tiistai 24. tammikuuta 2012

Jungsborg

Jungsborg  on suloinen rakennus lähellä keskustaa, osoite sinne on Poikkikatu 8. Jungsborg on ruotsinkielisten nuorisoseurantalo, ruotsiksi Karleby Ungdomsförening alias KUF.


Jungsborg on rakennettu 1909 ja sen huoneistoala on 1000 m2. Itse KUF on kuitenkin perustettu jo ennen tätä, vuonna 1894.

Jungsborgin on piirtänyt Kokkolan Linnusperästä kotoisin ollut Anders Herman Wikström. Hän oli valmistunut arkitehdiksi 1908 ja Jungsborgin hän ennätti piirtää vähän ennen kuolemaansa 1909. Talon vihkiäisissä opettaja M.L.Bjötrkqvist piti juhlapuheen, jossa hän nimitti rakennusta valistuksen temppeliksi.

Seura on tunnettu teatteritoiminnastaan, joista kuuluisinta taitaa olla vuodesta 1948 asti  lähes joka vuosi esitetty Uuden vuoden revy eli Nyårsrevy. Revyyn aihepiirit on kerätty lähiseudun tapahtumista ja niiden erikoisuutena on, että revyyn esityskieli on Kokkolan ruotsinkielinen  paikallismurre eli grundsprååtsi.






Jungsborgissa oli majoitettuna venäläistä sotaväkeä syksyllä 1916. Ungdomsföreningen toiminta oli majoituksen aikana jäissä, kunnes se saatiin uudelleen normaaliin käyttöön kesällä 1918.

Sotaväen majoittuminen tiloissa johtui Venäjän vallankumouksesta. Levottomuuksien lisääntyessä suomalaiset isänmaanystävät järjestäytyivät perustaen suojakaarteja, joista myöhemmin kehkeytyi "valkoisina" tunnetut suojeluskunnat. Työväestö ryhtyi samanaikaisesti perustamaan järjestyskaarteja, joista käsivarsinauhojen värin vuoksi alettiin käyttää nimitystä "punakaartit." Syksyllä 1917 tilanne oli levoton ja sekä punaiset että valkoiset käynnistivät omia salaisia sotilasharjoituksia. Tieto 6.12.1917 eduskunnan hyväksymästä itsenäisestä Suomesta otettiin vaatimattomasti ja sekavasti vastaan.

Levottomuudet alueella kuitenkin jatkuivat. Kaikenkaikkiaan venäläinen varuskunta käsitti noin 700 hyvinvarusteltua miestä. Suojeluskunnat varustautuivat salaisesti  ajatuksenaan karkottaa venäläiset  yllätyksellisesti kaupungista.

Tammikuun 29. päivänä 1918  klo. 6.00 alkoikin suojeluskuntien lujatahtinen, vaikkakin vaatimattomin varustein toteutettu hyökkäys. Taktiikkana olikin kohdistaa ensimmäinen hyökkäys juuri Jungsborgin tykkiasemalle. Venäläiset puolestaan aloittivat tykkitulituksen kohti Kirkonmäkeä, jossa suomalaisten lähtöasema oli ollut. Taistelut laantuivat jo aamukymmeneltä, mutta sitä ennen jokunen oli ennättänyt menettää henkensäkin ja myös vanhan kivikirkon seinä oli vaurioitunut tykinammuksesta. Seuraavana päivänä venäläiset allekirjoittivat antautumiskirjan. Valkoisen armeijan voittoa juhlistettiin juhlavalaistulla raatihuoneella jo samana iltana. Kahakassa menehtyneet neljä venäläistä haudattiin juhlallisin menoin Marian hautausmaan luoteisnurkkaan 2.2.1818.



1930-luvulla  Jungsborgin taloa korjattiin ja laajennettiin. Tässä yhteydessä Marthaföreningen ja Lotta Svärd - järjestö saivat  omat tilat talon yläkerrasta. Alla olevassa kuvassa näkyy ulkoseinässä oleva Lotta Svärd-laatta.

Joitakin vuosia takaperin Jungsborgille hankittiin uusia tuoleja. Kampanjan avulla ihmiset saivat ostaa nimensä tuoleihin, eli näin tuettiin tuolien hankintaa. Jos en aivan väärin muista, niin appivanhempien nimikin taitaa komeilla yhden tuolin tauksessa olevassa nimilaatassa...



Saman remontin yhteydessä myös juhlasalia suurennettiin. Juhlasalia muuten saa nykyään vuokrata myös yksityistilaisuuksiin. Itsekin olen ollut mukana hääjuhlissa ko. salissa...






LÄHTEET:
Geocaching [http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?wp=GC1TCEH]Luettu 24.1.2012.
Kaarlelan pitäjän historia III. Sakaristosta Jungsborgiin.  s. 273-274.

Kokkolassa ohitettiin ylipäällikön määräyksiä tammikuussa 1918.[http://www.porstuakirjastot.fi/files/158/Kokkolassa_ohitettiin_maarayksia.htm] Luettu 24.01.2012.

Seurantalot.fi. [ http://seurantalot.fi/talot/jungsborg]. Luettu 24.01.2012.

 Punaiset ja valkoisrt vastakkain. [http://www3.kokkola.fi/historia/meresta_noussut_kaupunki/] Luettu 24.01.2012.

Kaupunki sodan partaalla. [http://www3.kokkola.fi/historia/meresta_noussut_kaupunki/] Luettu 24.01.2012.

 Taistelu Kokkolasta. [http://www3.kokkola.fi/historia/meresta_noussut_kaupunki/] Luettu 24.01.2012.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti