sunnuntai 5. syyskuuta 2021

Vesitornin muraali - haaveita ja horisontteja


                      

Osoitteessa Ilkantie 11 sijaitsee Kokkolan keskustan uudempi vesitorni. Tiedättehän, sellainen perusharmaa, korkea rakennus, jollaisiksi ensimmäisenä mielessään liittä vesitornit. Vesitornithan ovat eräänlaisia maamerkkejä, joten sen vuoksi niille toivoisi myös lisää visuaalisuutta. 


Nyt on tämä harmaakylkinen vesitorni saanut kesän aikana komistukseksi pintaansa maalia. Tekele liittyy OMA-hankkeeseen. Hankkeen myötä on kesän aikana noussut  eri puolille Kokkolaa  yhteisötaideteoksia, puhutaan osallisuuspolusta. Suurin näistä töistä kohdostui juurikin tähän Ilkantien vesitorniin. 


Ideana on, että nämä yhteisötaideteokset merkitään karttaan, jolloin ne toimivat sekä itsenäisinä taideteoksina, että myös  toiminnallisina tehtäväpisteinä. 


Hakalahden kaupunginosassa sijaitsevan Vesitornin alaosaan taiteilija on maalannut helminauhamaisen kuvion. Se koostuu horisonteista ja saarista. 




OMA-hanke on rahoitettu Euroopan sosiaalirahaston toimesta. Sen avulla tuetaan heikoimmassa asemassa olevien osallisuutta taidelähtöisten ja pelillisten menetelmien avulla. Osallisuuspolun avulla tuodaan esille alueen osallisuutta tukevia palveluita ja toteutetaan niitä kohderyhmän kanssa osallisuustietoisuutta lisäten.


Ammattikorkeakoulu Centria koordinoi hanketta ja muina yhteistyökumppaneina on Keski-Pohjanmaan sosiaalipsykiatrinen yhdistys, KH Renlundin museo, Yhteisöklubi Silta, MLL, Kokkotyö-säätiö, SPR, KPEDU, EHJÄ ry sekä alueen yhdistykset ja järjestöt.

Tässä alla näkyy , kuinka teokset on maalattu oikeille kohdilleen taiteilijan  suunnitelman mukaan. 



Kuvataitelija Terhi Ekebom on toteuttanut muraalin. Ekebom sai itsevaltiaana nousta nosturin avulla yli 20 metrin korkeuteen. Aiheen ideoinnissa on käytetty kokkolalaisten ajatuksia. Ekebom on suunnitellut muraalin  juurikin kaupunkilaisten ideoita kuunnellen. Ekebom on tunnettu erityisesti siitä, että hän mielellään antaa kohderyhmien osallisuuden näkyä töissään.


Erityisesti pidän Ekebomin  tarkoista yksityiskohdista ja värimaailmasta!




Muraalissa  ohikulkijat saivat osallistua maalaustyöhön aina kolmen metrin korkeudelle saakka. Ekebom teki töihin ääriviivat ja kaupunkilaiset saivat toteuttaa maalausvaihetta. Kaikille avoin työpaja oli auki 28.6.-2.7.2021. Kävin seuraamassa työn edistymistä kesän aikana useamman kerran, mutta valitettavasti en ennättänyt paikalle silloin, kun Terhi Ekebom itse oli paikalla.


Terhi on tuttavani parin vuoden takaa. Hänhän toteutti myös Ykspihlajan koulun taideteokset. Olin mukana koulun taidehankintaryhmässä ja otin silloin kopin kuvataiteilijan toiveesta totuttaa oppilaiden kanssa yhteisöllinen taideteos kouluun. Meillä onkin uudessa koulussa aivan upea kuvataideteos - tai itse asiassa useampikin koulun seinillä ja ikkunoissa, joissa oppilaiden osuus näkyy vankasti ja upeasti!. Siitä voisin kirjoitella toisella kertaa. Joka tapauksessa sen prosessin myötä ystävystyin Terhin kanssa ja vietin  silloin  aivan ikimuistoisen kesäpäivän  Terhin kanssa Ykspihlajan aluetta kierrellen...Olin todella otettu ja liikuttunut, kun kuulin, että Terhi toteuttaa tämän muraalin!

Vesitornin muraali, työnimenä "Haaveiden horisontti" on toteutettu yhteistyössä rakennuksen omistajan,  Kokkolan veden  ja Kokkolan kaupungin kanssa. Tornin korkeus merenpinnasta on 55 metria ja maanpinnasta 43 metriä. Vesitorni on rakennettu Rakennuskunta hakan toimesta 1987. 

Tämä alapuolella oleva maalaus on yksi lempikohdistani työssä. Pidän mielettömästi erityisesti tuosta talosta, jossa ikkunan takaa näkyy ihmisen ääriviivat. Ekebom mielellään piirtää näitä tällaisia peilikuvia työhönsä, olen huomannut!


Terhin tuntien vosiin kuvitella, että tässä alla olevassa maalauksessa oleva keltainen talo on suoraan Kokkolan katukuvasta...






Onhan tämä nyt paljon entistä runkoaan esteetisempi!




LÄHTEET:


Ilkantien vesitorni Kokkolassa saa pintaansa muraalin, jota suunnittelemaan on kutsuttu kaikki kaupunkilaiset – Maatason maalausprosessi on myös avoin kaikille halukkaille, mutta nosturin kanssa lopulta yli 20 metrin korkeuteen nousee vain taiteilija Terhi Ekebom. Keskipohjanmaa.-lehti. [https://www.keskipohjanmaa.fi/uutinen/616237] Luettu 5.9.2021. 

Kokkolan uusi cvesitorni. Geocaching.[https://www.geocaching.com/geocache/GC2BEQX_kokkolan-uusi-vesitorni-karleby-nytt-vattentorn?guid=05df7519-5a80-44fe-a37e-fc4560c71f00] Luettu 5.9.2021. 

Vesitorni maalataan!-Kokkolan alueelle rakentuu useita yhteisötaideteoksia. [https://www.epressi.com/tiedotteet/kulttuuri-ja-taide/vesitorni-maalataan-kokkolan-alueelle-rakentuu-useita-yhteisotaideteoksia.html] Luettu 5.9.2021. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti