sunnuntai 5. tammikuuta 2020

Valoveistossarja "Olohuone kotikaupungissa", ensimmäinen osaTällä kertaa kierroksella Kokkolan upouusien valoveistosten luona. Kokkolan ydinkeskustaan kävelykadulle on nimittäin noussut kolme upeaa valoteosta. Tämä kolmesta veistoksesta koostuva henkilöhahmojen sarja on ensimmäinen osa teosssarjaa.

               

               

Nämä kolme ensimmäistä valoveistosta julkaistiin sopivasti Lucianpäivänä 13.12.2019. Loput kolme teosta valmistuvat myöhemmin  Kokkolan 400-juhlavuoden aikana samalle kadulle. 

              

Teosten ideana on ikään kuin rakentaa valosta olohuone talvisen pimeään kaupunkiin. Teossarja "Olohuone kaupungissa" onkin Kokkolan kaupungin lahja 400-vuotiaan kaupungin asukkaille. Teoksien aiheet on päätetty yhteistyössä kaupunginarkkitehdin, kaupunginpuutarhan, museon ja  taiteilijan kanssa. Kooltaan rautalankaveistokset ovat yli parimetrisiä. 

             

Kaupunkikeskustamme on komistunut kovasti  monella tavoin lähiaikoina ja etenkin valaistuksen voimalla. Kaupunkikeskustan valaistustyöryhmä sai tehtäväkseen vuonna 2018 vahvistaa kaupallisen keskustan vetovoimaisuutta kehittämällä pimeän ajan valaistusta kolmen vuoden aikana. Vuonna 2018 kaupunkikuvaamme nousivat varsin onnistuneen näköiset  valohimmelit  ja  vuonna 2019  suuret valopallot Länsipuistoon. Valokehittelyyn sisältyy myös valikoitujen  julkisten rakennusten julkisivujen  esille nostaminen valojen   avulla. Työryhmän ajatuksena on ollut kaupallisen keskustan ytimen tukeminen valoteoksilla.

            

Valoteokset ovat kuvanveistäjä Kaija Kontulaisen luomia henkilöhahmoja. Taideteokset on valmistettu teräslankaa punomalla ja ne syttyvät valoveistoksiksi taidokkaasti asetetuilla valaistuksella patsaiden juuressa.

            

Kontulaisen taidonnäyte on muuten myös Kokkolan kaupunginkirjaston laidassa oleva miespatsas, "Voova" (Vladimir Vroloff)  vuodelta 2017. Siiitä teen joskus myöhemmin blogipäivityksen..

            

Kävin oppilaideni kanssa joulun alla ihastelemassa ja valokuvaamassa valoveistossarjaa. Kysyin heiltä, mitä mieltä he ovat veistoksista. Kerrankin 20-päisessä ryhmässä huokui syvä yksimielisyys, vaikka vierailuaikamme osuikin päiväsydämeen, eikä valoteoksista siten saanut ihan kaikkea irti. Oppilaat totesivat yksimielisesti, että todella upeita töitä. Ehdottomimman suosion sai hattupäinen nainen, jonka lierihattua ja kauniita pohkeiden kaaria innostuimme tutkiskelemaan ja kuvaamaan hyvinkin tarkasti.

            

            

Teossarjan kolme hahmoa ovat mielenkiintoiset ja hyvin eri näköiset riippuen katselukulmasta. Oppilaiden kanssa pohdimmekin, miten taiteilija on lähtenyt töitään hahmottelemaan - oletettavasti piirtämällä muotoja, näin ainakin arvelimme. Tarkempi taiteilijan taustojen tarkastelu todistaakin, että hänelle on tyypillistä perinteisen piirustuksen ja kuvanveistotaiteen yhdistäminen. Nyt oivallan, miten piirtämälläkin voi veistää...Patsaat ovat myös upean kolmiulotteisia. 

             

             

Teosten sijoittelu kävelykadulla on mielenkiintoinen, sillä ne on sijoitettu kukin omaan istutusaltaaseen, Mielenkiinnolla odotan ensi kesää, jolloin näkee, miten istutukset ja patsaat on huomioitu yhdessä...Ilmeisestikin kasvit tulevat tukemaan veistosten henkilöhahmoja ja tarinoita niiden takana. Teossarjaa on kuvailtu sanomalla, että se muodostaa istutuksineen olohuoneen kävelykadulle.

             

             

Hahmoja ei ole kuvattu sen tarkemmin. Valta jää pitkälti tällä hetkellä katsojan silmiin. Lopulliset nimet valoveistoksille tullaan antamaan vasta kaikkien kuuden veistoksen valmistuttua. vNyt esille laitetut veistokset esittävät kyykystä nousevaa henkilöä, istuvaa hahmoa ja hattupäistä tyttöä. Keväällä täydentyvät hahmot ovat salkkumies, pieni poika sekä ostoskassia kantava rouva. Voi että odotan niiden julkaisua!


                 

LÄHTEET:

Lucia-kulkue toi valon myös taideteoksiin Kokkolan keskustassa ­– Kaupunkilaisten toivotaan keksivän veistoshahmoille nimiä ja tarinoita.
Keskipohjanmaa.fi. [https://www.keskipohjanmaa.fi/uutinen/586342] Luettu 17.12.2019.

Näitkö jo kuvanveistäjä Kaija Kontulaisen punoman Hattutytön? Kokkolan keskustan kävelykadulle tulee kuusi ainutlaatuista valotaideteosta. Keskipohjanmaa.fi. [https://www.keskipohjanmaa.fi/uutinen/581280] Luettu 17.12.2019.

Ydinkeskustan valoveistossarjan ensimmäiset osat julkistetaan 13.12. Kokkola.fi. [https://www.kokkola.fi/ajankohtaista/tiedotteet/2019/fi_FI/valotaideteokset/] Luettu 17.12.2019.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti