sunnuntai 24. huhtikuuta 2022

Alvar Åkermanin rakennusperintöä Kokkolassa, osa 4

Tällä kertaa silmäyksiä Neristanin tienoilla oleviin Alvar Åkermanin suunnittelemiin asuinrakennuksiin. Kaikkiaanhan Åkerman suunnitteli noin 50 asuinrakennusta Kokkolaan. Kaikkia en ole kuvaillut, mutta useita kohteita kylläkin. Osaa esittelen vielä seuraavissa jaksoissa. Oli  kiinnostavaa bongailla näitä katukuvasta. Apunani käytin useita kirjallisia lähteitä, joista löytyi tietoa rakennuksista. Täydellinen listani ei ole.

Kohteiden etsiminen ympäri kaupunkia  oli melkoista rallia. Jouduin  tekemään useampia erillisiä kuvauskertoja. Jälkiviisaana totesin että vaikka luulin kuvaushetkellä painaneeni  kunkin talon sijainnin tarkkaan mieleeni, ei se ollutkaan kaikkien rakennusten kohdalla ihan yksinkertaista. 

Itäisellä Kirkkokadulla on tämä keltainen puutalo. Se on sangen hyväkuntoinen ulkoasultaan. Åkermanille tuttuja yksityiskohtia löydän ainakin ikkunoiden koristelusta. Samaisella Itäisellä Kirkkokadulla  on toinenkin puutalo, joka on Åkermanin suunnittelema.  Väri on hillitty vaalea ja olen löytävinäni samankaltaisuutta edellisen talon kattomuodoista. Viereisellä Läntisellä Kirkkokadulla on myös useampia Åkermannin rakennuksia. Tämä  punainen puutalo on melko iso.  Ikkunat noudattelevat jälleen samankaltaista tyyliä, jonka mukaan lasiruudut ovat yläosastaan pienempiä. 


Aivan vieressä  Läntisellä Kirkkokadulla, on naapurirakennuksen kanssa hyvin samantyylinen, vaalea talo, Ja kattorakennekin näyttää tutulta. Useissa rakennuksissa  yläkerrassa on harjan alla isompi ikkuna ja matalammassa kattopäädyssä pienempiä ikkunoita. 


Ja tässä viereinen rakennus samaiselta kadulta. Meinaan mennä suloisesti kaduista ja osoitteista sekaisin. 


Kustaa Aadolfinkadun kohdilla on haasteellisempaa kuvata ja joudun pomppimaan kameroineni tiealueen toisen kaistan taakse. 


Talo on vahvan värinen, mutta väritys sopii sille. Åkermann tykkäsi näköjään kikkailla kattomuotojen kanssa. Harjakatto  tässäkin tyypillisesti kallistuu useammassa kulmassa.  Yläkerran iso ikkuna on kiinnostavan korkealla. Härnösandinkadun ja Itäisen Kirkkokadun kulmauksessa, lähellä Eva Blomin koulurakennusta,  seisoo jykevän ylväänä 1917 rakennettu talo, joka ymmärtääkseni on ollut itse Alvar Åkermanin asuinkäytössä aikoinaan. Olemuksessa on mielestäni paljonkin samankaltaisuutta yläpuolella olevan rakennuksen ulkomuodon kanssa, vaikka kattoharja onkin eri mallinen. Tässäkin rakennuksessa Åkerman on kikkaillut erikokoisten- ja mallisten ikkunoiden kanssa. LÄHTEET:
Puikko, Anna. Alvar Åkermanin kädenjälki Kokkolassa. Tutkimus rakennusmestarin vaikutuksesta kaupungin kulttuuriympäristöön 1906-1940. [file:///C:/Users/kivim/Downloads/URN_NBN_fi_jyu-202105303301.pdf] Luettu 6.2.2022.
 
Studia Generalia -luennot (osa 2): Alvar Åkermanin kädenjälki Kokkolan katukuvassa. KH Renlundin museo. [https://www.youtube.com/watch?v=JOAyNHkpRWk] Luettu 6.2.2022.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti