sunnuntai 14. helmikuuta 2021

Striimauksia kuuntelemassa

Liukasta laskiaissunnuntaita! Jos ilmoja katsellaan, niin aivan huiput talvikelit. Valkeaa lunta enemmän kuin miesmuistiin ja keltakultainen aurinko kuumottaa jo upeasti taivaalla.  Nyt jos milloinkaan olisi kannattanut survaista  sukset jalkaan ja lähteä Kokkolan XXIII Talviharmonikkaviikon  livetapahtumaan "Ystävänpäivän haitarihiihto. " Olisin itsekin  sinne vääntäytynyt, ellen olisi toipilaana kotosalla taannoisen työtapaturman jäljiltä... 

Kotona oleilu on mahdollistanut kuitenkin aivan huippuja, striimattuja elämyksiä. Olen  katsonut lähes kaikki katsottavissa olevat  Kokkolan Talviharmonikkalähetykset. Täältä tai täältä  pääset muutamiin esityksiin pidempäänkin!. Siippa jo jossain vaiheessa kysyi kauhistunut ilme kasvoillaan, että maksaako tuo.:)) Siis aivan mahtava idea tämä striimaus koronan keskellä. Talvinen musiikkifestivaali on onnistuneesti saatu hoidettua läpi ja uskon, että festivaalin katsojakunta on ollut laajempi kuin koskaan. koska netin  välityksellä näitä upeita esityksiä on ollut mahdollista kuunnella ilmaiseksi jos ja vaikka  missä. Lisäksi on tärkeää, että kun korona on vienyt esittäviltä taitelijoilta lähes kaikki mahdolliset esiintymiset, niin tällä tavoin toteutettuna avautuu  ovi esiintymisille. Aivan upea idea myös videotallenteiden alkuinsertit joissa näkyi hienoja kokkolalaisia maisemia. Ja täytyy myös todeta, että tämä tapahtuma ilmeisesti onnistui koronasta huolimatta pesemään kasvonsa ja pysymään ajan hermoilla!

Viikolla osallistuimme oppilaiden kanssa jokavuotiseen tapaan  harmonikkaviikon lastenkonserttiin. Tänä vuonna esitys oli "Mimmien. " Meillä oli oikein onnistunut konsertti ekaluokkalaisten kanssa. Liikuimme, leikimme, lauloimme ja pompimme laulujen mukana. Mielestäni oikein hieno homma!
Innolla katsoin myös jokavuotisen Junioriharmonikkojen konsertin. Esikoiseni soitti vuosia sitten sillloisessa  kokoonpanossa ja täytyy sanoa, että yksi ihailemistani lasten musiikkipedagogeista on juurikin  talviharmonikkaviikon taiteellinen johtaja Raimo Vertainen. Todella ammattitaitoista ohjausta ja meininkiä huumorin pilke silmäkulmassa. Arvostan myös Vertaisen kommenttia "Maanantai-illan konsertti on yksi tärkeimmistä.. " Siinä jos missä näkyy oma asenne perustyöhön!


"Ilta Jukkolanmäellä" oli myös odotuksissani. Siellä oli esiintyjiä, joista osan musiikillista polkua olen saanut seurata heidän lapsuusvuosistaan saakka.  Tosin alkuperäisenä  esiintyjinä olleet eivät kaikki päässeetkään äänityksiin. Niin harmi. Oli kuitenkin aivan huikea veto, että esiintyjäkaartiin saatiin kaksi ulkomaalaista nuorta naista vain kahden päivän varoitusajalla! Tuohon ei olisi ihan jokainen kyennyt. Harmonikan ja sellon combo oli muuten sekin  hieno!


Pidän talviharmonikkaviikossa myös siitä, että joka kerta se onnistuu yllättämään - joko tapahtumillaan tai soitinvalinnoillaan. Esimerkiksi balalaikka ja harmonikka on aika harvoin maassamme kuultu yhdistelmä.  Taisi olla eka kerta, kun kuulin Mozartin "Eine kleine nachtmusik " tällä soitinkokoonpanolla.:) Upeaa oli!


Jokavuotinen lauantai-illan viihdemusiikkikonsertti oli tänä vuonna aivan huikea! Se oli äänitetty jo aikaisemmin ja erityismaininnan saa Vertaisen loistava historiapainotteinen alkujuonto! Myös paikalliset kovan luokan artistit lauloivat upeasti. Soittajissa oli  taas useampi tuttu naama, joiden musisointia on saanut jo vuosia seurata. Niin hyvä!Järisyttävin musiikkielämys minulle oli Maria Kalaniemen ja Eero  Grundströmin konsertti - aivan alkutahdeista lähtien. Siellä oli muutamia upeita sovituksia ja sanoituksia tunnetuista iskelmistä ruotsiksi laulettuna. Oli myös kiva seurata monenkielistä juontoa. Huuliharppu taipui menoon letkeästi, mutta koin matkapolkuharmoonin olevan kuitenkin  aivan omaa luokkaansa. Minulla on sellaisen  soitosta  nuoruusvuosien kansanmusiikkibändin ajoilta kokemusta, mutta tätä oli jotain aivan käsittämätöntä seurata! Oli myös veikeää kuunnella häämarssi "Napoleonia" sekä tällä kokoonpanolla että aikaisemmin Nuorten virtuoosien ilottelussa! Molemmat hyviä! Niin kaunista! 


Olen todella tyytyväinen koko tämänkertaisen(kin) laadukkaaseen antiin. Konsertit oli ihanaa katsella kotoa käsin kuulokkeet korvilla lämpöisen takkatulen loimottaessa suloisesti selkää. Pidin myös siitä että striimaus mahdollisti katsella muusikoiden sormityöskentelyä lähietäisyydeltä. Silti sitä toivoo, että ensi vuonna harmonikkaviikkokin voisi olla livekonsertteina - paitsi ehkä tästä vuodesta mukaan tulee silti vuosittain jokin striimattu konsertti, kun tämää näin upea idea on! Ainakin näin tavoitetaan ihmisiä ympäri maailman - sellaisiakin, jotka eivät paikan päälle muutoin  ensimmäisinä saapuisi. 

Vielä ihan pakko mainita virtuaalitilaisuuksista näin korona-aikana  muutoinkin  - omassa elämässä tämä viikko on kompuroinnista huolimatta ollut aika huikea. Alan  nimittäin opiskella kolmatta ammattitutkintoani ikinä, ever! Ilman minkäälaista ikärasismikokemusta!


Hain työn ohessa tapahtuvaan erityisopettajakoulutukseen. Sinne oli 207 innokasta  ja hyvin pätevän oloista  luokanopea  ympäri Suomen pistänyt paperinsa ja ainoastaan 25 pääsi sisälle! Haastattelu tapahtui Zoom-yhteyden kautta. Puhuin mikrofonilleni ja tunsin oloni zombiksi, kun en  voinut katsoa kolmea haastattelijaani silmiin, kun piti tuijottaa   dokumenttikameran sivummalla olleeseen  kameraan näytön sijasta. Siitä huolimatta pääsin kuin pääsinkin sisälle! Ja aivan parasta tietysti, että tähän koulutukseen on mahdollisuus juurikin Kokkolan omassa yliopistokeskuksessa! Ensi jouluna voin sitten kaiketi jo kertoa olevani sekä lastentarhanope, luokanope että erityisope.:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti