sunnuntai 2. joulukuuta 2018

Kaupunkikirkkomme lasimaalaus

Kokkolan kaupunkikirkko, se 3. kirkko  jo samalla paikalla... Tällä kertaa katse kääntyy kirkon suurikokoiseen ja näyttävään lasimaalaukseen.  Teoksen on tehnyt kuvataiteilija  Urpo Olavi Wainio (1910-1971).

Wainio opiskeli sekä Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa että Pariisissa kuvataiteita ja erikoistuen lasimaalauksiin. 

Hänen muita lasitöitään  on Pielaveden kirkossa  ja Otamäen seurakuntasalissa.  Lisäksi Kolarin kirkossa on Wainion tekemä öljyvärimaalaus alttaritauluna. . Kokkolan nykyinen  pääkirkko kaupungin sydämessä valmistui vuonna 1960 Aarne Nuortilan suunnittelemana.

Kalastaja-aiheinen lasimaalaus oon siis myös vuodelta 1960, koska se on rakennettu ulkoseinän yhteyteen. Teoksen nimi on "Minä olen kanssanne joka päivä. "


                                 
Lasimaalauksessa on kauniita värejä. Maalaus muodostuu taustaltaan nelikulmioista, joiden värisävyt vaihtelevat.  Keskellä maalausta on  kyyhkysiä, Jeesus, kalastajia, purjevene ja  kaloja.  Työn nimi viitannee Jeesuksen antamaan lähetyskäskyyn Matteuksen evankeliumissa. Toisaalta tulee mieleen myös Jeesuksen vertaus ihmisten kalastajista Luukkaan evankeliumissa. . 

                                          

Teoksessa on kauniita yksityiskohtia, kuten kalat ja linnut.


Alla olevasta maalauksen alaosasta näkyy hyvin, millaisista palasista maalaus muodostuu ja kuinka jokainen maalattu kuvapinta on väritykseltään uniikki.


Lasimaalauksen värisävyt heijastuvat kauniisti vieressä olevan kastemaljan  pintaan...Aurinkoisella säällä lasiteos mielestäni puhkeaa täyteen kukkaansa, kun valo kirkastaa työn!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti