maanantai 15. elokuuta 2011

Suomen suurin maitopitäjäTällä kertaa postaus liittyen lehmiin ja maitoon!

Kun kuntaliitos toteutui Kokkolassa vuonna 2009, muuttui Kokkola Suomen suurimmaksi maidontuottajakunnaksi. Tällöin maaseutupitäjät Kälviä, Lohtaja ja Ullava liittyivät siis Kokkolaan.

Keski-Pohjanmaalla  on yhteensä noin 1100 maitotilaa ja täällä tuotetaan muuten kymmenesosa koko Suomen maidosta.


Vuoden 2009 kuntajaon mukaan Kokkola lähes kuusinkertaisti maidontuotantonsa määrän. Maitoa tuotettiin Kokkolassa tällöin liki 50 miljoonaa litraa.  


Vuosina 2009-2010 Kokkolassa tuotettiin maitoa yli 51 miljoonaa litraa ja maidontuotanto kasvoi tällöin 3,1 prosenttia edellisestä kaudesta.

Minulla on ilo asua hyvin lähellä idyllistä maaseutua, vaikka Kokkolan keskustaankin on vain muutama kilometri matkaa. Kuvat lehmistä ja heinänteosta on otettu lähinaapurustostani.

Vielä parikymmentä vuotta sitten Kokkolassakin raksuttivat traktoreiden perässä koneet, jotka lykkivät ulos pienpaaleja. Olenpa minäkin useamman kerran ollut heinätalkoissa mukana.  Nykyään harva viitsii enää ahertaa pienpaalien kanssa, sillä se on hyvin työlästä. naapurustossani tosin edelleen tehdään myös näitä paaleja pääasiassa  hevosten ruokintaan.Irtoheinän ja pienpaalien lähes kadottua ovat myös heinäladot jääneet menneisyyteen. Uudet, isot paalit eivät niihin mahdu. Kohtalona onkin usein ränsistyminen...


Tämän päivän heinä tehdään pyöräpaaleiksi. Siihen on ihan omat koneensa. Latoja ei tarviota, koska nämä paalit selviävät jopa talven yli pellonlaidalla muovituksen ansiosta...


Lehmissä on jotain kamalan jaloa:)

Lähteet: Tietosarka. 12.6.2009. [http://tike.multiedition.fi/tike/tietosarka/2009/kesakuu/paakirjoitusmaito.php] Luettu 15.8.2011.

Kokkola jatkaa Suomen suurimpana maidontuottajana. 16.9.2010. [http://yle.fi/alueet/keski-pohjanmaa/2010/09/kokkola_jatkaa_suomen_suurimpana_maidontuottajana_1982498.html]. Luettu 15.8.2011.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti