sunnuntai 12. maaliskuuta 2023

Tassunjälkiä hangella

Hiihtolomaviikolla kävin töllistelemässä läheisellä metsäautotiellä tassunjälkiä lumessa. Lumi on oiva juttu - etenkin umpihanki jota ei ole entuudestaan tallottu. Nytkin oli yöllä sadellut pakkaslunta. Jäljet olivat metsämieheni mukaan tulleet aamun aikana tien yli. Ne olivat siis vielä tosi tuoreet. 


Lunta on vaikea kuvata, mutta paikan päällä jäljet erottuivat hangessa tosi selkeästi. Nappasin autosta mukaan tulitikkurasian, josta voi  suhteuttaa tassun kokoa.  Sen kummoisempaa mittaa ei sattunut tällä kertaa mukaan. 


Nämä jäljet osoittautuivat ilveksen tekemiksi. Onkin ollut juttua useampaan otteeseen viime viikkoina, että Kokkolan seudulla liikuskelee ilveksiä. Siippa löysi jälkiä lähitienoilta muualtakin. 


Ilveksellä on neljä varvasta ja jäljet ovat kissamaisen pyöreät. Tällä hetkellä seudullamme on kauriita niin hulppeasti, ettei mikään ihme, että ilveksiä on tänne tullut...
Toisaalta - ilveksellä on kiima-aika helmi-maaliskuussa. Uros saattaa vaeltaa silloin pitkiäkin matkoja naarasta etsien.


Sinne se oli loikkinut radan yli metsikköön. Minne lie ollut määränpää...


Hiihtolomani oli hyvä - onnistuin nähdä toisella metsäautotiellä  tien yli vauhdikkaasti kipittävän valkeaakin valkeamman  lumikon. Tai sanotaan, että mitä ilmeisemmin se oli lumikko eikä kärppä, koska oli kooltaan niin pieni, enkä ainakaan havainnut mustaa hännänpäätä. Pomppasin ulos autostani, kun  satuin tienylityskohtaan. Mutta lumi oli sen verran vanhaa, että lumikon keveitä jälkiä ei näkynyt lainkaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti