sunnuntai 2. helmikuuta 2020

Linja-autopysäkkien kasvojenpesu Kokkolassa

Loppukesästä ajelin Torikadulla ja katseeni osui Kokkolan kaupunginkirkkoa vastapäätä olleeseen bussipysäkkiin. Mitä, mitä - olipa se siistiytynyt!

Vuosi 2020 on Kokkola 400 vuotta - juhlavuosi. Kaupunkia on alettu ajoissa pukea  juhlakuosiin. Tällaiset pienet yksityiskohdat luovat siisteyttä, kiinnostusta ja esteettisyyttä ympärillemme. Nyt kun mietin, niin aikaisemmat pysäkit olivatkin jo kerrassaan kulahtaneita. Niihin oli vain silmä niin tottunut. 

Kirkon pysäkillä kuva-aiheena on "Palokuntalaisia vanhan palolaitoksen edessä Torikadulla vuonna 1937. "Kuva-aihe on sama pysäkin etu- ja takapuolella. Kiva, että sitä voi katsella monesta suunnasta. 


Kun olin bongannut tämän ensimmäisen pysäkin, odotin, että niitä olisi ollut muuallakin. Vaan ei.  Mutta järki sanoi, että maltahan mielesi, ei yhden yksittäisen pysäkin kunnostamisessa olisi järkeä. Ja oikeassa olin.Tässä pysäkeiltäkin löytyvä  logo kaupunkimme juhlavuoteen. Tosin se on herättänyt paljon keskustelua ja kommentointia, koska tynnyri on pystyssä ja kaupunkimme vaakunassa tervatynnyri on vaakatasossa...


Elokuun lopulla ajelin jälleen kaupunkia ristiin, rastiin. Ja mikä ilo: Uimahallin viereiseltä bussipysäkiltä löysin uuden ilmeen!

Tällä kertaa kuva-aiheena on "Vanha viinapolttimo Suntin varrella vuonna 1895. "

Mielenkiintoinen kuva ja tietysti ihana katsoa 1800-luvun loppupuolen Sunttia kaikessa kukoistuksessaan.  Onpa ollut kovin maalaismaiseman näköistä!

Olen jo lähdössä kotiin päin, kun päätän ajaa vielä Matkahuollon ohitse, kun muistan, että siellähän on myös pysäkki. Ja toden totta! Tälle pysäkille on noussut kuva-aihe "Jalkapalloa Rautatientorilla vuonna 1919. "
Tämäkin kuva on hieno ajankuva. Tuntuu uskomattomalta, että tuossa lähellä on tosiaan potkittu sata vuotta sitten palloa.

Ajaa hurautan jo kotiin ja tuumin, että siinäpä ne uudet pysäkit, ei taida löytyä enempää..

 

Ja sitten...lokakuussa ajan pitkin Torikatua. Vilkaisen torille päin ja ilahdun. Ei muuta kun auto parkkiin ja kuvaamaan. Se pysäkki, jota olen eniten odottanut, on luonut nahkansa. Kuva-aiheena on useampia asioita, koska pysäkki on muita suurempi.

Oikeassa reunassa komeilee "Sunti ja Kalahalli 1950-luvulla. "

Keskellä taulua on tila bussiaikatauluille, osa lappusista näkyy tosin keikahtaneen. Kannattaisi varmaan pystyttää ojennukseen...

Vasemman reunan kuva-aihe on "Seurahuone 1950-luvulla." Oivallan, että jokaisen pysäkin kuva-aihe on valittu järjestelmällisesti niin, että se kuvaa nykyistä  aluetta  aikaisemmin! Kiva idea!

Täytyy tutkia tarkkaan ja ihmetellä, kuinka paljon kaupunkikuva onkaan muuttunut muutamassa vuosikymmenessä. Kuvat näissä pysäkeissä on K.H.Renlundin taidemuseon kuvia Kokkolan kaupungista menneiltä ajoilta. 
Tämä oli hieno kasvojenpesu, olen oikein tyytyväinen! Ehkäpä näitä ajan kanssa tulee vielä lisääkin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti