maanantai 11. elokuuta 2014

Lohtajan vaivainen Hiski

Monissa seurakunnissa on  puiset eläkeläisukkonsa. Niin Lohtajan seurakunnassakin.  Hiski. Melko harvinaista toki, että vaivaisukko omalla nimellä tunnetaan...

Ukko on nimetty tekijänsä mukaan. Patsaan on veistänyt Kannuksessa syntynyt  Hiskias Saarela (s. 1854). En löytänyt tekijästä sen kummempaa tietoa mistään lähteestä.

Itse asiassa Hiski on se Lohtajan uudempi puu-ukko. Hiski valmistui vasta 1800-luvun loppupuolella ja syrjäytti silloin ns. Puu-Pietarin, eli Lohtajan seurakunnan vanhemman vaivaisukon. Hiskille ei ollut kuitenkaan luvassa helppo elämä...1900-luvun alkupuolella Hiski nimittäin ryöstettiin. Ryöstäjät heittivät julmasti Hiskin pään kaivoon:/ Pää löydettiin onnekkaasti, mutta Hiski kärrättiin vajaakuntoisena varastoon. Pää tosin kiinnitettiin paikoilleen. Se on levännyt kirkon  tapulissa varastossa käärinliinoissa  pöydällä, jossa on tehty jopa ruumiinavauksia!

Päävirkaan siirrettiin tämän onnettoman tapahtuman jälkeen uudelleen Lohtajan vanha puuäijä ja Hiski huilaa...

Hiskillä on pituutta 166 cm ja hartioilla on leveyttä 38 cm.
 
 
Pidän suunnattoman paljon Hiskistä. Hiski on hyvin inhimillisen näköinen heppu. Voisi kuvitella, että tuollainen äijä olisi joskus muinoin voinut tepastella kadulla vastaankin... Vaatetus eroaa jonkin verran monista muista vaivaisukoista. Hiskillä kun on erilliset takki ja housut.  Pääsävynä on tumma ruskea. Hiski on melko hoikka ukko.

 
Hiskiltä puuttuu toinen kämmen. En tiedä onko sitä koskaan ollutkaan, vai onko se maailman myllerryksissä kadonnut. Jaloissa Hiskillä näyttää olevan saapikkaat, mutta tuskinpa ovat alun perin noin rähjäiset jalkaterät olleet... 
Kyljessä on ammottava viiltoaukko.
 

 
Onneksi Hiski saa nyt viettää rauhallisempia päiviä. Toivotaan, että raihnaisuudesta huolimatta Hiskillä on vielä paljon päiviä edessään!


LÄHTEET:
Keskipohjanmaa. Yksinäiset auttajat. [http://vaivaisukot.fi/images/kp_art01.pdf] Luettu 30.6.2014.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti