sunnuntai 26. marraskuuta 2017

Draken talossa joulutunnelmissa

Viikonloppuna Draken talossa on avoimet ovet. Pakkohan sinne on lähteä kurkistelemaan, sillä Draken talo on puettu jouluasuun. Draken talo on Kokkolan kaupungin omistuksessa oleva testamenttilahjoitus, joka on säilytetty alkuperäisasussaan. Niin hieno idea talon viimeisiltä asukeilta!

Vaikkei talossa mitään erityisen poikkeavan arvokasta olekaan, sen arvo ajankuvana nousee sitä mukaa, kun vuodet vierivät eteenpäin. Talossa on asunut Draken käsityöläisperhe neljän sukupolven ajan. Aikaisemman postaukseni itse Draken talosta voit lukea täältä.


Saavun vähän kiireellä klo 13 alkaneeseen talon esittelyyn. Museolehtori Lauri Skantsi alustaa runsaslukuiselle yleisölle tietoa Draken talon menneisyydestä. Skantsilta saan myös luvan blogipäivitykseen, kiitos tästä!

Flyygelin päälle on koottu joulutervehdyksiä. Skantsi kertoo, kuinka aikoinaan musiikkia soitettaessa avattiin ikkuna kadulle...Ihmiset tapasivat kuunnella soittoa kadulta. Upeaa! Tekee mieli avata nytkin se ikkuna ja istahtaa flyygelin ääreen soittamaan jotain harrasta ja jouluista - olisikohan flyygeli ollut vireessä? 

 

                                       

Järkisyistä talossa on näyttelyisssä nykyään  muovikuusi ja sähkökynttilät. Muutoin kuusen koristelu on alkuperäinen. Suloiset nuo paketit vanhaan tapaan kuusen alla. 


Ihania pelkistetty kuusi koristeineen...tällaisena minäkin varhaislapsuuteni joulut muistan. 
                      
Olkikoristeita, lippunauhaa, ohutta hopeanauhaa. Näinhän se oli vielä 1970-luvulla...


                                    

Sitten ruokailuhuoneeseen. Olin myyty! Pöytä on katettu jouluherkuilla; kinkkua, perunaa, voita, limppua. Pidän suunnattomasti. Ja täällä tapaan rippijuhlissani loistaneita kultareunuksisia astioita, oih:))) Iäkäs nainen vieressäni juttelee kanssani "-Ei kenelläkään ole enää tällaisia..." Hymyilyttää, sillä minullapa on!

Ihana, ihana pelkistettty joulupöytä. Silti siinä on kaikki! Valkea liina luo ympärilleen juhlan tunnun. 

                                 

                                 Joulukaktukset kukkivat ikkunoilla lähes joka huoneessa....


                                       

                                       

Kadun suuntaan ikkunassa on olkikoriste ja kaunis näkymä Neristaniin ikkunasta muutoinkin...Ihanan väriikkäitä taloja...


Keittiössä tuoksuu pipari ja neilikkka. Kattilassa on glögiä, hellalla pipareita pellillä. Kerrassaan ihanaa. Moni ihastelee keittiön uniikkia alkuperäisyyttä muutoinkin. 


                                     

Yläkerran makuuhuuoneessa komeilee sängyn päädyssä vanha, punainen kynttelikkö ja puolukkakranssi kynttilöineeen. 


                                  

Yläkerran aulassa on tunnelmaa. 

                                 

Katsokaa, kuinka taidokas liina! Eräs mies äityy juttelemaan kanssani, kun kuulee, että jossain vaiheessa Draken talon kirjakokoelma oli aikoinaan jopa  isompi kuin kaupunginirjaston! "-3200 kirjan kokoelma - on mahtavaa!Mutta silloin ei ollutkaan nettiä. Oli aikaa lukea." Niinpä, ja myös aikaa tehdä käsitöitä...


Ja sitten alakerran olohuoneessa...taas mykistyn...ihana joululeivonnaistarjotin! Tekee mieli kokeilla sormilla leivonnaisia, mutta saan hillityksi itseni. 


Alakerran makuuhuoneessa ihastelen ristipistoliinaa. Ennen nettiä jopa  minä tein tällaisia! Muutama on tallessa ja otan ne aina jouluisin esille. 

                              Tämä on hieno elämys! Rauhallinen lasku joulun odotukseen. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti