Lisää vanhoja rangaistustapoja...Kokkolan torilla oli rangaistusväline, jota nimitettiin puuhevoseksi. Laitteesta on käytetty myös nimeä terävä puu. Puuhevonen oli lempeästä nimestään huolimatta häijy rangaistusväline. Se oli teline, johon oli veistetty terävä lankku. Tuolla kiilamaisella lankulla rikollisen täytyi istua hänelle määrätty tuntimäärä. Jos rangaistusta haluttiin vielä koventaa, se tapahtui sitomalla raskaita painoja -esimerkiksi aseita - rikollisen jalkoihin!
Puuhevosta tiedetään Kokkolassa käytetyn ensimmäisen kerran vuonna 1705. Silloin muutama talonpoika koki tämän rangaistuksen, koska olivat erehtyneet juovuspäissään solvaamaan palovartijoita. Rangaistavia istutettiin puuhevosessa tällöin pari tuntia.
Kuva yllä on Mantykankaan alueelta läheltä vanhaa kaupungin "pimeää rajaa", jonne puuhevonen oli raahattu.
Kerrotaan, että kerran yöllä tuo puuhevonen oli raahattu lähellä olevan tulliaidan ulkopuolelle Karjaportin taakse - niin, poissa silmistä, poissa mielestä.... Työn takana oli ilmeisesti neljä henkilöä, joista yksi oli puolalainen sotavanki. Vaan puuhevosen raahaajien omatuntoa lienee yön hämärissä tehty teko kolkutellut, sillä aamun koitteessa hevonen oli raahattu takaisin omalle paikalleen:) Rangaistukseksi tästä teosta heille lankesi 40 markan hopearahasakko tai vaihtoehtoisesti kaupungin vankilassa viruminen vedellä ja leivällä.
Tämäkin kuva Mäntykankaan seudulta.
Myöhempinä aikoina puuhevosen säilytyspaikkana pidettiin raatihuoneen takapihaa. Tätä puuhevosta ei käytetty lainkaan naisiin kohdistuneissa rangaistuksissa, ainoastaan miehille.
LÄHTEET: Kokkola.fi. Kustavilainen aika. Rangaistuksia ja järjestyksenpitoa. [http://www3.kokkola.fi/historia/meresta_noussut_kaupunki/rangais.htm] Luettu 10.1.2015.
Kokkolan kaupungin historia, osat 1-2. 1984, s. 77.
Wiirilinna, A. Onko Kokkolassa poltettu noita? Rangaistukset ja rangaistuspaikat "vanhaan hyvään aikaan." [http://lib.kokkola.fi/wiirilinna/poltnoi.htm] Luettu 28.2.2015.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti