Kesän korvilla lueskelin kirjaa "Försvarad frihet." Siinä kerrottiin Kokkolan alueella olleista sotiin liittyneistä asioista, kuten esimerkiksi sotamuistomerkeistä ja sotilastorpista. Sotilastorpat herättivät kiinnostuksen..
Kokkolassa on paikallistettu ainoastaan osa sotilastorpista. Lukemani kirjan takaosan karttaan oli merkitty noita paikallistettuja torppien paikkoja. Yleisestihän sotilastorppien paikat löytyvät varsinaisten kylien ulkopuolilta. Maanomistajat eivät yleensä antaneet tarkoitukseen lähimpiä tai parhaimpia peltojaan.
Aikaisemmin Suomessa oli käytössä ruodut. Ruotu muodostettiin muutaman tilan kesken ja se oli velvoitettu ylläpitämään armeijalle sotilas varustuksineen. Sotilaalle myönnettiin palvelusajaksi torppa viljelysmaineen tueksi ja turvaksi hänen perheelleen. Omassa asuin kylässänikin sotilastorppia tiedetään olleen useampia.
Ruotujen kokoonpano vaihtui talojen maksukykyjen mukaan. Siksi osa ruodun taloista saattoi kuulua eri aikoina eri kyliin. Sotilas sai asua torpassaan yleensä vain siihen saakka, kun sotilasura päättyi.
Pohjanmaan alue liittyi sotilastorppajärjestelmään muuta Suomea myöhemmin eli vasta 1733. Ruotujärjestelmän alulle panija oli Kaarle XI 1600- luvun loppupuolella.
Sotilastorppaan kuului yleensä lämmitettävä tupa, aitta sekä myös 1-2 lehmän navetta.
Lähdin mielenkiinnosta tutkimaan lähimpänä kotoamme olevaa vanhaa sotilastorpan paikkaa siippani kanssa. Alue oli meille tuttu, paitsi ettemme olleet koskaan kuulleet edes sivulauseessa, että paikalla on ollut joskus sotilastorppa. Appiukko tästä tosin myöhemmin kysyttäessä tiesi. Sanoi, että siellähän se, lähellä nykyistä latoa ja paikalla oli ennen kaivokin. No, tämä oli vasta reissumme jälkeen, joten emme osanneet kaivon paikkaa katsoa...Pitäisi aina tajuta kysellä ensin vanhalta lähipiiriltä! Appiukkoa taitaa olla työläs enää paikalle saada, täytyy myöhemmin turvautua muihin suvun jäseniin...
Tämä sotilastorppa on lukemani kirjan mukaan nimeltään Kraftbackan sotilastorppa ja se sijaitsee paikassa nimeltä Skanskas, Kokkolan Korpilahden kylässä. Kartan osoittama seutu löytyi nopeasti. Kiersimme aluetta ristiin rastiin, josko olisi löytynyt aivan tarkka sijainti.
Paikka on reilun puolen kilometrin päässä nykyisestä 8-tiestä. Alueella kulkee vanhoja polkuja, osa alueesta on isohkoa metsää. Osassa on nähtävissä vanhoja peltoja, joissa nykyään kasvaa metsää. Maaperä on muutoinkin hyvin kivistä. Vanhoja kiviaitoja on näkyvissä lähettyvillä. Olemme tunnistavinamme paikankin jossa asumus olisi mahdollisesti ollut. Aivan varmuuteen emme kuitenkaan pääse.
Lukemassani kirjassa sotilaina tässä torpassa mainitaan M. Steenbäck ja G.C. Örnberg.
Yritin penkoa heistä tietoa netin kautta, mutta laihoin tuloksin. Vaan kuinkas ollakaan - rakas harrastukseni sukututkimus aukaisi tietä, kun hoksasin katsoa Suomen sukututkimusseuran Hiski- palvelinta...
Sotilas Matts Stenbäck vihittiin Kälviällä piika Brita Persodotterin kanssa vuonna 1739. Heille on syntynyt ainakin lapset Matthias, Maria ja Olof vuosina 1740-1747. Listassa näkyvää viimeistä Brita-tytön syntymää en lähtenyt sen tarkemmin tutkimaan - tämän lapsen isää ei mainita sotilaaksi ja lisäksi talon nimenä mainitaan Myllycangas. Saattaa olla joko aivan eri perhe tai tietysti samakin...
Mattsin kuolinaikaa ei pikaisesti sattunut vastaan. Joko hän on muutanut, vaihtanut nimeä tai kadonnut sotien temmellyksissä...Rippikirjoista asiat olisivat luultavasti selvinneet, mutten jaksanut urakkaan ryhtyä...
