sunnuntai 26. heinäkuuta 2020

Vesiurut Suntin kruununa

Olin kuullut puhuttavan, että Suntiin on jälleen palautettu vesiurut, jotka sinne asennettiin ensimmäistä kertaa jo 2007. Nuo ihastuttavat valot vesisuihkun ohessa ovat muutamaan otteeseen rikkoontuneet ja kunnostus on ollut hintavaa - vuoden 2014 tietojen mukaan yhden pumpun vaihto jo sinällään maksoi 700 euroa.

Harvoin liikuskelen yön hämärissä keskustan alueella. Nyt  kävi niin, että lähdin parina iltana katsomaan, miltä  paljon kehutut vesiurut näyttävät, mutta molemmilla kerroilla jouduin pettymään. Kävin ennen puoltayötä, eikä kummallakaan kerralla suihkuissa ollut valoja, vaikka jostain luinkin, että valot ovat päällä aina aamusta aamuyöhön. ...Piti oikein googlata uudelleen, olenkö nähnyt unta. En ollut. 

Perjantai-iltana olin 18-vuotiaani kanssa kotosalla. Tiedättekö - sellainen täydellinen joutenoloilta, jolloin ei kummallakaan mitään  suunniteltua mielessä eikä oikein tiedä, mitä alkaisi... illalla ehdotin pojalle, että ens yönä lähdetään sitten yhdessä etsimään niitä valourkuja. Olen arka yksin pimeässä kaupungissa liikkumaan, niin tällä kertaa äiti sai turvan pojastaan.:) Näin ne roolit muuttuu.  Ja ihme ja kumma, niin poikakin innostui asiasta. 

Niin matkasimme autolla keskustaan  klo 01.30 keskellä yön pimeintä hetkeä. Innostukseni oli käsinkosketeltavissa, kun jo etäältä näin pinkin  värikaaren kauas asti! 


Parkkeerasimme auton ja kävelimme pitkin öistä Suntin rantaa.  Muutama auto ajeli hiljakseen ohi, niistäkin isoin osa takseja. Joku kaasutti  kovasti Urheilutalon takana. Poika naureskeli, että tietää just ne kuviot. kun autolla siellä vedellään sivuluisua. Etäämmällä  nuorten porukka matkasi kohti keskustaa Karjaloidensa  kanssa elämöiden. Meillä oli kätösissä  vain Huaweit. :)


Oli aivan huikea kokemus kävellä  ison poikansa kanssa pilkkopimeydessä täysin autiolla Suntin rannalla. Yleensä  veden reunustoilla istuskelee tai kuljeskelee aina jokunen ihminen, nyt olimme täydellisen kaksistaan. Ihana, paljonpuhuva hiljaisuus ympäröi meitä. 


Sanoin pojalle siinä reunakivillä kurkotellessani, että toivottavasti ei kukaan yön pimeydestä syöksy pukkaamaan minua veteen. Naureltiin sitten vielä, että puuttuisi enää, että aamun lehdissä komeilisi teksti iäkkäämmän puoleisesta äidistä aikuisine poikineen veden varassa...Onneksi pysyimme tolpillamme. 

                                    

No ne vesiurut oli tosi hieno kokemus. Värit vaihtuivat pinkistä lilaan, sinisestä turkoosiin, oranssiin, vihreään, punaiseen tai normiveden väriin. Käsittämättömän rentouttavaa katseltavaa. Minä selitin, mitä värejä näkyi, poika tuntui enemmän olevan kiinnostunut, miten  ne on ohjelmoitu...Välillä yksi patsas komeili yhden värisenä ja toinen toisen värisenä,  Toisella hetkellä molemmissa oli sama sävy. Ja taas seuraavana hetkenä ne suloisesti pulputtivat monivärisinä. Olisin voinut tuijottaa niitä vaikka kuinka kauan.

Vesiurkujen kunnostaminen liittyy Kokkola 400-juhlavuoteen. Kaupungin valaisemiseenhan myönnettiin jo  aikaisemmin 100 000 euroa ja vesiurkujen kunnostustoive nousi erityisesti  asukkailta. Suntinvarren ilmeeseen on muutoinkin luvassa monenmoista panostusta. Läheiselle  Eskonsaarellekin on noussut uusi, valaistu majakka.


Vesiurkujen valosuunnittelusta on vastanut nyt  Olli Kivelä, joka on ohjelmoinut suihkulähteisiin noin 15 minuutin mittaisen valo-ohjelman. Kivelän mukaan valoissa voi nähdä vaikutteita sekä revontulista että  nuotion liekeistä, Itselleni saan mielikuvan myös venetsialaisten ilotustusshowsta. 

Tällä hetkessä Suntin ohikulkijoita ihastuttaa valoillaan kaksi  suihkulähdettä, mutta kolmaskin on kuulemma luvassa, jahka  ennättää palautua huollosta. 
Kiva arvuutella, mikä väri pulpahtaa esiin seuraavaksi...Mikä on sinun lempparisi? Minun on turkoosi - poika sanoi tähän, että aina sulla on kans se joka paikassa, eikä itse lähtenyt lemppariaan äiteelle paljastamaan.

Kello oli yli kaksi  kun hitaasti poistuimme paikalta. Aamu alkoi aste asteelta muuttua valoisammaksi.


Ihanaa oli, kun vastarannan talot alkoivat hiljalleen tulla pimeydestä esiin. 
Suntista on kehkeytymässä mielestäni oikea helmi. Suntin vartta kuljeskelee nyt mielellään ja  siellä on jopa ilo istahtaa toviksi nauttimaan puutarhamaisesta ilmeestä ja olla vain. Tätä aluetta kannattaa pian tosissaan mainostaa myös turisteille! Miltä kuulostaisi hotellipaketti lemmenkipeille ryyditettynä Suntin kävelyllä käsikkäin  kuulaassa syysillassa? Pitäisi vaan osata markkinoida...
Vielä kun sen musiikin saisi tähän liitettyä, niin jopa olisi upeaa!

Tässä alla vielä linkki valosuunnittelijan itse koostamaan videoon:


Kannattaa käydä katsomassa!LÄHTEET: 


Kaupunkia valaistaan 100 000 eurolla – Meripuistoon ja Tehtaankadulle valotaideteoksia, kohdevaloilla valaistaan esimerkiksi amfiteatteri ja Suntin pohjapato. Kokkola-lehti. 


Suihkulähteet ja valot ovat aina olleet Olli Kivelän juttu – Ensimmäisen suihkulähteen hän rakensi 12-vuotiaana. Kokkola-lehti. [https://www.kokkola-lehti.fi/uutinen/598347] Luettu 25.7.2020.

Sunttiin rakennettu vesiurkuja. Kp24.fi. [keskipohjanmaa.fi/uutiset/48700/suntiin-rakennettu-vesiurkuja] Luettu 25.7.2020. 

Suntin vesiurut odottavat uusia pumppuja. KP24.fi. [https://www.keskipohjanmaa.fi/uutiset/367192/suntin-vesiurut-odottavat-uusia-pumppuja] Luettu 25.7.2020.

2 kommenttia:

  1. Suntin vesiurkujen vesisuihkut ovat päällä aamusta aamuyöhön, valot tulevat päälle vasta auringon laskettua sillä niitä on turha pitää päällä kun on liian valoisaa.

    VastaaPoista