sunnuntai 30. syyskuuta 2018

Tuuli MeripuistossaEräs lukijani otti taannoin yhteyttä. Hän kyseli, mikä mahtaa olla puinen veistos, joka löytyy Kokkolan Meripuistosta. Täh? Kelasin mielessäni koko puistoalueen - en muistanut yhtään veistosta. 
Niinpä lähdin saamani ohjeistuksen avulla paikkaa etsimään. 

Aluksi en edes löytänyt veistosta. Kiertelin ja kaartelin puistoaluetta. Kävin jopa viereisellä beachvolley-kentällä, mutten katsonut oikeaan suuntaan! Kierrettyäni koko puistoalueen katsoin kännystäni saamaani lukijamailia. "...siinä beachvolleykentän ja uimarannan vieressä..." Uusi kävely paikalle. 

No nyt löytyi! Innokkasti harpoin paikalle.  Veistoksen selusta tervehti minua jännittävästi luokseen houkutellen. Kuinka en ollut tätä aikaisemmin huomannut!Työ näytti kuin enkelin siiviltä, kun pääsin lähemmäksi. 

              

              Voin kertoa, että oli todella jnnittävä hetki, kun kurkkasin veistoksen  merenpuolista osaa.


Työ on kokonaan tehty käsittelemättömästä  puusta. Siipiosissa on vinolaudoitusta. Lautojen päitä on muotoiltu ja myös koverrettu.Meren puolelta paljastuu veistoksen vartalo  ja kasvot. Wau! Uljas, pää pystyssä seisova nainen, joka ikään kuin ottaa vastaan kaikki tuulet ja tuiskut tässä seisoessaan! Vartalo-osa on veistetty yhdestä tukista. Tästä  suunnasta katsoen en ole enää varma, onko se nainen sittenkään.  Kasvot erottuvat veistoksesta ja ikään kuin kruunu  pään päällä. Kaulaosa on ohennettu.  Tästä kuvasta näkyy myös kauniit leikkaukset siipiosissa. 
Teoksen kuvaaminen edestä on haasteellista. Täytyy laskeutua alas piennarta, jonka alaosa on pelkkää  kiveä. Merivesi peittää kivet osittain. Muutaman kerran horjahdan, mutta luojan kiitos pysyn kuin pysynkin pystyssä. Mietin, olenkohan ensimmäinen, joka kuvaa veistosta tästä kuvakulmasta tällä paikalla...Kiertelen veistosta ees ja taas. En löydä tietoa sen tekijästä ja poistun vähän laimein fiiliksin  pois paikalta. Olin ajatellut selvittää työn taustan kerralla...Netin kautta kotona yritän selvitellä veistoksen alkuperää, mutta tieto on lujassa. Viimein saan vinkin, että teos saattaa liittyä  Pohjoismaiseen Taidekouluun, joka on juuri loppumassa Kokkolassa. Naputtelen mailin Taidekoulun opintorehtori Meri Linnalle. Hän lupaa selvitellä asiaa.

Pian saan mailin Brit Stenmanilta, joka on sekä  Pohjoismaisen Taidekoulun säätiön että Pohjola-Nordenin puheenjohtaja. Hän kertoo puuveistoksen olevan tanskalaisen kuvanveistäjä Flemming Kastanjegårdin käsialaa.

Veistos on Pohjoismaisten päivien (=Nordiska dagar) yhteydessä annettu lahjaksi. Lahjoittajana on ollut yksi Kokkolan 15 ystävyyskaupungista, nimittäin tanskalainen Fredericia.
Eräässä netin keskusteluryhmässä saan kokkolalaiselta Tapio Kaunistolta  hieman täydennystä. Hän kertoo, että veistoksen takana on Kastaniegaardin lisäksi tanskalainen Gurli Hjort. Hänen mukaansa teos on lahjoitettu Kokkolaan vuonna 1994 ja työn nimi on "Tuuli."

Brit Stenman mainitsee mailissaan , ett ätyön tekijän nimen pitäisi löytyä teoksen siivestä. En saa rauhaa ennen kuin huristelen uuelleen paikalle. Ja toden totta! Silmiini osuukin samantien puuhun kaiverretut nimet:
                                                                HJORT
                                                                   OG
                                                        KASTANIEGAARD

En voi käsittä, miten en huomannut niitä ensimäisellä kerralla -tosin nimet olivat helmaosassa...
Katsokaapa kuvaa; leppäkerttu se siinä nimien vieressä tepuutteli.:)Sain Stenmanilta tiedon, että kaupungissamme on toinenkin Kastaniegaardin veistos. Arvaako joku? Siitä joskus myöhemmin...


Ps. Lukija, joka minuun otti yhteyttä kertoi harrastavansa "blogipyöräilyä" - hän lukee tekstini ja lähtee tutustumaan sitten paikkaan. Upeeta, siis mahtavaa, wau!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti