sunnuntai 7. toukokuuta 2023

Noita Henrik Lappalainen

Lohtajalla oli kesäkäräjät heinäkuun 26. vuonna 1585. Siellä yhtenä asiana oli  Henrik Lappalaisen toiminta. Henrik Lappalainen tuomittiin kuolemaan noitana. Hänet myös myöhemmin todellakin  mestattiin tämän tuomion vuoksi. 

Syyttäjinä käräjillä  toimivat lohtajalainen Juho Niilonpoika ja Kannuksessa asunut Juho Holst. Perusteluina syyttämiselle  oli se, että Henrik Lappalainen oli saattanut noitakeinoillaan Juho Niilonpojan Elsa-vaimon  pyynnöstä turmioon Elsan tyttären, Britan. 

Britan sanottiin varastaneen äidiltään rahoja (penningar). 

Käräjillä kuulusteluissa selvisi, ettei Henrik Lappalainen voinut  kieltää harjoittaneensa taikakeinoja Britan turmioksi. Tätä todisteli myös Britan Elsa-äiti.  Hän kutsui Henrik Lappalaista  "täydelliseksi ennusmieheksi ja noidaksi. "

Yllä: 4773 Pohjanmaan voutikunnan  ja Oulun erämaan  maakirja ja tilikirja  (1585-1585): Tiedosto 168. 

Ilmeni myös, että Henrik Lappalainen  "monessa muussa paikassa tässä maanääressä on käyttänyt kannustansa, joksi he hänen konettansa kutsuvat, noituuden harjoittamiseksi." Kannuksella tarkoitettiin noitarumpua, joka oli tyypillinen ennustusväline erityisesti  lappalaisilla. 

Tuo "koneen käyttö" kiinnosti minua ilmaisuna ja tongin siitä vähän lihaa luiden ympärille. Suomalaisessa kielenmuodossa "kone" on  germaaninen lainasana. Se on alun perin tarkoittanut taikaa tai taikakalua. Siksi kannusta on saatettu  vielä 1500-luvulla kutsua koneeksi. 

Ei ole varmuutta, mistä Henrik Lappalainen oli lähtöisin, mutta yksi mahdollisuus  ainakin nimensä puolesta on, että hän  saattoi olla yhteyksissä lappalaisten kanssa, eikä ole poissuljettua, että hän olisi ollut niitä viimeisimpiä tämän kansan etelämpänä asustaneita edustajia. Henrik saattaa myös olla  taustoiltaan saamelainen, mutta puhunut  suomenkielen peräpohjalaismurteella. Sukunimiä ei tuohon aikaan vielä käytetty. Tai ehkä Henrikin etninen tausta  on ollut suomalaisheimoinen - pohjalainen tai kainuulainen. Suomalaisheimojen keskuudessa rummusta käytettiin nimitystä kannus.  

Tuossa käräjäkirjassa kyllä mainintaan "monessa muussa paikassa tässä maanääressä", joten ehkä Henrik Lappalainen kierteli paikasta toiseen isolla reviirillä. 

Valitettavasti ei ole jäänyt tietoa, missä mestaus tapahtui tai missä Henrik Lappalainen asui tuomion saadessaan. . 


LÄHTEET:Noitien vaino Pohjanmaalla 1500-luvulla. Kansanperinne-blogi. [http://blog.kansanperinne.net/2009/11/arkistoloytoja-noitien-vaino.html] Luettu 10.4.2023.

Noitien vaino Pohjamaalla1500-luvulla. Wikiaineisto. [https://fi.wikisource.org/wiki/Noitien_vaino_Pohjanmaalla_1500-luvulla] Luettu 10.4.2023.

Noituus. Sammenluoma [https://sammenluola.home.blog/2019/08/08/kannus/] Luettu 15.4.2023.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti