lauantai 11. heinäkuuta 2015

Sibelius Experience

Tervehdys kesäisestä Helsingistä! Nuorimmaiseni kanssa  kahdestaan tehtiin kunnon kulttuurikierros. On tullut jo tavaksi tällainen reissailu, että etukäteen sovitaan muutama kohde - molemmat  saavat toivoa jokusen kohteen, johon kumpaisenkin on sitten sitouduttava vailla jupinoita:) Minä toivoin tällä kertaa käyntiä mm.  Kansallismuseoon ja Musiikkitaloon. Ensimmäinen käynti liittyy kauan mielessä pyörineeseen blogipäivitykseen (siitä myöhemmin), toinen Sibeliuksen juhlavuoteen. Heh, ja minulla on muuten  edessäni vielä juniorin toiveesta YouTube-yhteisön livetapahtuma Tubecon:))) Tässähän tuntee itsensä lähes nuoreksi!
 
Ihan Sibeliuksen kunniaksi kerrottakoon täällä yhden blogipäivityksen verran  tuosta konsertistakin, vaikka kytkys Kokkolaan onkin muutaman mutkan takaa: Sibeliuksen äidin isän äiti Maria Gustava Jakobintytär  Chydenius (s. 7.7.1762) on syntynyt Kokkolassa. Samoin Sibeliuksen äidin isä Gabriel Gabrielinpoika Borg vihittiin papiksi Turussa 1844 ja hän sai paikan tämän jälkeen  Kokkolan kirkkoherran apulaisena.  Tiesittekö? Ei ole kukaan missään mainostanut suuremmin...Ja aika huippua, että   nämä musikaaliset suvut tällä tavalla liittyvät toisiinsa! Vinkkinä, että moni paikkakunta on hyödyntänyt Sibelius-juhlavuotta etsimällä jonkin yhtymäkohdan Sibeliuksen elämään...

 No, onhan meilläkin Sibeliuksen Neito tornissa-ooppera, johon kannattaa tutustua! Olisipa muuten  upeaa, jos Sibeliuksen joulukuisen syntymäpäivän oheen saisi Kokkolassa liitettyä  vaikkapa ulkoilmatapahtuman Chydeniuksen pappilan pihapiiriin...Tai - entäpä jos viftailisimme, kuten Sibeliuskin (voit lukea viftailusta  alla mainituista kirjoista...) :)))Sibeliukseen olen kesän aikana perehtynyt enemmänkin. Viimeksi tuli luettua kaksi kirjaa; Sanasinfonia- Novelleja Sibeliuksesta sekä Aino Sibelius - Ihmeellinen olento.

                              
 
Helsingin Musiikkitalolla esitetään päivittäin  Sibelius Finland Experience- konserttisarja 8.6.-9.8.2015 välisenä aikana klo. 12.00. Sama esitys oli tosin jo viime kesänä. Käsittääkseni projekti kestää kaiken kaikkiaan kolme vuotta! Konsertin kesto on 45 minuuttia. Konsertissa kuulaan kolme Sibeliuksen keskeistä teosta;  Karelia-sarjan Intermezzo, Valse Triste ja tietysti itseoikeutetusti Finlandia.

 
 
Konsertti oli minulle suuri elämys. Konsertin juonnosta vastasi  ainakin omalla esityskerrallamme nuori mies, joka kertoi olevansa mm. viulisti. Nimensä valitettavasti missasin. Juontaja kertoi Sibeliuksen elämästä ja keskeisistä teoksista selkeällä englannilla. Suomeksi hän lähinnä koosti keskeisimmät asiat.

Taiteellisena neuvonantajana tapahtumassa on toiminut Erik W. Tavaststjerna. Jokainen konsertissa mukana ollut sai tilaisuuden jälkeen lahjaksi hänen sekä puolisonsa, pianotaiteilija Hui-Ying Liun sovittaman ja esittämän Sibeliuksen lahja cd:n, jossa on kuunneltavissa nuo konsertissa esitetyt Sibeliuksen kappaleet. Hieno tuliainen etenkin  ulkomaalaisille!
                                   
 Sibeliuksen musiikin taustalla oli kahdella suurella  screenillä nähtävissä professori Erik Bruunin (s. 1926!)  tunnettuja graafisia teoksia sekä luontokuvia.

Musiikkitalon lavalle oli tuotu vierekkäin  kaksi Steinway- flyygeliä. Esiintyjät ilmeisesti vaihtuvat viikoittain - omalla käyntikerrallani soittamassa oli Sibelius-Akatemian kasvatit  Hanna-Leena Savolainen ja Laura Röntynen.Koko konsertti oli alusta loppuun asti hieno elämys. Mutta totta kai kun ensitahdit Finlandiasta kajahtivat ilmoille, tunsin  kylmiä väreitä...Hienoa oli , että tämä teos selitettiin yleisölle erityisen tarkoin; kuinka osat kuvaavat Suomen historian eri vaiheita huipentuen Suomen kansalliseen heräämiseen.Konsertin jälkeen yleisöllä oli mahdollisuus kuvata pianisteja ja myös jutella heidän kanssaan. Ihanan vaatimattomia ammattilaisia! Sellainen jos mikä jaksaa aina sävähdyttää minua! Koska itsekin soitan pianoa, on pianokonserttia kuunnellessa aina jännittynyt olo - löytääkö jokainen sormi  ajallaan oikealle koskettimelle. Tällaisessa soitinduossa tarkkuus on suunnattoman tärkeää ja upeasti soittajat löysivätkin yhteisen sävelen!

Tässä alla video, jossa selostetaan Sibelius Experience-konserttia:

 
                                     
Konserttisalista pois kulkiessa jokaiselle kuulijalle tarjoiltiin vielä karpalomehudrinkki.:) Skål, Sibbe!
                           

Ps. En tiedä johtuuko  Sibeliuksesta, sopivan pitkään jatkuneesta kesälomasta vai koleasta säästä mutta alan olla luovimmillani (tätä aina lomalta odotankin...) :) Joulujuhlamusaohjelmisto on piirua vaille valmiiksi tehty (jep, kollegan kanssa digiloikkamaisesti viestejä vaihdellen  junasta  saaristoon...)  ja eilen  sain aikaiseksi jopa suomennoksen ruotsinkieliseen, ihanaan joululauluun...Jess!

LÄHTEET:

Anneli Kotisaari. Sukuselvityksen kohde Susanna Johansdotter Carlander. [http://www.annelikotisaari.net/susannaf2.htm#Taulu 199] Luettu 9.7.2015.

Good news from Finland. Sibelius Finland Experience luo näkökulman suomalaisuuteen. [http://www.goodnewsfinland.fi/arkisto/uutiset/sibelius-finland-experience-luo-nakokulman-suomalaisuuteen/] Luettu 10.7.2015.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti