sunnuntai 29. tammikuuta 2023
Pilkkijöitä ja jäätilannetta seurailemassa
sunnuntai 22. tammikuuta 2023
Riistakameraa asentelemassa
Talvinen pilvipoutapäivä. Pakkasta parisen astetta ja pieni viima puskee kasvoille, kun avaan ulko-oven. Heikinpäivä on juuri ohitettu. Vanha kansa sanoi, että Heikinpäivänä talven selkä taittui. Haluan uskoa siihen.
Päivän pitenemisen joka tapauksessa jo huomaa. Se kyllä piristää ja innostaa myös ulkoiluun.
Siipan kanssa otetaan toinen koira mukaan ja lähdetään asentelemaan riistakameraa idioottivarmaan paikkaan, lähelle kauriiden ruokintapaikkaa. Kuvia on sitten kiva myöhemmin seurata kännykästä.
Autolla ajamme jokusen kilometrin syrjäisen metsäautotien vartta. Parkkeeraamme automme tienposkeen ja jatkamme matkaa peltoaukeiden yli kävellen.
Tänä talvena pellolla on aika iisiä kävellä, sillä lumikatetta on vain silmänlumeeksi.
Lumessa on kävellessä kiva katsella eläinten jälkiä. Bongaan ainakin jäniksen, kauriin ja ketun jälkiä.
Pelloilla kulkiessa on täysi hiljaisuus. Rauhoittavaa. Muutaman sadan metrin kävelyn jälkeen häämöttää etäämpänä jo riistaruokintapaikka. Joku on näköjään tänäänkin vienyt sinne ruokaa eläinten iloksi. Paikka on rauhaisa ja riittävän etäällä isoista teistä, jottei eläimet loiki sen vuoksi liikenteessä.
Maissia ja kauraa näkyy olevan enimmäkseen. Joku on näköjään päivemmällä käynyt paikalla ja tuonut siihen lisäksi jonkin sortin rehua.
Jälkiä ruokintalavan liepeillä on todella paljon. Osa varmaan jo useiden päivien vanhoja, mutta joka tapauksessa liikennettä siellä on riittänyt. Teen analyysiä lavan vieressä ja oivallan eläinten pääasiassa sekä tulleen että menneen metsän suunnasta. Aukealle pellolle päin kulkee vain satunnaisempia jälkiä.
Etäämpänä näkyy hirvitorni. Siellä on useampia hirviä joskus ammuttu kumoon.
Siippa ruuvailee kameransa paikoilleen.
Pystykorvamme ravaa ees ja taas kameraa kiinnittäessämme. Haistelee kovin jälkiä ja taas viilettää ohitsemme.
Lähdemme takaisin kohti autoa. Pellon laitamilla on useita, ikäloppuja latoja. Niillä ei nykyaikana juurikaan ole käyttötarkoitusta. Joidenkin latojen laitamille, tai jopa suuaukon edustaan, on kasvanut vesakkoa. Lumireuna katoilla on kuin pitsinauha.
sunnuntai 15. tammikuuta 2023
Kun kohtalona oli paleltua kuoliaaksi haaksirikossa
Tällä kertaa etsin aihetta blogikirjoitukseen, lopulta päätin ottaa Hiski-ohjelmasta summanmutikassa jonkun vuoden kuolleiden luettelosta Kokkolan seurakunnassa ja plarailla, sattuuko mitään kiinnostavaa esiin. Valitsin vuoden 1851.
No aina sattuu ja tapahtuu. Jo ensimmäisellä katsastamallani sivulla iski vastaan tällainen aika hurja merkintä, jossa Kokkolan kuolleiden kirjassa oli peräkkäin neljän miespuolisen henkilön nimet. Ja mikä hämmentävintä - he olivat kaikki kuolleet 30.10.1851 ja jokaisen kohtalona oli ollut paleltumalla kuoleminen haaksirikon jälkeen.
Harmillisesti ei ole sanomalehtiarkistossakaan tietoja tuolta ajalta, joten täytyy elää lähes mielikuvituksen varassa tuo tapahtuma. En edes tiedä, missä haaksirikko on tapahtunut. Oletan kuitenkin, että Kokkolan lähistöllä, koska kuolinkirjauksen yhteydessä ei mainita mitään muuta paikkakuntaa.
Haverissa menehtyi kaksi keski-ikäistä miestä - kippari ja merimies - sekä kaksi 14-vuotiasta jungmannipoikaa. Ei ole tietoa, pelastautuiko turmasta joitain, vai menehtyivätkö kaikki aluksen henkilöt hyisen kylmään syysmereen. Ei ole tietoa myöskään aluksesta, sen koosta, tai mitä se kuljetti. Joka tapauksessa karmiva tapahtuma ja varmaan omana aikanaan puhuttanut pitkään.
Kippari Karl Vilhelm Sacklen oli syntynyt Kokkolassa 11.12.1803. Kuollessaan hän oli 46-vuotias. Karl Vilhelmin vanhempia olivat Raumalla syntynyt Henrik Johan Sacklen ja Brita Johanna Henriksdotter Pasanen. Karl Vilhelm oli kuollessaan leskimies. Hänen vaimonsa, skepps.hustrun Anna Stina, os. Hucktelin (liippaakohan siippani sukuun??) oli kuollut keuhkotautiin vuonna 1846. Pari oli avioitunut 1834 ja lapsia heillä oli ainakin vuonna 1838 syntynyt Johanna Olivia. Hän jäi siis täysorvoksi jo lapsena. Näkyy kuitenkin eläneen aikuisuuteen saakka ja isänsä tavoin löytänyt miehekseen merimiehen, kun on avioitunut kippari Johan Salinin kanssa.
Toinen menehtynyt, Johan Henrik Tomell, oli kuollessaan naimisissa oleva 58-vuotias merimies. Hän oli avioitunut Kokkolassa 1835 Fredrika Sophia Bäckmanin kanssa. Lapsia en pikaisella haulla löytänyt, mutta Sophia kuoli leskenä 1862 keuhkotautiin.
Turmassa oli mukana myös kaksi nuorukaista jungmannina. Jungmannihan tarkoittaa jonkinlaista nuorta apupoikaa aluksessa. Varmaankin laivapoikina aluksessa.
sunnuntai 8. tammikuuta 2023
Chydenius rokonistutuspuuhissa
LÄHTEET:
Kokkolan vahva vaikuttaja Anders Chydenius oli aikaansa edellä myös rokotusasiassa: Olisiko hänen terveysvalistusperintö elvytettävä uudelleen? [https://www.keskipohjanmaa.fi/uutinen/626120] Luettu 7.1.2023.
Suomen ensimmäistä massarokotusta toteuttivat papit ja lukkarit, sillä maassa oli vain 20 lääkäriä – isorokon levitessä ajattelussa tapahtui olennainen muutos. Kirkko ja kaupunki. [https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/suomen-ensimmaista-massarokotusta-toteuttivat-papit-ja-lukkarit-silla-maassa-oli-vain-20-laakaria-isorokon-levitessa-ajattelussa-tapahtui-olennainen-muutos] Luettu 8.1.2023.