keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Norppa

Kesällä merellä kerran... Oli kaunis heinäkuinen ilta, kun liikuin merellä. Aurinko oli jo laskemassa, ympärillä sumu  kietoi merta syleilyynsä.

Tarkkasilmäinen seuralaiseni hiljensi veneen vauhtia pohtien, näkyikö etäämmällä  kivi vai eläin. Tarkempi tutkiskelu osoitti, että sekä että.

Hiljalleen annoimme  veneen lipua lähemmäksi ja kaivoin kameran esille.


 
Norppahan se oli.
Sen verran välkky eläin kyseessä, ettei ihan viereensä päästänyt. Kuvat ovat hieman sumeita.
 
Käsittääkseni kyseessä on itämerennorppa -oikaiskaa jos olen väärässä.
 


Norpathan syövät kalaa. Tämä tuli todistettua jälleen tänä kesänä, kun puolisoni lähti kokemaan kalaverkkojaan. Pitkässä verkkorivissä komeili siikoja, joista suurimmasta osasta oli jäljellä vain pää. Kauempana tähyili silloinkin norppa:) Se tunne, kun tietää, että kalaa OLI, muttei kuitenkaan ollut:)))

 
Enimmäkseen  näitä norppia näkee enemmän avomerellä. Tämä norppa oli kuitenkin  ns. Friisinmatalan lähistöllä melko lähellä rantaa Poroluotoon päin kuikuillen.
 
 Itämerennorppa on muuten maailman pienin hyljelaji. Sen kanta on voimakkaasti laskenut ja nykyään arvellaan olevan noin 10000 yksilöä jäljellä. Se  on rauhoitettu eläin.Norppa on melkoinen taituri vedessä - se pystyy olemaan sukelluksissa peräti puoli tuntia.

Lopulta norppa tuumasi, että nyt saa kuvailu loppua, pyöräytti itsensä veteen ja sukelsi. Minä innosta pinkeänä vielä kuvailin hetken aikaa.

 
Ajattelin norpan nousseen  uudelleen, mutta tajusinkin kuvanneeni kiveä:))) 
 

LÄHTEET:
 
Suomen metsästäjäliitto. Itämerennorppa. [https://www.metsastajaliitto.fi/node/157] Luettu 23.7.2015.
 
WWF. Itämerennorppa. [http://wwf.fi/elainlajit/itamerennorppa/] Luettu 23.7.2015.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti