sunnuntai 17. helmikuuta 2019

Suntia ruopataan

Nyt joutaa jorinat pois! Monessa kuuluisa kaupunginsalmemme, Suntti, on kokemassa muodonmuutosta. Suntin ruoppaustyöt aloitettiin Helmikuun alkupuolella. Nyt ruoppauksen ensimmisessä vaiheessa parannetaan Suntin virtausta ja veden laatua ruoppaamalla sekä rakentamalla pohjapatoa.





Nyt tehtävät ruoppaustyöt on keskittyneet Pohjois- ja Eteläväylien väliselle alueelle. Keskeisimpinä alueina on Suntin siltojen läheisyydessä olevat vesialueet. Työ lähti käyntiin Falanderinkadun ja Vesiveijarin kohdilta ja etenee silta sillalta kohti Eteläväylää. Ruoppaajana toimii pedersöreläinen Sundström Oy.


Sorsia ei kuvaushetkellä näkynyt. Ehkä ne ovat viisaina eläiminä ottaaneet hieman etäisyyttä ...Mutta toivotaan, että ne palailevat kesän koitettua. Loppukesästä kun valmistuu vielä istuskelualue betonisen pohjapadon ja Hollihaan puiston lähettyville, niin mikäs sen hienompaa....



Ruoppauksen on määrä jatkua kevään mittaan ns. toisen vaiheen kunnostustöillä Suntin yläjuoksulla.



Koska ruoppauksessa syntyy väistämättä maamassojen siirtotarvetta, työt vaikuttanevat myös liikennejärjestelyihin, kun maa-ainesta siirretään pois raskailla ajoneuvoilla.



Maa-ainesta poistetttaneen arvion mukaan n, 8000 m3 koko alueelta. Ruoppaamisella vähennetään myös vesikasvillisuutta.



Ruoppausurakan on määrä valmistua kesäkuuhun 2019 mennessä ja näin kaupunki ennättää kirkastaa vesireittinsä ilmeen ennen tulevaa 400-vuotisjuhlavuotta. 




Sunti on ollut aikaisemminkin haasteellinen nimenomaan värinsä ja tuoksunsa vuoksi. Aikanaan sinne laskettiin jopa jätevesiä. 1600-luvulla Suntia pitkin pystyi purjehtia Kirkonmäelle saakka. Maankohoaminen on vaikuttanut Suntin kapenemiseen ja mataloitumiseen. Ensimmäisen kerran Suntia on tiettävästi ruopattu 1730-luvulla! Kaikkineen sitä on ruopattu parisenkymmentä kertaa.





Valitettavasti nykyinen ruopppaus ei tuo lopullisen kaunista Suntia kaupunkilaisille. Salmi on matala ja veden väri tummaa maaperästä ja virtauksista johtuen.

Vaikka kuinka kurkin suuntaan jos toiseenkin, en nähnyt yhtään Suntista nostettua polkupyörää, joita sieltä yleensä nousee. Yksi lasipullo kellui jäälautan päällä. Viikonlopun uutisissa oli lisäksi maininta, etä joku urho oli lauantain vastaisena yönä pelastettu palokunnan toimesta Suntista...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti