sunnuntai 27. syyskuuta 2020

1600-luvun kivillä

 7.9.2020 kävelin oppilaideni kanssa Kokkolan 400-vuotisjuhlapäivänä Neristanin läpi. Huomasimme niin sanotun Fenix-talon tyhjällä tontilla ihmisiä työskentelemässä. Oppilaiden kanssa päättelimme, että varmaankin arkeologit tekevät vuonna 2012 palaneen talon paikalla arkeologisia kaivauksia. Näitä ns. toimeksiantokaivauksia tehdään aina, kun paikalla alkaa uusi rakennustyömaa. Tutkittavan tontin reunassa olikin hieno kuvallinen mainos siihen pian rakennettavasta kokonaisuudesta. 


Viikkoa myöhemmin löytyikin asiasta uutisointia. Eli ihmiset tontilla olivat todellakin arkeologeja ja he tutkivat tontin maaperää, ennen kuin sille syksymmällä aletaan rakentaa upouutta kerrostaloa. 


Käväisin paikalla eräänä lauantaina. Silloin ei tietenkään ollut tutkijoita työssä. Aurinko vain paistoi niin harmillisesti suoraan kuvauskohteeseen, että sain kuviin lisukkeiksi valtaisia varjoja...

Tontti sijaitsee osoitteessa Isokatu 22, Isonkadun ja Pormestarinkadun kulmauksessa eli se on hyvin lähellä keskustaa ja myös Suntia. Paikalla on viimeksi ollut Fenixin taloksi nimitetty  kaksikerroksinen rakennus, jonka ylemmässä kerroksessa oli asuinhuoneistoja ja alakerrassa nimensä mukaisesti kahvila Fenix. Rakenus tuhoutui tulipalossa kesällä 2012. 

Alueella oli kiviröykkiöitä ja kaivauskohtia sekä maa-aineskasoja siellä kuvaillessani. Ilmeisestikin nuo isommat kasat on kaivauksissa  tutkimusten alta pois siirrettyä maa-ainesta. Varsinaiset tutkimuskohteet ovat kuvissa lähempänä  viereistä kiinteistöä. 

Vaan on tulipaloja ollut Kokkolassa aikaisemminkin, sillä yksi suurista tulipaloista tuhosi  kesäkuussa 1644 suuren osan kaupungista. Ehkä tuo tulipalo tuhosi myös silloin alueella olleen rakennuksen, joka nyt löydettiin kaivauksissa.


Kokkolan ruutukaava-alue on arvokas kaupunkialue. Pääpiirteissään kaupungin katuverkko on hyvin säilynyt aina 1600-luvulta lähtien. Vanhin asemakaava on  1620-luvulta, jolloin kaupunki oli juuri perustettu. Siinä tonttien tiedetään olleen epäsäännöllisiä ja katujen sekä kortteleiden myötäilleen Suntia varsin vapaamuotoisesti. Uusi ruutuasemakaava valmistui paloa seuraavana vuonna 1665. Uudessa kaavassa oli kaksikymmentä suorakaiteen muotoista korttelia ja viisi pitkittäis- sekä kuusi poikittaissuuntaista katua. Kadut olivat leveydeltään 21 kyynärää. Yksi kyynärähän on mitaltaan noin 45-70 cm.


Tontin vasemmassa laidassa ei ole säilyneitä vanhoja rakennuskerroksia, sillä  Fenix-talon perustukset olivat niin syvälle kaivettu, että mahdolliset kerrokset ovat tuhoutuneet. 


Varsinaisesta 1600-luvun kivijalan jäännöksistä tuskin pystytään tarkkaan kertomaan, millainen talo paikalla on aikoinaan ollut. Mutta tiedetään, että Kokkolassa juuri Isonkadun varsi oli hienointa ja vaurainta seutua. Niinpä ainakin itse teen johtopäätöksen, että talo on ollut aikanaan jonkin suhteellisen varakkaan kaupunkilaisen omistuksessa. Jo koekaivauksissa muutama vuosi taaksepäin havaittiin viitteitä vanhemmista kerrostumista ja nyt alue tutkittiin tarkemmin. 


Yllä: Vanha kaivo1600-luvun rakennusten tiedetään olleen  yksikerroksisia, suorakaiteen muotoisia ja satulakattoisia taloja. Tontti on sijainnut kaiken järjen mukaan hyvin keskeisellä paikalla - sekä silloisella pääkadulla että hyvin lähellä Sunttia. Kuvittelen mielessäni rakennusta...ehkä siinä oli malkakatto. Se oli yleinen tuon ajan rakennuksissa. Malkakatossa käytettiin eristeenä koivuntuohta. Tuohilevyjen suojana käytettiin uusiriu`usta halkaistuja riukuja, jotka aseteltiin katolle  halkaistu puoli alaspäin. Niiden päälle asetettiin vielä puita ja joskus jopa kiviä estämään tuulivahinkoja. Itse talot lienevät olleet harmaita puutaloja. 


Oletettavasti tontilla on ollut myös karjaa -ehkä lehmiä tai sikoja ja tietysti tunkiokin.  Kaupunkielämä oli melko aromikasta tuoksujen osalta noihin aikoihin, heh  heh. Maa-aineshan tällä seudulla on hyvin savipitoista. Kadut puolestaan  olivat mutaisia ja märkiä. Kaupungin asukkaat varmaankin tunsivat kaikki toisensa, sillä Ristirannan kylässä  tiedetään vuonna 1638 olleen ainoastaan 164 kirjattua asukasta. Mielenkiinnolla jään seuraamaan, saadaanko  paikasta vielä lisää tutkimustietoa. 


LÄHTEET: Kokkolan sydän - Vanhakaupunki Neristan. Visit Kokkola. [https://www.kokkola.fi/visitkokkola/nae_and_koe/fi_FI/neristan/] Luettu 20.09.2020. 

Malkakatto. Wikipedia. [https://fi.wikipedia.org/wiki/Malkakatto] Luettu 20.09.2020. 

Neristan herättää eloon laivanvarustaja- ja kauppiassukujen tarinat: Osa1. [https://www.retkihetki.fi/historia/neristan-herattaa-eloon-laivanvarustaja-ja-kauppiassukujen-tarinat/] Luettu 20.09.2020. 

Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulkttuuriympäristöt RKY. Museovirasto. [http://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=1645] Luettu 20.09.2020. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti