torstai 20. kesäkuuta 2013

Hirviä liikenteessä

Aina silloin tällöin liikenteessä hirvi rysähtää auton eteen. Esimerkiksi Kokkolaa halkovalla 8-tiellä hirviä liikkuu tietyissä kohdin useinkin. Perheestäni kaksi miehenkörilästä kuuluu hirviporukkaan, joten aika lailla tulee tätä riistaelämäkin seurailtua...

Hirvillä on usein hyvin samat reitit, missä ne liikkuvat. Kokkolan pohjoispuolella kannattaa olla erityisen varovainen ns. Finnilän mäen kohdalla, jossa hirvet usein ylittävät tien. Tässä kohtaa ei ole hirviaitoja. Toinen suma on Ruotsalon risteyksen kohdalla. Sinä on hirviaidat, mutta ne  loppuvat risteyksen lähellä ja hirvet ylittävät tämän vuoksi tien juuri tästä kohtaa. Alla oleva kuva otettu Ruotsalon tien risteyksen kohdalta.

 

Alkuviikosta 8- tiellä taas rysähti. Lehdessä ja netissä asiasta uutisoitiin, tosin hieman virhellisesti. Tarkennuksena alla olevaan  uutisjuttuun, että kolari sattui Ruotsalon risteyksessä, jonne on matkaa Vittsarin Shelliltä  noin  5 kilometriä.

Tässä suora lainaus uutistekstistä mediassa:

"Kuorma-auto törmäsi hirveen Kokkolassa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Onnettomuus sattui Alikorpilahdessa, pari kilometriä Vitsarin Shelliltä Kälviälle päin.
Kuorma-auton kuljettaja ei loukkaantunut törmäyksessä hirven kanssa, sen sijaan eläin oli autoilijan arvion mukaan satuttanut jalkansa. Se oli kuitenkin ylös päästyään jatkanut matkaansa metsään. Kuorma-auto vaurioitui keulasta kuljettajan puolelta."(www.kp24.fi)


Mutta mitä tapahtuu tällaisen onnettomuuden jälkeen? Eläinsuojelulain 14 § mukaan vahingoittunutta luonnonvaraista eläintä on joko itse autettava tai ilmoitettava siitä esim. poliisille. Jos eläin on sellaisessa tilassa, että sen hengissä pitäminen on  ilmeistä julmuutta sitä kohtaan, saadaan se lopettaa. Luvan antaa poliisi. Koska poliisien resurssit eivät yleensä  riittäisi esimerkiksi hirven jahtaamiseen, käytännössä hirven lopettamisesta vastaa paikallinen metsästysseura, jolle poliisi ilmoittaa asiasta.
 
 
 
 
Hirvieläin pakenee yleensä kolaripaikalta maastoon, mikäli se suinkin pystyy. Loukkaantunut eläin saattaa kulkea pitkiäkin matkoja. Metsästysseurat jahtaavat eläimiä yleensä ajavan koiran kanssa,. jotta  hirvi löydettäisiin mahdollisimma nopeasti. Tällä kertaa loukkaantunut hirvi oleskeli aluksi sellaisella aluella, ettei sitä voitu lopettaa  heti tiedon tultua turvallisesti. Järeiden metsästyskiväärien kanssa kun on oltava erityisen huolellinen, ettei vaaraa aiheuteta sivullisille. Niinpä  jahtaus siirrettiin illalla, jolloin liikennemäärät 8-tiellä ovat hiljaisemmat.Ruotsalon risteysalueelta hirvi eteni jahtauksen aikana kolmisen kilometriä kohti rautatietä. Pusikon seasta hirveä ei ole helppo havaita, vaikka koiratutkan avulla hirven liikkuma-alue onkin hyvin saatavissa selville. Jahti kesti useamman tunnin. Passipaikalla täytyy olla malttia ja jaksaa odottaa saapuva eläintä joskus useampiakin tunteja.


Lopulta metsästys päättyi aivan rautatien viereen. Siihen hirvi kaatui ensimmäisestä laukauksesta.
Hirvi oli vuoden ikäinen naarashirvi.

 

Tässä tapauksessa hirvi tosiaan oli loukkantunut jalastaan - toinen takajalka oli lähes irti:( Onneksi eläin pääsi kivuistaan.Loptettu eläin täytyy pistää ja suolistaa pian lopettamisen jälkeen, jos liha on ravinnoksi kelpaavaa. Tämä tehdään yleensä välittömästi paikalla, jonne hirvi on kaadettu.
 


Hyttysistä ei kesäyönä ollut pulaa...
 Tässä suunnitellaan hirven siirtämistä teurastamolle. Koska ampumapaikka oli keskellä ryteikköä, hommattiin naruja ja sen jälkeen hirvi vedettii rautatien ylitse läheiselle huoltotielle viiden miehen voimin.
Tästä jatkettiin siirtämällä hirvi traktorilla eteenpäin...Aina vetomatka ei ole ollenkaan näin lyhyt...

Hirvionnettomuuksia sattui Liikenneviraston mukaan vuoden 2012 aikana hieman yli 1300. Niissä loukkaantui yhteensä 108 ihmistä. Liikenneviraston arvion mukaan hirvionnettomuuksien kustannukset menneen vuoden ajalta yhteiskunnalle olivat  noin 56 miljoonaa euroa...

Ollaanhan varovaisia liikenteessä!LÄHTEET:
Finlex:Eläinsuojelulaki [http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1996/19960247] Luettu 19.6.2013.

Hirvikolareista peltivaurioita [http://www.kp24.fi/uutiset/teemat/1480/339066/Hirvikolareista-peltivaurioita] Luettu 18.6.2013.


Kukaan ei kuollut hirvikolarissa viime vuonna [http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/kukaan-ei-kuollut-hirvikolarissa-viime-vuonna/633390/] Luettu 18.6.2013.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti