sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Murros

 
Sattuipa sopivasti! Olin oppilaiden kanssa juuri Snellman-salin aulassa, kun näin taiteilija Esa Riipan sekä muutaman työmiehen sivummalla liikuskelevan samaisessa aulassa. Päivä taisi olla maanantai 1.12.2014. Seuraavana päivänä tilassa taas liikuskellessani tein havainnon, että Snellman-salin eteisaulaan oli seinälle noussut isohko taideteos.
 
 
Viikon varrella lehdestä  ja netistä sitten sain tietää tarkemman tarinan taululle.
 
Esa Riippa on lahjoittanut kyseisen "Murros"-nimisen taulun Keskipohjanmaan Kamariorkesterille. Kamariorkesterihan esiintyy usein juuri Snellman-salissa Kokkolassa, joten siksi paikka valikoitui juuri Snellman-salille. Sali ympäristöineen on syksyn aikana muutoinkin kokenut kasvojenkohotusta  - seiniä on maalattu, ravintolaa on ehostettu ja tauluja on ilmaantunut seinille...
 
Tiainen sai sytykkeen teokselleen  kuunnellessaan Kaustisen Kamarimusiikkiviikolla lempiteostaan, P.H. Nordgrenin Oboekonserttoa noin  vuosi sitten.

Riipalle tällainen monumentaalinen työ ei ole lainkaan tyypillinen, siksi taulun idean kehittelyyn meni  puolisen vuotta aikaa. Teos on omistettu P.H.Nordgrenille, joka oli myös Keskipohjanmaan kamariorkesterin nimikkosäveltäjä. Keskipojanmaan kamariorkesteri puolestaan on Riipalle energian lähde sekä  luovuuden  keidas. Tämän voin muuten  itsekin hyvin kohdallani allekirjoittaa:)Murros on täydellisen uniikki teos. Siitä ei ole tehty vedoksia. Työ on tehty suoraan isolle, yli 1x 2 metrin paperille  ilman luonnoksia. Tekniikka on Riipallekin uusi. Siinä on telattu syväpainoväriä kerros kerrokselta antaen värin välillä kuivua. Lopullinen viimeistely on tehty hiilellä.

Virallisesti teos lahjoitettiin kamariorkesterille itsenäisyyspäivän aattona  5.12.2014 jousikonsertin yhteydessä. Remontin yhteydessä harmaan sävyn ylleen pukenut tiiliseinä sopii hienosti taulun harmaaseen värimaailmaan.Murros on  siis taiteilijan elämyksestä syntynyt työ. Pahoittelen kuvieni huonolaatuisuutta ja valon heijastusta lasiin.  Kun seisoin taulun edessä, sen värimaailmasta löytyi paljon syvyyttä, vaikka se  nopeasti katsottuna on hyvin harmaa. Lohkaremaisuus ja kivien pinta oli saatu hyvin aidon tuntuiseksi ja lähes tulkoon saatoin tuntea kivien painon.... 

 LÄHTEET:

Elämyksestä syntynyt. Esa Riipan Murros lahja kamariorkesterille Snellman-salille.Kokkola-lehti. 3.12.2014, :o 49, s. 5.

Esa Riipan Murros lahja kamariorkesterille Snellman-salille. [Esa Riipan Murros lahja kamariorkesterille Snellman-salille] Luettu 7.12.2014.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti