sunnuntai 13. syyskuuta 2020

Karppilammella

Tällä kertaa käväistään lähellä kaupunkikeskustaa, nimittäin Pikiruukissa Karppilammella.  Alkujaan karppilampemme oli pelkkä lampi Pikiruukin alueella, joka päätettiin kunnostaa vuoden 2011 asuntomessuja varten, koska lampi sijaitsi messualueelle kulkevan tien vierustassa. Lampi pumpattiin ensin puhtaaksi ja poistettiin sen pohjasta lietettä. Lammen pohjaan aseteltiin suodatinkangas ja päälle hiekkaa. Lammen yleiskuvaa kaunistettiin tekemällä lammen keskelle pieni saari, jonne pääsee kävellen siltaaa pitkin kulkemaan. Karppeja istutettiin lampeen  vuonna 2010.


Karppihan on särkikala. Tosin sen säilyvyys Suomen vesissä on riippuvainen istutuksista. Karppi ei siis lisäänny luonnonvesissämme. Karpit saattavat kasvaa todella suuriksikin, painoa voi olla pitkälti toistakymmentä kiloa Suomenkin oloissa.


Karppi selviytyy melko vähähappisessa vedessä, koska se kykenee ottamaan happea vedenpinnan yläpuolelta. Karppihan puhdistaa vesistöjä, se syö kasveja ja pieneliöitä lammen pohjasta. Karpit oleilevatkin enimmäkseen lammen pohjassa. Minäkään en onnistunut kuvauspäivänä näkemään ensimmäistäkään karppia. 


Pikiruukin lammessa on sekä suomukarppeja että  peilikarppeja. Nykyään lammessa on talvisin hapetuslaite estämässä kalojen tukehtumista.  Ilmastuslaite on käynnissä tarpeen mukaan.


Kokkolan Puistot ja viheralueet-yksikkö ruokkii Pikiruukin lammen karpit säännöllisesti tiistaisin ja torstaisin kello 10.00. Karppien säännöllisellä ruokkimisellä pyritään vähentämään vääränlaisen ja lintujen -etenkin lokkien - oleskelua paikalla. Ruoaksi karpit saavat kalanrehua. Myös yleisöllä on mahdollista osallistua ruokintaan kaupungin ruokinta-aikoina.


Ruokaa kaloille ei saa omatoimisesti mennä heittelemään lampeen, koska esim. leivän- ja pullanpalat jäävät kellumaan lampeen ja houkuttelevat paikalle lintuja. Retkeilyyn ja oleiluun alue sen sijaan sopii mainiosti. Lammen pystyy kiertämään ympäri sen rantaa pitkin. Tämä olisi muuten oiva paikka järjestää sauvakävely- tai rollaattoriliikuntaa vanhuksille sekä pieniä maastojuoksuja tai hiihtolenkkejä pikkuepeleille.


Saareen kävellessäni harmaalokki päivysti terävän näköisenä sillankaiteella. Alueen ympäristö on rauhallista, vaikka vieressä on omakotitaloalue ja kadun toisella puolella kerrostaloja. Lammen keskellä saaressa tuntuu kuin olisi etäällä kaikesta. Jotenkin aivan oma, pieni ja rauhaisa paikka. Aivan luxus!Itse Karppilammen saari on mielestäni aivan ihastuttava. Altankivilaatoitus tekee maapinnan täydellisen siistiksi. Ja katos keskellä saarta on kiva. Niin -sillasta puhumattakaan. Lämpimänä kesäpäivänä voisin kuvitella istuvani lammen reunalla ja kuuntelevani vaikka livemusiikkiesitystä, jossa muusikot soittaisivat saaressa katoksen alla...


Heinäkuun lopulla paikalla käydessäni lammessa oli upeita,  vaaleanpunaisia lumpeenkukkia. Aivan kuin satulammessa...Taitaa olla kaupungin puutarhureilla taas kätösensä tässäkin asiassa pelissä. Aivan loistava paikanvalinta näille kukille!

Vahtia lammen rannalla piti sinisorsapariskunta. Siellä ne torkkuivat kesäunta lammen reunalla. Kannattaa muuten muistaa, että Karppilampi ei ole sovelias uimapaikka ihmisille - eläimillä on omat lupansa täällä uiskenteluun.:) Vesi vaíhtuu heikosti ja lammessa ei suoriteta vedenlaadun mittauksia. Karpit myös  stressaantuisivat uivista ihmisistä ja huonolla tuurilla tarkastamaton vesi saattaa aiheuttaa sairastumiasiakin...Aivan ihanaa, että tällainen lampi on lähellä kaupunkikeskustaa meidän  silmänilona!


LÄHTEET: Karppi.  SKES.Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura ry. [https://www.skes.fi/karppi] Luettu 12.9.2020. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti