sunnuntai 6. helmikuuta 2022

Alvar Åkermanin rakennusperintöä Kokkolassa, osa 1.

Kiinnostuin taannoin kokkolalaisen jo edesmenneen (Johan) Alvar Åkermanin arkkitehtuurista. Käyn jatkossa läpi muutamissa erillisissä päivityksissä hänen suunnittelemiaan rakennuksia. Ensimmäiseksi katseet kääntää erikoinen "miniatyyritalo" kaupungin sydämessä aivan Suntin varrella. Talo on kuin puristuksiin jäänyt kahden suuremman välissä

Åkerman oli Kokkolan ensimmäinen kaupunginrakennusmestari. Tähän tehtävään hänet valittiin vuonna 1906. Åkerman oli syntynyt Savonlinnassa 15.7.1876 ja kuoli 15.3. 1940.  Åkermanilla oli kaksi tytärtä ja poika. Vanhempansa olivat  maanmittari Johan Alfred Åkerman ja Kaisa Sofia Korppila. Alvar  Åkermanin isoisän isoisä Daniel Åkerman oli tullut Ruotsista  Kokkolaan kaupunginvälskäriksi 1750. Lapsena Åkerman asui Vaasassa., jossa hän myös opiskeli  yhteensä kolme vuotta teollisuuskoulun koneosastolla ja huoneenrakennusosastolla. 

Tämä pieni, suloinen punatiilinen asuinrakennus, osoitteessa Rantakatu 23, on suunniteltu vuonna 1911 Talon erityisyys on sen kapeus. Alkujaan vieressä ollut rakennus on suunniteltu purettavaksi. Rakennus ei ole ilmeisestikään aivan yhteneväinen alkuperäisten piirustusten kanssa.

Åkerman mitä ilmeisimmin rakasti punatiiltä, sitä on hänen suunnittelemissaan rakennuksissa käytetty usein. Åkerman sai vaikutteita esimerkiksi englantilaisista taloista. Hän työskenteli myös tiilien parissa aikaisemmissa työpaikoissaan. 

Kurkkaan myös talon sisäpihalle. Taloonhan kuljetaan juurikin sisäpihan kautta,  Pormestarinkadun puolelta. Talo on hyvin piilossa muiden rakennusten kupeessa. 

Totean kuitenkin, ettei tämä niin pieni talo olekaan. 


Ennen punatiilisen talon kyljessä oli Halpa-halli, muistatteko?! Se taisi olla 1970-luvun loppuvuosia. Perheen kanssa tehtiin toisinaan ostosreissuja maalta kaupunkiin ja sehän oli maalaistytölle kuin taivas tuoksukumeineen ja papereineen sekä leluineen... En kyllä muista kiinnittäneeni punatiiliseen taloon huomiota. Talo on jotenkin huomaamaton isompien välissä. Kalle Löfman -niminen henkilö omisti talon jossain vaiheessa ainakin, en tiedä, kenen omistuksessa se nykyisin on.  
Alakerrassa talossa on  keittiö ja kamari. Vintti  kuuluu olevan sokkeloisempi. Kellarissa  on pesutilat. Talo käsittää kaksi erillistä asuntoa. Se kuuluu olevan valoisa ja tilava sisältä ja siinä on korkeat huoneet, ikkunasyvennykset ja tietystikin erinomainen  sijainti aivan  Suntin ja torin vieressä. .LÄHTEET: Puikko, Anna. Alvar Åkermanin kädenjälki Kokkolassa.  Tutkimus rakennusmestarin vaikutuksesta kaupungin  kulttuuriympäristöön 1906-1940. [file:///C:/Users/kivim/Downloads/URN_NBN_fi_jyu-202105303301.pdf] Luettu 6.2.2022. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti