sunnuntai 19. kesäkuuta 2022

10 Kysymystä kesästä - blogihaaste

Tällä kertaa astetta köykäisempi kesäpäivitys. Kuvamateriaali tulee pohjoismaisen yhteistyön merkeissä Norjan reissulta. :))


1. Mitä odotat eniten kesältä?

Joku järkevä varmaan vastaisi, että odotan, että saan ikkunat kotona pestyä...ja keittiön kaapit tyhjättyä ennen tulevaa keittiöremppaa, mutta...

REN-TOU-TU-MIS-TA! Tiedän rentoutuneeni, kun alan tuottaa kaunokirjallista tekstiä. Kirjoittaminen on minulle aina periaatteessa helppoa, mutta muokattu, kerronnallinen teksti vaatii tietyn mielentilan. En ole pystynyt siihen kokonaiseen vuoteen. Liiallinen aikataulutus ja kiire sotkee elämäni sillä tavalla, että se vaikuttaa luovuuteeni auttamatta.

Istuin autossa ja oltiin matkustettu yksi päivä siipan kanssa. Yhtäkkiä keksin seuraavan kirjoittamisen aiheen. Se vain tuli jostain ja huomasin ajattelevani aihetta monta sataa kilometriä. Aihe, josta kirjoittaminen ei ole koskaan aikaisemmin edes tullut mieleen. Niin harmi, ettei ollut mahdollista asettua saman tien koneen ääreen ja antaa tekstin laulaa. Mutta aiheen sain - ihmeellistä - se on paluu yhteen yöhön 1920-luvulla suvussani. Hetkessä koko aihe jo hahmottui. Tuskin maltan odottaa, että pääsen työstämään sitä tarinaksi.


2. Miten aiot viettää juhannusta?

Siippa on töissä koko jussin. Nuorimmaisenikin varmaan jussiriennoissa. Olen kotona yksin. Ehkä lähden grillailemaan siipan veljen perheen kanssa. Tai sitten osakseni lankeaa olla lapsenvahti. Kotona joka tapauksessa. En haluaisi olla missään muualla silloin. Radio päälle ja toivotaan lämmintä ilmaa, jotta saan uida kotialtaassa.
3. Aiotko matkustaa jonnekin?

Itse asiassa lähdin reissun päälle jo viikko sitten. Siipan kanssa kahdestaan ollaan ajeltu ikikohteeseemme Norjaan. Aloitettiin reissu ajelemalla Saariselälle, kun ei olla siellä koskaan käyty. Alkujaan oli tarkoitus siirtyä sieltä Kirkkoniemelle ja jatkaa Jäämeren rantaa kierrellen. Lennosta hylättiinkin sitten Kirkkoniemi ja lähdettiin ajelemaan ensin Suomen päälaella. Siirryttiin Karigasniemeen. Käytiin kuvaamassa siellä Muotkan ruoktu -niminen majoituspaikka, jossa muistin kymmenkesäisenä käyneeni vanhempieni kanssa. Kun olin lapsi, perheeni vaelsi joka ainut kesä lapissa.

Norjassa yövyimme ensin Altassa. Seuraavan yön Sommaröyllä ja lopuksi ajelimme kohti Senjan saarta. Se oli minulle todellinen paratiisi. Rakastan Norjaa - tämä oli kolmas pidempi reissuni Norjaan ja kaikki ovat olleet yhtä onnistuneita. Senjaan haluaisin vielä palata uudelleen.

4. Onko mielessäsi jotain hankintoja kesää ajatellen?

No ei kummoisia. Lahjoitin Roskalava Kokkola -ryhmässä kaksi puutarhapenkkiä. Ne löysivät ihanan, arvoisensa kodin erään timpurin käsissä.. Toisen romu on toisen aarre. Olin iloinen, ettei penkkini menneet kaatopaikalle. Niissä oli hyvä runko. Tarkoitus on hankkia pari uutta puutarhapenkkiä, mutta toistaiseksi en ole löytänyt mieleisiä. Muuta kummoista ei ole hankintalistalla.
5. Mikä on suosikkiasusi kesään?

Jokin helmoista heiluva tunika - lyhythihainen tai hihaton sellainen ja ei o-aukkoinen, silloin tunnen tukehtuvani. Ja caprit sekä sandaalit. Näillä mennään koko kesä.:)

6. Lempikesäkaupunkisi?

Sanotaan tähän Kokkola Karleby-blogistina "IHAN VAAN" Kokkola. Kokkolan puutarhurit tekevät Kokkolan kesästä tosi kauniin! Tykkään olla kotimaisemissa ja kierrellä yksikseni, "haahuilla" kuvaamassa ja katselemassa vailla määränpäätä. Löytöjä tekee ennalta arvaamattomasti joskus tosi läheltäkin.

7. Mitä kesäruokaa aiot syödä (lähes) kyllästymiseen asti?

Nyt on menty useampi päivä reissussa ihan vaan pizzoilla - mutta tämä käytännön pakosta. Majoituspaikoissa ei ollut juuri muuta tarjolla. Toisaalta - rakastan pizzaa. Kunnon salaattikin kotona on kyllä taas poikaa. Pitkästä aikaa voisikin tehdä mansikkasalaatin, jossa myös kurkkua, melonia, kotijuustoa, lehtisalaattia, rucolaa...

8. Oletko heittänyt jo talviturkin?

Jep, ajat sitten, uin kotialtaassani. Tänä vuonna aloitin toukokuun puolivälissä. Vesi oli silloin vielä aika viileää. Uin joka ilta - paitsi nyt lomamatkalla tietty. Toivon, että uintikauteni jatkuu lokakuuhun, kuten aikaisempinakin vuosina.

9. Mitä sellaista haluaisit tehdä, mikä on jäänyt aiempina kesinä tekemättä?

Olen viimeiset viisi vuotta unelmoinut matkasta rajantakaiseen Karjalaan. Ensin se vesittyi koronaan, nyt Ukrainan sotaan....Olen enemmän kuin pettynyt. Olin haaveillut käyväni 1942 sotatantereilla ja paikalla, jossa isoisäni menehtyi. Ja tietysti haaveilin reissuillani historioitsija Teemu Keskisarjan juonnoista.... Olen Teemu-friikki!:))


10. Pidätkö kesällä lomaa?

Pidän lomaa periaatteessa 2,5 kk. Mutta lomani on kytkyksissä niin moneen muuhun henkilöön, että...en ajattele sitä lomana, vaan elämänjaksona:)) Kesä on kyllä ihanaa - jo pelkästään valoisuuden vuoksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti