sunnuntai 19. maaliskuuta 2023

Maunu Viinikka Nuijasodassa

Maunu Viinikka (Winicks Mångs) oli kokkolalainen talonpoika, jonka kohtalo oli menehtyä Nuijasodassa 27.1.1597 Isokyrön  Kontsaan saarella Kyrönjoessa. 


Nuijasotaa käytiin vuosina 1596-1597.  Se oli maamme ensimmäinen sisällissota, talonpoikien kapina  aatelisia vastaan.  Talonpojat taistelivat Jaakko Ilkan johdolla  tavoitteena maamiehen vapaus elää omanlaista elämää. Talonpojat vastustivat Ruotsi-Suomen asiainhoitajan Klaus Flemingin  sotajoukkojen  linnaleirejä, joka tarkoitti kovia verotuksia armeijan hyväksi. 

Nuijasodan taustalla oli Ruotsi-Suomen kuninkaan Sigismundin ja hänen Kaarle-setänsä  välienselvittely. 


Nuijasotaan osallistui pääosin Eteläpohjanmaan talonpoikia, mutta jonkin verran oli mukana myös miehiä Keskipohjanmaalta. Alussa talonpoikien taistelut sujuivatkin hyvin, mutta heidän huono varustus vaikeutti kahakoita ja lopussa he hävisivätkin taistelut. 

Maunu Viinikasta ei ole valitettavasti jäänyt paljonkaan tietoa. Tiedetään hänen olleen kotoisin Närvilän kylästä. Aikaisemmin olen kirjoitellut toisesta paikallisesta päälliköstä, Olli Ollinpojasta [Olavi Niemelä), joka on haudattu Lohtajan kirkkomaalle. Olli ja Maunu menehtyivät samassa kahakassa Isossakyrössä. Heidän lisäkseen kuoli siellä myös isot talonpoikaispäälliköt Jaakko Pentinpoika  Ilkka Ilmajoelta,  härmäläinen Pentti Piri sekä Isokyröläiset  Abraham Pernu ja  Yrjänä Kontsas. Kontsas oli Jaakko Ilkan lähin mies.

Maunu Viinikan ja muiden päämiesten menehtymistä edelsi taistelu Nokialla, jossa menehtyi iso määrä talonpoikia. Kun Nokian kartanoa oli ammuttu tykein, kehotti Klaus Fleming talonpoikia luovuttamaan Jaakko Ilkan hänen käsiinsä ja lupasi, että siten toimien talonpojat säästyisivät rangaistuksitta. Ilmeisesti miesten keskuudessa syntyi kuitenkin eripuraa ja Jaakko Ilkka karkasi  Ilmajoelle miestensä edellä.

Vouti Abraham Melkiorinpoika sai kuitenkin muutama päivä myöhemmin ajojahdin jälkeen kiinni Jaakko Ilkan miehineen. Miesten kohtalona oli joutua mestatuiksi Isossakyrössä. Klaus Fleming oli lähettänyt käskykirjeen, jossa kerrottiin Jaakko Ilkan vangitsemismääräyksestä, mutta tämä tieto saapui liian myöhään Abraham Melkiorinpojalle. Miehet oli jo ennätetty mestauttaa. 

Teloitus oli julma toimenpide. Aluksi  teloitettavan jalat ja kädet loukutettiin. Sitten  katkaistiin erityisesti oikea käsi, joka oli  rohjennut nousta  esivaltaa vastaan. Lopuksi irrotettiin mestattavan pää. 

Isokyrön vanhan kirkon pihapiirissä komeilee yksi Nuijasodan muistomerkeistä. 

Yllä: Kaarlelan kirkon pihapiiriä.


Ei tiedetä, minne Maunu on haudattu, mutta joka tapauksessa hänet kuljetettiin mestauksen jälkeen Kaarlelan kirkonmäelle ja laitettiin esiin teiliin. Teilauksen tarkoituksena oli luoda varoittavaa pelkoa muille ihmisille. Voi vain kuvitella tapahtuman karmeuden ruumiin riippuessa teilipyörässä aikoja lintujen syömänä. 

LÄHTEET:

Jaakko Ilkka.  Punainen Turku. [http://punainenturku.blogspot.com/2014/01/jaakko-ilkka.html] Luettu 12.3.2023. 

Luotettujen piiri - Ilmajoki. [https://ilmajoki.fi/asuminen-ja-ymparisto/puistot-ja-yleiset-alueet/jaakko-ilkan-leikkipuisto/luotettujen-piiri/] Luettu 12.3.2023.

Nuijapäälliköiden kolkko kohtalo – Olli Ollinpoika Lohtajalta ja Maunu Viinikka Närvilästä teloitettiin julmasti. Kokkola-lehti. [https://www.kokkola-lehti.fi/uutinen/630772] Luettu 12.3.2023. 

 Nuijasoturien ja Jaakko Ilkan muisto. Ilkka-Pohjalainen. [https://ilkkapohjalainen.fi/yleisolta/nuijasoturien-ja-jaakko-ilkan-muisto] Luettu 12.3.2023. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti