sunnuntai 24. marraskuuta 2019

Lasinen muistotaulu

Tämän taulun pelastin appivanhempieni talon yläkerrasta muutama vuosi sitten. En ollut aikaisemmin sellaista nähnyt, mutta siippa totesi, että hänen lapsuudessaan Kokkolassa kylässämme samanlaisia oli jokaisessa talossa.


Olen nähnyt monentasoisia tauluja riippuen niiden tekijästä. Omaa tauluamme olen yrittänyt tutkia
lasin läpi ja ensin oletin, että taulun tausta on mustaa tervapaperia.Vaan eipä taida ollakaan, sillä oivalsin, että  tauluni laitaosista on lähtentyt taustaa pois ja näyttääkin niin kuin se olisi jonkinlaista mustaa maalia. En osaa sanoa mitä.  Tekstikohdat erottuvat hopeanvärisinä tinapapereina. Tekstit on ilmeisesti tehty jonkilaisella sabluunalla. 

Näkemäni taulut ovat olleet uskonnollisteemaisia. Siippa muisteli, että niitä oli sekä hopea- että kultatekstisinä. Omamme on hopealla, mutta siippani mummolassa Kälviällä oli kuulemma kultapaperille tehtynä. Tuossa alla olevassa kuvassa pääosa kuviosta on hopeapaperia, mutta koristelu kultapaperilla.


Tauluissa on ilmeisestikin maalattu lasilevy mustaksi paitsi kirjainten kohdilta. Oletettavasti nämä taulut on aivan 1900-luvun alkuvuosilta.

Kuinka ollakaan nyt kesällä kiersin lähtyskirpputorilla ja huomasin siellä myynnissä vastaavanlaisen taulun. Harmikseni en tajunnut kysyä, olisiko tiedossa, mistä se on myyntiin tullut.Taulun hinta olisi ollut naurettavat 5 euroa
.

Netistäkin bongasin muutaman vastaavan taulun,Niiden tekstitykset tosin olivat suomeksi. Nekin hengellisaiheisia, paitsi oli joukossa yksi hääonnittelutauluksi tehty, jossa oli  teksti" vihkiäismuistoja 19.9. " ja  päivämäärän lisäksi hääparin nimet hopeatekstinä. 

Olisi kiinnostavaa saada näistä tauluista lisää tietoa!2 kommenttia:

 1. Ehkä olet jo saanut selvityksen taulustasi. Ne ovat Pohjanmaalla erittäin tavallisia, ruotsiksi rysstavlor. Olen kirjoittanut niistä graduni. Lyhyempi artikkeli löytyy kirjasta ,," Skön slöjd - Mainiot taidot. "
  Terveisin Leena Sandberg
  Vaasa

  VastaaPoista
 2. Hei Leena!
  Ja tuhannet kiitokset sinulle -en ole ennättänyt tähän aiheeseen palata tietoja etsiäkseni! Etsinpä lisätietoja käsiini jahka ennätän!:)
  -Kiviminna-

  VastaaPoista