sunnuntai 29. marraskuuta 2020

Punainen silta

Kokkolassa on useita siltoja, joiden nimet ja sijainnit herättävät joskus  jopa kärhämääkin. Tässä yksi niistä. Olen kuullut monen väittävän tätä siltaa Pususillaksi, mutta sen niminen silta  löytyy Englanninpuiston läheisyydestä. 

Tämä  silta on nimeltään Punainen silta. Se kuljettaa ihmiset Suntin ylitse  Tykkitiellä,  Vanhan veistämöntien Pohjoisen ohikulkutien läheisyydessä. Sillan yli kulkemalla pääsee vaivattomasti Halkokarin suunnasta Pikiruukkiin - ja tietysti toisin päinkin. 


Entisaikoinahan Pikiruukki oli vielä saari, jossa oli myös asutusta, ainakin maatilan tiedetään siellä olleen. Ensimmäinen silta seudulle rakennettiin Anders Donnerin aloitteesta 1854 - siis samoihin aikoihin Halkokarin kahakan kanssa.


Suntinsuun kanaalia jouduttiin vahvistamaan vuonna 1907 ja siinä yhteydessä vanhin silta purettiin. Paikalle rakennettiin uusi silta vuonna 1909. Nimensä silta sai sen punamultamaalista. Tämäkin silta purettiin aikanaan ja  nykyinen silta rakennettiin lähes samalle paikalle.

1900-luvun alkuvuosina silta oli kaupunkilaisten keskuudessa suosittu retkeilykohde.Paikalle on suunniteltu uutta siltaa, koska nykyinen silta on huonokutoinen ja myös hieman vaarallinen jyrkkyytensä vuoksi - etenkin talvisin Olisi muuten ihanaa, kun uuteen siltaan rakennettaisiin jonkinlainen näköalamaisemapaikka - siinä voisi olla muutama pöytä ja penkki. Voisi siinä itsekseen istuskella iltaa ja katsella merellistä maisemaa. Nykyiselläänhän sillan molemmin puolin on jo sangen huonokuntoiset penkit. 

Sillalta avautuu  näkymä merelle, mutta kun oikein tarkasti kuvauspäivänä tutkiskelin merinäkymää, totesin, että  Pikiruukin puoleisessa reunassa on hyvää vauhtia kasvamassa yksi mänty, joka tulee estämään merinäköalaa. Samoin jos siltaa siirrettäisiin  muutaman kymmenen metriä meren suuntaan, olisi merelle esteettömämpi näkymä. Nyt näkymää merelle rajoittaa pieni kaarrerkohta Suntissa. 

Tällä hetkellä Punainen silta on jo niin rapistuneessa kunnossa, että se saattaa olla jopa liikenneturvallisuusriski. En hirmuisesti pidä sotkuista ja töhertelyistä, mutta tässä tussityössä on  jopa  jotain hupaisaa!


Rakkaudenlukkojakin sillankupeesta löytyy jonkin verran...

Tähän sillan läheisyyteen sopisi muuten puolivirallinen valokuvauspaikka. Tässä on jotain kaunista, historiallista ja romanttistakin, kunhan  sillan reunusta hyödynnettäisiin...Jokin  valkea penkki tässä sillan  ulkopuolellakin olisi ihana...Ei kommentteja:

Lähetä kommentti