1739 Sold. Matts Stenbäck och Pig. Brita Persdr.
Kälviä-kastetut:
S. 20.8.1740 kast. 24.8.1740 lapsi: Matthias
isä: Sold. Matts Stenbäck
äiti: Brita Persdr.
S. 4.3.1742 kast. 24.8.1740 lapsi:Maria
isä:Sold. Maths Stenbäck
äiti:Brita Pehrsdr.
S. 9.1.1747 kast. 10.3.1747 lapsi:Olof
isä: Sold. Matts Stenbäck
äiti:Brita Pehrsdr.
S. 5.2.1752 kast. 9.2.1752 lapsi:Brita
talo:Myllycangas
isä: Matts Stenbäck
äiti:Brita Persdr.
Toinen torpassa asustellut oli Gabriel Örnberg. Gabriel on syntynyt Kokkolassa marraskuussa 1714 Hänet on vihitty ensimmäiseen avioon Margareta Nilsdotterin kanssa. Vihkiajankohtaa en löydä pikaisesti etsittynä. Gabriel näyttää olleen Heikkilän talosta Korpilahden kylästä Kokkolasta, eli torpan läheisyydestä samasta kylästä. Gabriel on alkuperäiseltä nimeltään Heikkilä, hänen vanhempansa ovat Gabriel ja Maria.
Kastetujen luettelon mukaan Gabriel ja Margareta saavat ainakin viisi lasta vuosina 1735-1743; Anders, Abraham, kaksostytöt Maria ja Brita sekä Anna.
Perheen äiti Margareta kuolee kuitenkin jo huhtikuussa 1757 rintasärkyyn 46-vuotiaana. Ajan tavan mukaisesti leskimies avioituu nopeasti. Häät ovat jo 4 kuukautta myöhemmin ja uutena puolisona piika Liisa Hindriksdotter Simonsbacka.
1768 Gabriel näyttää muuttaneen Lisa-vaimonsa kanssa Alaveteliin. Gabrielkin elää melko lyhyen elämän. Hän kuolee rintapistokseen 55-vuotiaana Lohtajalla joulun alla 20.12.1769.
Kokkolan msrk/emäsrk - kastetut:
S. 21.10.1735 Kast. 21.10.1735 lapsi:Anders
kylä:Korplax
isä:Gab. Öhberg
äiti: Marg. Nilsdr.
S. 21.12.1736 kast. 25.12.1736 lapsi:Abraham
kylä: Kårplax
talo:Heickilä
isä:Sold. Gabr. Öhrnberg
äiti:Marg. Nilsdr.
S. 31.7.1738 kast. 2.8.1738 lapset: kaksoset Maria och Brita
isä: Sold. Gab. Örnberg
äiti:Marg. Nilsdr.
S. 15.10.1743 kast. 16.10.1743 lapsi: Anna
Kylä: Korplax
isä: Sold. Gabriel Öhrnberg
äiti:Marg. Nilsdr.
Kokkolan msrk/emäsrk - haudatut:
k. 11.4.1757 haud. 19.4.1757
kylä:Korplax
henkilö: Margeta Nilsdr.
kuolinsyy: bröstsj.
ikä:46
Kokkolan msrk/emäsrk - vihityt:
vih.:24.8.1757
kylä:Korplax
mies:Sold. Gabriel Örnberg
vaimo:Pig. Lisa Hindricksdr.
:
Kokkolan msrk/emäseurak. - Muuttaneet
lähtöpäivä:1768
henkilö:Gab. Örenberg
kohde:Nederwetil
lisä:gift
ikä: G.C. 1714
muuttaja: Dess hust. Lisa (G.C. 1729) (gift)
Lohtaja - haudatut:
k. 20.12.1769
haud. 14.1.1770
henkilö:
gl.sold. g. Gabriel Örnberg
kuolisyy:håll o styng
ikä: 55v 10kk
Kun ihmisille saa nimet, tuntuu lähes kuin heille löytyisi kasvotkin! Voi vain kuvitella, millaista elämä pienessä torpassa on ollut. Toisaalta pieni tila on tuonut perusturvan.
Alkukesän päivänä poimin tästä sotilastorpan peltoaukean reunasta kieloja. Käyn poimimassa niitä samasta paikasta joka vuosi. Ensi keväänä kukkasia poimiessa katselen varmaankin metsikön laitaa uusin silmin...
LÄHTEET:
Karleby nejdens försvarsgille r.f. 2011. Försvarad frihet. Minnesmärken i Karlebynejden.
Wikipedia. Sotilastorppa. [http://fi.wikipedia.org/wiki/Sotilastorppa] Luettu 13.9.2014.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti