ainainen:/

No nyt saa joulunaika minun osaltani loppua. Tästä on tunnelmointi kaukana...Joulumaailma on tehnyt tepposet useampaan kertaan. Tunnen itseni täy-del-li-sek-si   tumpeloksi. Saavu, oi saavu, loppiainen, vai pitääkö tässä vielä vaikerrella Nuutin päivään saakka...Den trettonde Knut kastar julen ut, sanoo paikalliset asukit. Siippakin haluaa vielä pitää joulunajasta kiinni. Mulle kyllä riittäis jo...

Eräänä iltana olin yksin kotona. Olin tosi rentoutuneissa  loppuloman tunnelmissa ja sellaisissa fiiliksissä usein innostun kirjoittamaan. Intoa palaen  ja sormet syyhyten näpytin tekstiä  blogiin ja  päätin tarkistella    siihen liittyviä tietojani vielä  Kokkolan historia-teoksesta. Siinäpä tulikin eteen  ongelma. Kuusi. Tänä vuonna nimittäin siippa löysi ison ja näyttävän joulukuusen. Pitkään mietimme, mihin sen  olohuoneessa laitamme. Meillä kun on aattona aina talo pullollaan porukkaa ja kuusi todella vei paljon tilaa. Minä sitten ehdottamaan, että hei, lykätään kuusi tuohon kirjahyllyn eteen - eipä tässä nyt  vanhoja kirjoja kumminkaan tule luettua joulunpyhinä. Loistoidea. 

Ryhdyin kirjaa kupsamaan ja tajusin, että hyllyn ovet eivät mahdukaan aukeamaan kuusen vuoksi. Yritin kumminkin ensin kuusen takaa vasemmasta reunasta ja sainkin oven jo hienosti raolleen. Kuningasidea: -Kun oikein  kurkottelen kuusen  oikean reunan takaa, ovi ehkä aukeaa isommasti. No ei auennut, sillä samalla hetkellä, kun sain käteni ojennettua sinne lasioven taakse, kaatua rämähti koko kuusi pitkin pituuttaan olkkarin lattialle. Vesi vaan lorisi iloisesti pitkin  puulattiaa. Niin, tietysti kerrankin joku oli juuri muistanut täyttää kuusenjalan piripintaan...Ja neulasia oli  enemmän lattialla kuin oksilla. Iloisenpunaiset pallot pomppivat mikä minnekin suuntaan.

Jurputin itsekseni ja ei muuta kuin änkeämään kuusta ylös. Ei mikään iisi homma, sillä kuusi oli iso ja minä avuton. Havutkin piikittivät hipiääni. Mietin jo sitäkin, että onneksi en asu yksin, kun en näköjään saisi edes kuusta  itse pystyyn. Siitä olisi joulumieli kaukana.  Kuusi oli irronnut jalasta ja tajusin, että minulla on liian vähän käsiä.


Jos jotain myönteistä, niin tässä vaiheessa sain varsin vaivattomasti sen historia-opuksen pois hyllystä. Mutta kuusta en tosiaan saanut istutettua tukevasti jalkaan.  Näin jo sieluni silmin itseni jumissa kaatuneen puun alla. "Nainen tuupertui kuusen alle," hehkuttaisivat lööpit.  Aikani kuusta käänneltyäni   survoin sen nojaamaan sitä penteleen hyllyä päin. Koristeet olivat kuusesta tippuneet, ja paiskoin  kultanauhat ärsyynnyksissäni  puuhun minne sattuu. Kynttilätkin roikkuivat kuin lepakot  oksillaan.  Imuroinniksi se muutenkin meni, kun neulasia oli lattia  tulvillaan. -Havuja #¤R;/#! huusi jo Matikaisen Marjokin aikoinaan... Ne oli minunkin päällimmäiset fiilikset. Että se siitä kirjoittamisesta. 

Lähdin lenkille purkamaan ärsytystäni. Siippa oli sillä aikaa tullut kotiin ja jäänyt suu auki toljottamaan kuusta, että mitä täällä on tapahtunut. Jälkeenpäin harmitti, ettei tullut otettua keikauskuusesta kuvaa,  kun  se makasi rähmällään,   kuin uhmaikäinen lattialla.  Kyllä ei  yhtään tehnyt mieli silloin  kuvata. Nyt jo naurattaa (vähän).

Yhtenä iltana soitin pojalle ja kysyin, milloin aikoo käyttää joululahjaansa. Vähän ihmettelin äänensävyään ja kysäisin, että sait kai sen pienen kuoreni pukilta...Vielä enemmän ihmettelyä. Ja minä selittämään, että punaisessa tähtipaperissa oli pieni kortti. No ei ollut saanut. Tajusin että  11 kerran uimahallikortti  oli mitä ilmeisemmin  jäänyt lahjapussin pohjalle. Nuorimmaiseni kävi  tietysti  heti aattoiltana pellon reunalla polttamassa joulusaasteen, joten uimalippuset lienevät nyt tuhkana ojan pohjalla. Pojalle irvailin, että ajatus oli varmaan tärkein. Se siitä uimisesta sitten.

Oli kiva palata töihin. Odotin sitä jo kovasti. Tänään sitten duunista kotiin ja viikonlopun viettoon. Laitoin ruoan uuniin ja tyytyväisenä  sohvalle makaamaan. Laskin, että ennättäisin sopivasti surffailla kuumimmat  uutiset ruokaa odotellessa. No en  ehtinyt. Katseeni nimittäin nauliutui olohuoneen seinään. Ensijärkytyksessä luulin, että seinä on veren tahrima. Tai viinin. Valtava punainen läntti keskellä kermanvalkeaa tapettia!

                                 

Tarkempi analysi selvensi, että joulunpyhiksi ostamani upeat, yli metrin pitkät irtoamaryllikset olivat katkenneet työpäivän aikana ja levähtäneet kohti seinää. Kukkien vahvanpunainen väri loisti tapetissa ja hohkasi enemmän kuin ne kukat ikinä. Turha varmaan kertoakaan, että ei haalene tahra, ennemminkin leviää. Poika lohdutti, että jos vielä vaikka saadaan uudet tapetit.

Yritin googlailla, josko jollain olisi kukkavärin poistosta kokemusta. Laitoin hakusanaksi jos vaikka mitä. Kuten "+tapetti +amaryllis +väri." Googlehaun  tulos oli niin surkuhupaisa, että melkein tirautin itkun:

"Niitä on saatavilla vuodenvaihteen jälkeen monissa loisteliaissa väreissä alkukevääseen saakka, joulun alla punaiset ja valkoiset ovat tapetilla."

                                     

Riemukasta uutta vuotta - ensi joulu mennäänkin muovikukkasilla ja matalalla profiililla!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti