sunnuntai 24. maaliskuuta 2019

Oltermannisauva



Tänään vähän perinnetietoa. Oletteko kuulleet oltermannisauvasta? 

Aidon oltermannisauvan voi bongata vaikkapa Kaarlelan kotiseutumuseosta. Yllä oleva oltermannisauva on lähtöisin Linnusperän kylästä 1800-luvulla. Tuollainen sauva annettiin aikaisemmin kylän oltermannille eli kylänvanhimmalle, ruotsiksi byålderman. Oltermanni oli epävirallinen arvonimi kylän vanhimmalle elossa olevalle miehelle. Oltermannilla oli oikeus pitää sauvaa hallussaan ja sauva laitettiin kiertämään, kun kyläkokouksia kutsuttiin koolle. 

Oltermannilaitos syntyi Suomessa 1742, jolloin valtiovalta sääti kylänjärjestysohjeen. Laajimmin oltermannilaitos toimi Etelä- ja Keskipohjanmaalla. Oltermannisauvoja on ollut erityisesti käytössä entisen Vaasan läänin pohjalaispitäjissä. 

Oltermannisauva kiersi talosta taloon tietyssä järjestyksessä. Kun sauva saapui taloon, oli talonväen velvollisuutena kuljettaa sauva ja sen mukana ollut tiedonanto seuraavaan taloon. Kun kirjoitustaito yleistyi, tapasi oltermanni kiinnittää sauvaan paperilapun, josta ilmeni kulloinenkin kokoustamisen aihe - esimerkiksi tieto palotarkastuksesta tai kokous niittyjen hoidosta.

Yleensä oltermannisauvaan kaiverrettiin kylän talojen puumerkit sekä vuosiluku. Sauvan pituus oli yleensä metrin molemmin puolin. Joissakin sauvoissa pituuden määreenä on käytetty laillisen  aidan korkeutta, jonka mukaan  aita oli helppo rakentaa oikean korkuiseksi. 

Omassa kylässänikin on tällainen oltermannisauva kuulemma ollut, mutta valitettavasti se kuuluu kadonneen. Vähän sellainen esine, että jos ei tiedä mikä se on, niin helposti vaara joutua vaikka polttopuuksi:/


LÄHTEET: Wikipedia. Oltermanni. [https://fi.wikipedia.org/wiki/Oltermanni] Luettu 24.3.2019. 

Wikipedia. Oltermannisauva. [https://fi.wikipedia.org/wiki/Oltermanninsauva] Luettu 24.3.2019. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti