keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Sinitiaisella kylässä

Kotisohvani sijaitsee ihanteellisesti. Heti ikkunoiden takaa aukeaa metsikkö.  Kiireettömänä hetkenä rakastan viipyillä  näennäisesti tekemättä mitään ja katsella,  kuinka puiden oksat keinuvat ees ja taas tuulen huomassa.


Pihapiirissämme on useita linnunpönttöjä, jossa aikaisempina vuosina on ollut vilskettä ja vipinää. Niitäkin tykkään seurailla. Tänä vuonna on pesintä  jostain syystä ollut hiljaista. Joulupukin joskus lahjaksi tuoma linnunpönttö, jossa on kamera, tököttää urhoollisesti puuladon vieruspuuta vasten. Se näyttää olevan pesistä ainut, joka tänä kesänäkin on löytänyt asukit.  Olin jo tosin lähes heittää toivoni senkin pönton suhteen.

 
 
 
 
Aikaisempina keväinä linnut ovat kyhänneet pesiä hyvissä ajoin toukokuun puolella.  Toukokuun lopussa huomasin viimeinkin  elämää  kamerapöntön liepeillä. Lintupariskunta - taisi olla jonkun sortin tiainen, en muista ihan varmaksi enää -  lensi pönttöön sisään ja taas ulos ja toinen lintusista naputteli samalla pöntön suuaukkoa hiljalleen suuremmaksi. Monta päivää.  Innoissaan tästä muutaman päivä myöhemmin liitettiin piuhat televisioon. Pettymykseni oli suuri, sillä pesässä oli vain viimevuotisen kirjosippopesueen pesän rippeet. Seurailin kameraa vielä muutaman päivän. En tiedä, mitä tuolle lintupariskunnalle tapahtui, mutta täydellisesti ne katosivat. Käärin jo pönttöön johtavan piuhankin harmistuksissani  pois....
 

 


Kunnes sitten keskiviikkoaamuna 10.6. jotain vilahti ikkunan takana. Sohvaltani seurasin, kuinka sinitiaispariskunta liiteli ees ja taas kamerapesään. Siellä täytyi olla poikasia! Ärsyttävä naismainen  uusavuttomuus tunki sisimpääni, sillä puoliso oli töissä pari huisin pitkää päivää ja minähän en tikkaille kiipeä...Tämä on perheessämme yleinen herjanheittoasia - puolison mielestä minua jo huimaa, jos puen päällekkäin kahdet villasukat jalkaani:/ Eli ei kuin odottelemaan töistä palailevaa...

Kauan odotettu kamerayhteys saatiin 13.6. Silloin hahmotin pesästä kaksi pienoista linnunnokkaa. Ihmettelin jo, miten voi olla noin pieni poikue...Sinitiainen kun munii yleensä  8-14 munaa.Seuraavana päivänä  kuitenkin löysin kamerallani  viisi poikasta. Olivat vuorokauden aikana kasvaneet kovasti. Mutta veikkaan, että  ovat kuoriutuneet aika lailla vasta silloin, kun ensimmäisen havainnon  ruokkimisreissuista tein, sen verran pieniä olivat vielä.  Sinitiaisilla pesäpoikasaika on 19-20 vuorokautta. Päätin seurata, ovatko laskemani oikeassa. Laskujeni mukaan linnut lähtisivät pesästä 29.-30.6...Ihmetyttää kyllä hieman tämä myöhäinen ajankohta poikasille. Sinitiaisilla uusintapesueet ovat kuitenkin melko  harvinaisia, joten liittyisikö myöhäinen ajankohta kylmään alkukesään?

Seurailin lintujen elämää päivittäin. Lintupariskunnan kummatkin jäsenet suhahtavat päivän mittaan mielettömän monta kertaa pönttöön ja takaisin. Emo tosin viipyy pesässä usein kauemmin.

25.6. asennan kamerani jälleen näkyville. Ihmetys on suuri, sillä viiden poikasen sijaan niitä onkin pesässä enää kolme! Ensin ajattelen, että josko pari lintusta on jo lähtenyt pöntöstä omille siivilleen, mutta se ei tue laskujani...Ja kun tarkemmin seuraan, niin eivät linnut näytä ihan vielä kypsiltä pesästä poistumaan. Jää siis mysteeriksi, onko kaksi linnuista jostain syystä menehtynyt (ja emo raahannut pois?), ovatko ne oikeasti lentäneet ulos pesästä (epäilen..) vai onko joku otus ne napannut (mikä otus mahtuisi noin pienestä kolosta sisään?)...

27. 6. kuvaan jälleen. Pesän kamera taitaa olla hyvin  likainen, kuva on entistä sumeampi. Samoin riippuu, mihin aikaan päivästä kameran kuvaa katsoo - valaistus vaihtelee. Kolme isohkoa poikasta pesässä näkyy edelleen olevan. Pöntöstä kuuluu lisäksi kova sirkutus sen ohi kävellessä.

2.7.  Linnut ovat kasvaneet kovasti. Erotuksena aikaisempaan ne räpöttelevät siipiään ja tekevät pieniä pyrähdyksiä  pöntössä. Lähtevät varmaan ihan pian maailmalle!

3.7.Pesä on tyhjä! No, sen verran siitä alkuperäisestä oletuksesta, että laskin lintujen lentävän pois 29.-30.6, kun ne lähtivätkin vasta 3.7. Viettivät pesässä siis ainakin 24 päivää...Selvää peräkamaripoikasainesta:)))

Tässä alla hieman suttuinen parin minuutin mittainen videonpätkä kyläilyistäni sinitiaisten luona!

 
Onnea matkaan lintuseni!

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti