sunnuntai 21. lokakuuta 2018

Mahtisonni

Syyslomaviikon kiireissä toinen hirviaiheinen päivitys perätysten...

Heräsin aamulla aikaisin siihen, kun Whatsup-viestiä sateli. Esikoinen lähetteli innosta pinkeänä kuvia suuresta saaliistaan. Poika otti ja ampui 11-piikkisen hirven. Pojan passipaikka oli ison peltoaukean reunassa. Voi sitä ilon päivää, kun  pellon halki säntäili koiraa pakoon kaksi sonnia. Tämä 11-piikkinen ja toinen 4-piikkinen. 

Hirvilläkin on järki liikkumisessa joskus mukana, sillä kuulemma pienemmän sonnin tehtävä on turvata isomman liikkumista. Jos hirvet olisivat ennättäneet aukealta suojaan metsikköön, olisi isompi sonni todennäköisesti "piiloutunut" ja pienempi sonni jäänyt suosista koiran ajettavaksi. Nyt aukea vain oli sen verran iso, että poikani oli sonnien ajatuksia edellä. 

Poika kertoo läaskeskelleensa ensin kiikaritähtäimen läpi tarkasti sarven piikkien määrää. Seurassa kun on sovittu, että 5-10-piikkinen on "sakkohirvi", eli joutuu maksamaan rangaistussakon, jos sellaisen ampuu. Näin yritetään säilyttää hyvä geeniperimä hirvillä. 

Poika kertoi, että kun pääsi laskuissaan yli kymmeneen piikkiin, hän antoi kiväärin laulaa. Neljä laukausta, joista ainakin kolme osui. neljäs ehkä meni  hieman hipaisten ohi, kun hirvi hyppäsi ojan yli. Poika oli tyytyväinen osumiinsa - kuulemma hyvin ammuttu. Joku seuran äijistä vitsaili, että poika ampui pari laukausta hirven näkyvissä olleeseen rintakehään, kävi sitten maltillisesti kääntämässä hirven toisen kyljen esiin ja laukaisi sitten vielä varmistukseksi toiselle kyljelle..)


Kävin teurastamolla katselemassa hirveä. Oli se melkoisen iso! Vaikea uskoa, että tuo vielä vähän aikaa sitten halkoi pitkin maita ja mantuja...


Nylkymiehillä oli kova urakka. Sarvia piti varoa, sillä poika aikoo tehdä niistä itselleen sarvitrofeen.
Tai heh, siippa taitaa joutua hommiin...Kallohan pitää keittää, eikä tuohon ihan pieni astia sovi...Tässä on nahan nylky päähän asti jo valmis.Sitten pää sahataan irti.


Kun nahka on irti, siihen paiskotaan puoli säkillistä suolaa, jotta nahka säilyy.


Siinä on koko irtonainen pää nurinpäin kuvattuna...


Se mahtisonni -en tiedä oliko hirvi vai poika  - vai molemmat...:)))


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti